Новини

Жива ялинка в горщику — як альтернатива: де купити новорічне деревце та за скільки

Ялинки різних порід коштують від 300 гривень, може бути й 5 тисяч — залежить від висоти та породи.

 

Цього року серед буковинців зріс попит на ялинки у горщиках. Чернівчани діляться фотографіями у соціальних мережах, де можна придбати таке новорічне деревце та скільки воно коштує. Ялинка в горщику є альтернативою штучній та зрубаній у лісі, адже її можна висадити в ґрунт після свят або ж тримати до наступного року. Практикують таке у багатьох країнах Європи та Америки.

У Чернівцях купити деревце у горщику можна на ринках міста та в супермаркеті. А ще — у розплідниках области. Також можна замовити новорічний атрибут через інтернет.

Пропонують ялинки різної породи та розмірів. Відповідно ціни коливаються від 200 гривень, може бути і за 5 тисяч.

Наприклад, замовити ялинку з розплідника через інтернет можна від 330 гривень. Зокрема ми знайшли: ялинку звичайну європейську пропонують за 350 гривень, ялина канадська Коніка висотою 45-50 см коштує 330 гривень, ялинка колюча Глаука Глобоса висотою 100-125 см —413 гривень.

Є і дорожчі — ялинка колюча Маджестів Блу висотою 80-100 см. 

Аби самому вибрати деревце потрібного розміру, можна поїхати до розплідників, які є у Чернівецькій області.

Сьогодні «Шпальта» побувала в одному з них — у селі Михальчі, що неподалік Чернівців.

Асортимент тут вражає. Живі ялинки у горщику можна вибрати на будь-який смак та гаманець.

Власник розплідника, садового центру «Ромашка» Роман Миглей каже, що має дуже багато видів зелених насаджень, серед них і ялинки різних порід. Наприклад, кейбаб, ялина канадська, коріанка, каліфорнійська (блакитна), фуксі тощо.

Він каже, що цьогоріч попит на ялинки в горщику у рази більший.

«Я не так давно у цьому бізнесі, але за ці 5-6 років щороку бачу, що попит росте. Середня ялинка коштує від 500 гривень, але є й за 280 — невеличка, 35 сантиметрів. Гарний варіант — узяти ялинку в горщику невелику. Особливого догляду вони не потребують. Якщо сильний мороз (-15 градусів), то краще спершу з вулиці занести її у приміщення, де 0 градусів, аби в неї не було шоку. Не правильно її зберігати в оселі цілий місяць, краще 10-15 днів. Підливати через день чистою водою. Відтак, якщо дозволяють погодні умови (ґрунт не замерз), можна посадити її», — каже Роман Миглей.

До речі, аби виросла двометрова ялинка, треба 7-8 років, якщо маленька – 4-5 років. Тоді її висаджують у кошик.

«Ось канадська ялинка. Річний приріст у горщику може бути 10 сантиметрів. Ялинки ростуть у ґрунті, у горщику вони не матимуть приросту і їм не вистачатиме для розвитку поживних речовин.

Тримати ялинку рік у горщику до наступних свят можна, але коренева система збільшується, тому навесні чи влітку треба пересадити у більший горщик. А ще потрібен додатковий догляд», — каже власник розплідника.

Все ж, якщо хочете зберегти ялинку до наступного року, варто посадити її з горщиком. 

Правильно було б після свят висадити ялинку у ґрунт. Тоді вона буде краще рости та розвиватися. 

Щодо державних лісогосподарських підприємств, в області для реалізації хвойні із закритою кореневою системою вирощують лише в одному лісництві.

Зокрема Іванівецький базисний розсадник ДП «Сокирянське лісове господарство»  щороку продає близько 500 штук 4-5 річних ялин колючих блакитного окрасу. Вартість дерева коливається залежно від підросту — від 85 до 125 гривень, повідомили «Шпальті» у пресслужбі Чернівецького ОУЛМГ.

«Спочатку ми висіваємо заздалегідь заготовлене та протравлене насіння у теплиці. Сіянці ялини у дворічному віці пересаджуємо в горщики, потім формуємо крону, поливаємо, вносимо добрива. Рослини з кращим підростом пересаджуємо в більші ринки. І вже після того, як ялини набули товарного вигляду, реалізуємо», — розповідає начальниця Іванівецького розсадника Сніжана Бриченко.

Наразі у ще одному базисному лісорозсаднику краю – Оршівському, що входить до складу ДП «Чернівецьке лісове господарство» — торік засіяли насіння для вирощування блакитних ялинок у горщиках, тож незабаром асортимент цього виду продукції значно розшириться.

 

Фото Ліліани Іонашку

 

Коментарі