Новини, Репортаж

Попит на плетені з гілок: у Чернівцях розпочали продаж ялинок

Ціни на проспекті Незалежности коливаються від 50 до 1300 гривень.

У Чернівцях на ялинкових ринках почали активно продавати хвойні. Охочі можуть придбати як ялинкові композиції, різдвяні віночки, так і високі дерева. Продаж офіційно дозволили з 15 грудня. Однак деревця почали виставляти лише днями.

Шпальта відвідала одне з таких визначених місць на проспекті Незалежности та поцікавилася, які ціни та асортимент новорічних дерев.

«Цьогоріч ми почали торгувати з 18 грудня. Раніше не хотіли через погану погоду, а також ще доробляли деревця. Вони плетені з ялинкових гілочок: нарубали їх, сплели та продаємо», – каже пані Раїса із села Стара Жадова Сторожинецької громади.

Вона зазначає, що продає такі саморобні дерева, бо це не потребує спеціальних документів. Ціни коливаються від 100 до 250 гривень за маленькі хвойні, а трохи вищі коштують 600 гривень. Вартість новорічних дерев, як порівняти з минулим роком, зросла.

Під час купівлі саморобної ялинки потрібно звертати увагу на плетіння — щоб вона була стійкою, зауважує пані Раїса.

Продає на проспекті й пані Людмила. Вона погоджується розповісти про ялинки, але без фото.

«Торгую тут шість років. Ялинки коштують від 200 до 1300 гривень, а плетені продаємо від 50 до 400 гривень. Дерева привозимо з Путильського лісництва. Цьогоріч беруть багато плетених ялинок, зокрема переселенці. Такі дерева і дешевші, і зручніші, бо не займають багато місця», – розповідає продавчиня.

Вона каже, що кожен може перевірити, чи дійсно дерево з лісництва, завдяки прикріпленому чипу.

Вам буде цікавоУ горщику, штучна чи хенд-мейд: які альтернативи зрубаній ялинці

Крім дерев, можна придбати й різдвяні віночки, і металеві підставки.

Серед покупців знайомимося з пані Наталею – вона прибула до Чернівців із Волині. Каже, що не звикла до тутешніх ялинок, бо вдома ставлять пухнасті сосни. А ялинки на Буковині мають дуже рідкі гілочки.

«Ціни в принципі нормальні, віночок взагалі дуже дешево обійшовся: він такий гарний, натуральний та всього за 100 гривень. Ялинки теж недорогі — ми купили за 400 гривень».

Нагадаємо, що у Чернівцях є 13 місць, де продають ялинки. Їх можна буде придбати до 31 грудня.

Як перевірити, чи законно реалізують новорічне дерево:

— ялинки повинні бути чиповані або містити етикетки. Це захистить споживачів від придбання незаконно зрубаних дерев, оскільки в чипі чи індивідуальному номері штрихкоду міститься вся інформація про дерево;

— територія ярмарку має бути обов’язково огороджена;

— локація повинна містити інформацію про суб’єкта підприємницької діяльности, який здійснює продаж, та режим роботи;

— має бути лінійка для виміру розміру новорічного дерева та оприлюднена вартість погонного метра.

Перевірити, чи була легальною вирубка ялинки, яку ви збираєтеся придбати, можна на сайті. А за незаконну вирубку і пошкодження дерев штрафуватимуть від 510 до 5 100 гривень.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі