Медична освіта, Проєкти

Обов’язкові аналізи щороку: які треба здавати чоловікам та жінкам

Регулярні аналізи та обстеження допомагають на ранніх стадіях виявити хвороби, запальні процеси й інші проблеми організму та вчасно почати лікування. 

Вберегти своє здоров’я та вчасно виявити захворювання – не складно. Для цього достатньо регулярно проходити профілактичні огляди та здавати необхідні аналізи.

Велика кількість захворювань може протікати безсимптомно навіть на пізніх стадіях, і вчасно їх діагностувати допоможуть саме щорічні обстеження.

На жаль, більшість людей намагається уникати лікарів і звертається за допомогою, лише коли самопочуття стає поганим. Тому потрібно пам’ятати, що лікування у випадку, коли ви затягнули звернення до лікарів, може бути тривалим та серйознішим.  

Які аналізи чоловікам та жінкам потрібно здавати щороку

Аналіз крові – цей аналіз обов’язковий під час профілактичних обстежень людей будь-якого віку. Він допомагає побачити загальний стан організму та показати наявність деяких захворювань.

Загальний аналіз сечі – дозволяє оцінити загальний стан нирок та сечовидільної системи.

Рівень глюкози в крові цей аналіз є обов’язковим для людей із надмірною вагою та схильністю до цукрового діабету.

Обстеження, які раз у рік потрібно проходити кожному незалежно від статі

Обов’язковими для будь-якого віку є такі обстеження:

–  УЗД органів черевної порожнини та малого таза;

– рентген грудної клітки чи флюорографія;

– тести на гепатити С, В та ВІЛ, якщо людина перебуває у групі ризику;

– огляд стоматолога – двічі на рік.

Додаткові обов’язкові обстеження після 40 років:

– вимірювання тиску. За потреби звернення до лікаря для нормалізації показів;

– електрокардіографія для дослідження роботи серця;

– визначення рівня холестерину.

Аналізи та обстеження, які потрібно щороку проходити жінкам

Кожній жінці для збереження свого здоров’я потрібно не забувати про регулярний огляд.

Обов’язкові обстеження для жінок:

Огляд у гінеколога. Потрібно проходити в середньому раз на пів року або щорічно, навіть якщо немає ніяких скарг та проблем.

Огляд мамолога не рідше одного разу на рік. Жінкам, молодшим 40 років, потрібно щороку проходити УЗД молочних залоз. Після 40 років рекомендована мамографія. Своєчасне виявлення новоутворень прогнозує успішний результат у 90% випадків.

Скринінг на рак шийки матки. Для цього проводять цитологічне дослідження (ПАП-тест), під час якого здійснюють забір матеріалів із поверхні шийки матки та з цервікального каналу. Ці тести необхідні для вчасного виявлення патологічних клітин, що виникають у результаті дисплазії шийки матки або її раку.

Скринінг захворювань, що передаються статевим шляхом. Таке обстеження може виявити хламідіоз, гонорею, трихомоніаз, сифіліс, ВІЛ-інфекцію, гепатити B та С.

Які аналізи та обстеження треба робити чоловікам

Обстеження в уролога. Необхідно проходити щороку для обстеження статевих органів та нирок.

Аналіз крови на PSA (простатат-специфічний антиген). Це онкомаркер простати, який необхідно здавати всім чоловікам після 40 років. Це єдиний обов’язковий аналіз для чоловіків, якщо немає жодних скарг на здоров’я.

Аналіз крови на статеві гормони. Бажано здавати чоловікам після 35 років, які стежать за своїм здоров’ям та сексуальною активністю.  

Комплексні пакети у медичному центрі «Базисмед»

Щорічні обстеження є запорукою здорового життя. Перевірити своє здоров’я ви можете у «Базисмед». Наш медичний центр турбується про вас. Тож постійно ми розробляємо та впроваджуємо пакети медичних послуг і комплексних програм обстеження для чоловіків та жінок. Вони дозволять якісно пройти всі необхідні медичні обстеження та при цьому істотно заощадити власний бюджет.

У МЦ «Базисмед» можна придбати комплексні пакети: «Жіночий профілактичний» та «Чоловічий профілактичний».

Для чоловіків і жінок розроблені окремі переліки консультацій та лабораторних аналізів, які лікарі рекомендують обов’язково проходити щорічно.

Стежте за своїм здоров’ям – здавайте аналізи та обстеження вчасно. Адже результати статистики говорять, що вірогідність виникнення небезпечної хвороби у пацієнтів, які вчасно проходили комплексні огляди, значно нижча, ніж у тих, хто звертається до лікарів у разі виникнення симптомів хвороби.  

Для замовлення комплексних пакетів та запису на прийом до лікаря телефонуйте за номером: +38 (095) 226 02 02 або ж заходьте до нас у гості на Рівненську, 5-А чи Рівненську, 12-Б.

Публікація створена за партнерства медичного центру Базисмед

 

Коментарі