Медична освіта

Як пережити спеку людям із високим та низьким тиском та чим жара небезпечна для сердечників

Не варто у спеку пити алкоголь і каву, які виводять з організму мінерали і воду.

Цього тижня синоптики прогнозують спеку до понад 30 градусів. Тому медики традиційно радять людям, як пережити цю пору, коли необхідно працювати, їхати у справах, сидіти в душному офісі чи повертатися до жаркої квартири.

Як отримувати максимум задоволення від літньої пори та про те, як вижити у спеку, розповіли кардіологи медичного центру «Базисмед» Галина Хребтій та Тамара Меленюк.

«Для людей з серцево-судиною патологією спека небезпечна тому, що відбувається розширення судин, а кров згущується через велику втрату води організмом. У результаті зростає навантаження на серце. Навіть у здорової людини в спеку може виникнути так звана синусова тахікардія — штука загалом безпечна, але лякає», — розповідає лікарка Галина Хребтій.

Синусовою тахікардією називають різновид патології, для якої характерне прискорене серцебиття за правильного серцевого ритму. 

Відновити серцевий ритм допомагають заспокійливі засоби. Якщо у вас погане самопочуття, варто одразу ж лягти і, звичайно, ніякого фізичного навантаження.

Люди, які страждають від підвищеного артеріального тиску, впродовж дня повинні декілька разів вимірювати тиск. Бажано без потреби не виходити на вулицю в період із 10 ранку і до 6 вечора.

Кардіологи зазначають, що спека протипоказана і при варикозній хворобі.

Адже за високої температури судини розширені, кровотік уповільнений, навантаження на вени нижніх кінцівок високе — звідси набряки і синці. Набряклість може виникати через те, що людина весь час п’є — об’єм рідини, яка циркулює, збільшується, а це додаткове навантаження для судин.

Причин цього декілька:

► Будь-який організм реагує на спеку розширенням судин і, отже, кров’яний тиск падає. Щоб зберегти при цьому нормальний кровотік, серце працює в посиленому режимі, практично на межі своїх можливостей.

► У спеку тіло втрачає багато рідини і разом із нею мінеральні солі. Тим часом калій і магній, наприклад, необхідні для підтримки серцевого ритму, і під час серйозного порушення водно-сольового балансу в організмі серце людини може зупинитися.

► Через зневоднення також густішає кров. Це значно збільшує ризик утворення тромбів, а значить, і всіх пов’язаних із цим проблем. Зростає ризик інфарктів, інсультів, легеневої емболії тощо.

Коли варто непокоїтися гіпертонікам

Погане самопочуття, задишка і постійна втома — це реакція нашого організму на спеку. Це лише помірні наслідки, які відчувають доволі здорові люди. Тим, у кого вже є проблеми із серцем або хто має до них схильність, може загрожувати щонайменше загострення хвороби. У гіршому разі — інфаркт. Навіть якщо раніше проблем із серцем у вас не було, низка факторів у поєднанні з примхами погоди можуть спровокувати погіршення стану здоров’я.

Не варто припиняти приймати ліки

Багато людей із гіпертонією в спекотну погоду перестають приймати ліки, а цього робити не можна, зазначає кардіологиня Тамара Меленюк.

«У спеку у певної категорії людей можуть розширюватися судини, щоб відводити тепло. Це призводить до падіння артеріального тиску. Частий сценарій: людина з гіпертонією відчуває, що тиск упав, і самостійно скасовує собі лікарські препарати або зменшує дозу. Декілька днів усе йде добре. А потім людину відвозять на швидкій із гіпертонічним кризом. Річ у тім, що багато ліків від гіпертонії мають накопичувальний ефект, потім гіпертонія повертається і забирає своє», — розповіла вона.

За словами кардіологині, в цьому випадку пацієнт повинен проконсультуватися з лікарем, який може зменшити дозу препарату.

Щоб не допустити загострень хронічних захворювань, а також теплового удару, в спеку потрібно уникати інтенсивних фізичних навантажень, носити головний убір, надягати легкий одяг із натуральних тканин, нагадують лікарі. Якщо можливо, то варто частіше відпочивати в тіні і пити більше рідини — близько 2,5-3 літрів на день. Причому це не повинні бути цукровмісні напої — найкраще пити негазовану воду, трав’яні чаї.

Публікація створена за партнерства медичного центру Базисмед

 

Коментарі