Медична освіта, Проєкти

Чим щеплять дітей в Україні, про виробників та де вакцинуватися у Чернівцях

Лікарка-педіатриня Людмила Богданова відповіла на найпоширеніші запитання, які цікавлять батьків щодо вакцинації.

 

Незважаючи на докази і факти, частина українців досі бояться вакцинуватися: деякі вірять, що дітям вводять прострочені вакцини, хтось вважає, що вони неякісні, а хтось нарікає, що хтозна, що там, адже немає інструкції українською.

Про контроль якости вакцини, виробників, обов’язкові щеплення, місця вакцинації розповідає лікарка-педіатриня медичного центру «Базисмед» Людмила Богданова.

Контроль якости від Всесвітньої організації охорони здоров’я 

– Якість і безпека вакцин, які закуповує для України за кошти держбюджету Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), підтверджена досвідом використання у різних країнах світу. 

– Для кожної вакцини виробник здійснює лабораторні дослідження: тестує кожну серію вакцин і дає сертифікат якости – лот-реліз на кожну серію.

– Вакцини мають прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров’я – гарантію якости найавторитетнішої організації у галузі охорони здоров’я у світі.

–  Процес прекваліфікації – постійний контроль якости, що не зупиняється після першого ж схвалення ВООЗ продукту від конкретного виробника. Це гарантує, що виробник забезпечує високу якість кожної наступної партії вакцини, яку він випускає.

 

 

Про виробників вакцин

За держкошт МОЗ України закуповує тільки ті вакцини, які ефективно і широко використовують у інших країнах світу.

Наразі Україна закуповує вакцини в таких країнах: Франція, США, Індія, Болгарія, Бельгія та Республіка Корея.

Найпотужнішим виробником вакцин у світі сьогодні є Serum Institute of India Pvt, Ltd. (SIIPL).

Препарати, які виготовляють у Serum Institute of India, рятують дітей від небезпечних захворювань у понад 140 країнах світу.

Їхня якість перевірена в міжнародних лабораторіях ВООЗ, ці вакцини мають прекваліфікацію.

До прекваліфікації ВООЗ входить:

–  перевірка загальних виробничих процесів та процедур контролю якости;

–  перевірка на відповідність партій вакцин;

–  аудит виробничих майданчиків спеціалістами ВООЗ;

–  регулярні повторні перевірки через визначені проміжки часу;

–  цільову перевірку партій вакцин, що постачають через агенції ООН, для моніторингу незмінної відповідности продукту специфікаціям. 

Чому батькам варто не боятися імунізувати дітей? 

Дітей набагато безпечніше щепити, ніж залишити без захисту. Вакцини від інфекційних хвороб, які внесені до Національного календаря щеплень, закуповує за державний кошт Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Ця міжнародна організація закуповує препарати для понад 100 країн світу. Якість усіх вакцин підтверджує Всесвітня організація охорони здоров’я.

Хоча рівень охоплення щепленнями за останні роки покращили, проте він залишається недостатнім для формування колективного імунітету. 

За останні два роки найвищі показники охоплення серед комбінованої вакцини КПК (проти кору, паротиту, краснухи), найнижчі – проти вірусного гепатиту В та гемофільної інфекції. 

Обов’язкові щеплення в Україні

Обов’язковою є вакцинація від 10 небезпечних захворювань: кашлюк, дифтерія, правець, кір, паротит, краснуха, туберкульоз, гемофільна інфекція типу b (ХІБ-інфекція), поліомієліт, гепатит В.

Для формування стійкого імунітету не вистачає одного введення вакцини. Здебільшого потрібно декілька доз, які вводять з інтервалами. Дотримуватися їх важливо: рекомендації в інструкціях і наказах є результатом багаторічних клінічних досліджень за участи тисяч людей.

Попри поширення антивакцинальних настроїв, ставлення до щеплення в Україні поступово змінюється. У МОЗ розгорнули масштабну інформаційну кампанію з вакцинації і почали цілу спецоперацію з виїздом мобільних бригад, що роблять щеплення дітям на заході України, де найвищі показники захворюваности на кір. 2018 року понад 90% однорічних дітей і малеча шестирічного віку отримали щеплення від кору.

Крім того, за даними ЮНІСЕФ, якщо 2008 року позитивно до вакцинації ставилися лише 28% батьків, то 2017-го їхня кількість зросла втричі –це 75%.

2019 року вже 88% батьків сказали, що вакцинують або намагаються щепити своїх дітей згідно з календарем щеплень, порівняно з 63% 2014 року. Такі дані наводить ЮНІСЕФ за опитуванням, проведеним 2019-го.

Де зробити щеплення у Чернівцях: три варіанти

1. У поліклініці у свого дільничного педіатра. Там потрібно пройти огляд, відтак отримати щеплення вакциною, яка є в поліклініці, ймовірно без можливости вибору.

2. Придбати вакцину від європейського виробника в аптеці, орендувати сумку-холодильник, привезти вакцину в поліклініку, пройти огляд і отримати щеплення, повернути сумку-холодильник.

3. Записатися до педіатра, якому ви довіряєте, в приватну клініку. У зручний для вас час пройти ретельний огляд, без черги і поспіху, і зробити щеплення європейською вакциною.

Вакцинація у приватних закладах охорони здоров’я: чи завжди платно

У приватних закладах, які уклали договір із Національною службою здоров’я, можна зробити щеплення безкоштовно – НСЗУ оплачує ці послуги для громадян.

Інші приватні заклади закуповують вакцини для щеплення на комерційному ринку. Держава не уповноважена вирішувати, у якому обсязі приватні заклади закуповують конкретні вакцини і які встановлювати ціни – як на препарати, так і на медичні (консультації, введення вакцин тощо) послуги із їх введення. Це регулює ринок, у який не втручається держава.

Публікація створена за партнерства медичного центру Базисмед

Коментарі