Медична освіта, Проєкти

Перший візит до стоматолога: як підготувати дитину та до якого дантиста йти

Що робити, аби діти не боялися лікаря, як часто повинні бути візити до стоматолога та який правильний догляд за зубами малюка.

Догляд за зубами у дітей дуже важливий, адже це позначається на їхній якості у дорослому віці. Коли варто вперше прийти до стоматолога, як налаштувати дитину до візиту? Про правильний догляд за зубами у дітей, чому важливо йти до лікаря жінці напередодні планування вагітности та як стоматолог повинен знайти підхід до дитини, говоримо зі стоматологом-хірургом, імплантологом, засновником клініки «Radent» Віорелом Радуканом.

Коли вперше йти до стоматолога

«Це питання почув ще 20 років тому, коли завершував навчання в інституті. У відповідь прозвучало: “Дитину ведуть до лікаря з моменту, коли мама планує завагітніти”. Ця фраза цікава тим, що не всі жінки готуються до вагітности. Підготовка передбачає здоровий стан її організму, коли вистачає кальцію, фтору, імунна система підготовлена. Тоді мама може передати такий стан здоров’я, якісну генетику і дитині. Та якщо жінка в стані імунодефіцитному, тоді дитина буде з набагато гіршим станом зубів, на відміну від здорової», — каже Віорел Радукан.

Крім того, у всесвітньому протоколі, який затвердили ще 20 років тому,  кальцій плюс вітамін Д3 призначають вагітній на 3, 4, 5, 6 та 7 місяцях вагітности. А в інституті лікарям рекомендували назначати на 4, 5, 6 і 7.

«Якщо мама п’є цей кальцій, метаболізм проходить правильно і формування зачатків із достатньою кількістю фтору і кальцію», — каже лікар.

Стан зубів у дитини залежить не тільки від харчування матері в період вагітности. А ще від того, наскільки важко жінка перенесла вагітність, скільки антибіотиків призначали їй у цей період тощо. 

Загалом лікар каже, що за статистикою 63% хвороб у нас через стрес. А стан жінки під час вагітности передається плоду.

Візит до стоматолога з дитиною повинен відбутися, щойно з’являються зуби. Адже потрібно налагодити гігієну та навчати батьків правильно доглядати за зубами своєї дитини. Рекомендації щодо індивідуальної гігієни: збирати наліт, фторування, знімати бактеріальну плівку тощо.

«Головне, щоб дитиною займався професіонал, який чітко знає свою роботу і підхід. А ще дитячий дантист повинен знати, що робити в різному віці дитині, яке надати лікування, профілактику цьому маленькому пацієнту», — зазначив Віорел Радукан.

Як привчити дитину доглядати за зубами

Зазвичай діти копіюють батьків, тому всі наші звички мають значення.

«Коли батьки чистять зуби перед дзеркалом, дитина повторює за ними. У моїй сім’ї донедавна перед великим дзеркалом усі чистили зуби», — каже Віорел Радукан.

Нині у продажу є багато інтерактивних засобів гігієни. Наприклад, щітки, «прив’язані» до телефону через блютуз. Телефон показує, коли час чистити зуби, і діти роблять це в ігровій формі. 

«Дитячу стоматологію треба переводити в гру, і діти не сприйматимуть це як щось нудне, а з довірою будуть гратися, роблячи корисні речі», — каже лікар.

Щодо зубної пасти, є також різновиди дитячої. Але їх теж треба застосовувати за рекомендацією лікаря, змінювати щоразу після закінчення тюбика.

«Був приклад, коли цілу сім’ю пацієнтів боліли зуби. З’ясувалося, що вони два місяці поспіль користувалися пастою для відбілювання. Це стосується і різних стоматологічних процедур. Потрібен баланс. Тому стоматолог робить змінний протокол прийняття ліків, зубної пасти», — каже стоматолог.

Важливим є відвідування дантиста, коли змінюються молочні зуби. Потрібно стежити за формуванням прикусу, лікувати каріозні порожнини. Якщо дитячий лікар не може допомогти, необхідно йти до дитячого ортодонта, який може курувати процес формування прикусу.

Чи повинні батьки заходити в кабінет із дитиною

У кожної сім’ї є свій менеджмент виховання. Тож підготовка до походу в кабінет стоматолога відбувається по-різному.

«За статистикою, у 72-75% випадках діти краще поводяться у кабінеті стаматолога без батьків. Але завести дитину повинен один із батьків, аби не було страху перед лікарем», — каже Віорел Радукан. 

Коли дитина залишається з лікарем, можна розпочати діалог за допомогою іграшок. Відтак лікар повинен дізнатися, як маленький пацієнт почувається. І лише тоді починається ознайомлення зі стоматологією.

Загалом є правила діалогу з маленьким пацієнтом до початку роботи. І бажано, щоб це відбувалося без батьків. Хоча є винятки. 

Лікар каже, що є діти, які через п’ять хвилин з довірою сідають у стоматологічне крісло. Але є і такі, що приходять знайомитися декілька разів.

«У моїй практиці був випадок, коли дитина п’ять разів приходила у кабінет на ознайомлення. У цьому випадку не допомагають жодні обіцянки батьків дати дитині улюблені іграшки, комп’ютер тощо. Поки дитина не повірила мені і сіла в крісло. Вона відкрила рота на шостий раз. Довіра до лікаря — це дуже важливо», — зазначає Віорел Радукан.

Лікар каже, що потрібно впевнено йти і не дати промаху як під час діалогу з дитиною, так і під час проведення стоматологічних маніпуляцій. Бо це нівелює декілька попередніх зустрічей і довіру до фахівця.

Крім того, дитячий стоматолог повинен бути дуже педантичним, максимально уважно ставитися до роботи. Бо якщо дорослий пробачає якийсь промах, то у дитини це викличе недовіру, і це крах.

«Дитяча стоматологія є дуже потужною штукою, де ми можемо дати впевненість і довіру дитині, або великий страх на все життя. Лікареві, який не має легкої руки і любови до дітей, краще не займатися дитячою стоматологією», — зазначив Віорел Радукан.

Керівник стоматклініки має свій метод перевірки для дитячих лікарів стоматологів, яких запрошує на роботу. 

«Моє запитання до дитячого стоматолога дуже коротке, яким я визначаю фахівця: «Коли дитина заходить у кабінет до лікаря і більше 5 хвилин не хоче вам піддаватися, що ви зробите?» Одна лікарка відповіла: «Я пограюся ще 5 хвилин і відпущу дитину. Скажу «до побачення, якщо хочеш, то прийди ще». Але нічого не буду робити». У клініці працювали шість дитячих лікарів, але іноді тут були дитячі крики, і я їх просто звільнив», – каже Віорел Радукан.

Він зазначає, що не може зрозуміти та допустити, аби в клініці діти плакали.

До маленького пацієнта теж варто дослухатися. Якщо дитина не налаштована на лікування, засмучена чи налякана, краще відпустити її додому. Все потрібно робити без стресу для неї.

«Це молочні зуби, і проблему можна вирішити зараз чи через місяць. Але потрібно працювати над цим, аби не псувати психіку дитини. Це не вартує дитячого стресу», — зазначив лікар.

За якими методиками лікують зуби дітям

Лікарі стоматклініки працюють за різними методиками. Кажуть, що для кожної дитини потрібно підбирати індивідуальний підхід. Також залежить від обсягу роботи у маленького пацієнта. Можуть застосовувати закис азоту, медикаментозний сон.

«Якщо це коротка зустріч і треба надати допомогу, а у дитини є страх, працюємо з нею в один чи два підходи. Показуємо їй маску, у формі гри ставимо її на ніс, аби дитина бачила, що це таке. І вводимо в легкий сон», — розповідає лікар.

Але дитина повинна знати, що їй робитимуть наступного разу. Тоді їй не так страшно.

«Якщо обсяг роботи великий і є деструкція коронарних частин із пульпітами, краще застосувати медикаментозний сон. Бо цю роботу нереально виконати за короткий час. І цей постійний стрес дитини не вартує того. Крім того, під час медикаментозного сну набагато точніше можна виконати роботу. А ще в короткий строк зробити більше зубів, а не затягувати роботу на 3-4 місяці. Це залежить від складности ситуації, якщо можемо отримати нові проблеми із зубами і не мати хороших результатів, а тільки псувати психіку дитини», — каже лікар.

Віорел Радукан розповідає, що такий препарат, як медикаментозний сон, можна вводити дітям від 4 років і повторно на 3-7 день. Він менш шкідливий, ніж наркоз.

Ілюстрації Іванни Шевчук

Публікація створена за партнерства стоматологічної клініки «Radent»

 

Коментарі