Інтерв'ю

«Чернівецький драмтеатр відмирає». Чому актори отримують мінімалку та йдуть у відпустки за свій рахунок

Про становище театру в Чернівцях, підтримку влади, як живуть актори на мінімальну зарплату та яка ситуація по Україні.

Майже половина працівників Чернівецького обласного музично-драматичного театру імені О. Кобилянської перебувають у відпустках за власний рахунок. Про це «Шпальті» сказав директор закладу Юрій Марчак. За його словами, вони змушені були це зробити, аби зберегти колектив. В іншому випадку — звільнення. 

Ми вирішили детальніше розібратися у ситуації: чому виникли такі труднощі, що про це каже чернівецька влада та яка ситуація в інших театрах України.

«Не вистачає 5,5 мільйонів гривень до кінця року»

Юрій Марчак каже, що цьогоріч театру виділили таку саму суму, що й торік — 18,5 мільйонів гривень. А враховуючи те, що мінімальні оклади та заробітні плати збільшили, цього не достатньо. Зокрема не вистачає 5,5 мільйонів до кінця року, аби виплатити всім зарплатню. 

«Якби заклад отримав ці гроші, ми би втримали колектив. Вони вимушені йти у відпустку за власний кошт на 45 днів. Інакше довелося б скоротити 27 людей. Зараз у відпустці 70 наших працівників, а це половина колективу», — сказав директор. 

Марчак працює в Чернівецькому драмтеатрі вже понад три десятки років. Каже: в дев’яностих також було складно, але часи змінилися. Театру виділяють гроші лише на видачу заробітних плат і на комунальні платежі, не враховуючи інші потреби.

«З 1990 року кошти на транспорт, гастролі та перевезення декорацій нам не виділяли. А потрібно ще провести ремонтні роботи, купити лампочки, необхідні мийні засоби — все це за власні кошти. Я вже не кажу про необхідність декорацій та костюмів. Але нам хоча б допомагають меценати з механікою для сцени».

За словами Марчака, доходи також суттєво зменшилися. Для порівняння: 2019-го було понад 5,5 мільйонів гривень доходу, а 2020-го — лише 1,7. 

А нові вистави показувати необхідно, бо через невиконання планових робіт усе також може закінчитися звільненням.  

Директор театру зазначив, що актори отримують майже таку ж зарплатню, що й прибиральниці. Мінімальний оклад — 6 тисяч, а середня зарплата артиста — 7 800. Від цієї суми відраховують податки та пенсійні — залишається 6 тисяч. До того ж, немає академічних надбавок. 

«Чернівецький драмтеатр відмирає. Якщо люди надалі будуть отримувати мізерні гроші за свою працю, театральне мистецтво дійде до згуби. Крім того, зараз акторам складно знайти підробіток. Бо якщо раніше можна було заробити на весіллях, рекламах, інших заходах, то зараз це неможливо через карантин». 

«Дуже важко, тим паче, що є дитина». Як живе сім’я акторів

Загалом у театрі нараховують 157 штатних працівників, серед них є декілька сімей. Люсьєна та Олексій Надкерничні працюють тут уже 10 років. Кажуть: такої скрути за всі ці роки ще не було. 

«Ми виживаємо. У нас навіть не середня, а мінімальна заробітна плата. От ми сім’я. Живемо в гуртожитку, маленькій кімнаті. Треба платити за неї багато, а грошей не маємо. Що ж тоді робити? Якщо буде така ситуація й надалі, професійні актори будуть іти з театру. Ми просимо, аби нам платили те, що ми заслуговуємо», — сказав Олексій. 

Дружина Олексія зазначає, що з такою зарплатою виховувати дитину надзвичайно складно.

«Дуже важко, тим паче, що є дитина. Розваги, навчання, дитина йде до школи. А ще комуналка… Багато працюємо, бо ми фанати своєї справи. Тому не хочеться покидати театр. Нам кажуть: звільняйте людей. Але якщо людина все життя віддає театру, як їй звільнитися?», — прокоментувала Люсьєна.

Читайте також: Олексій і Люсьєна: історія кохання з першого погляду

Яка ситуація в інших театрах України

Загалом по Україні у театрах ситуація різна. Наприклад, декілька днів тому в Харкові працівники тамтешніх театрів вийшли на протест під облдержадміністрацію, передає «Слово і діло». Вони вимагали належного фінансування, аби не виникала заборгованість із зарплат. Акторам уже декілька місяців не виплачують гроші.

Для порівняння, у Тернополі ситуація набагато краща. Нам про це розповів народний артист України, актор Тернопільського академічного українського театру ім. Т. Г. Шевченка Ігор Сачко.

«Нам теж хотіли зменшити фінансування. Але ми переконали владу, що статус академічного театру — це не формальність, а заслуги колективу перед глядачем», — сказав він.

Фото: Ігор Сачко

«Мабуть, усі театри в Україні в кращому стані, ніж чернівецький…»

За словами Ігоря Сачка, в Україні цінують культуру не менше, ніж колись. Просто змінюються пріоритети — може, в деяких регіонах мистецтво не на першому місці. 

«У порівнянні з Чернівцями, мабуть, усі театри в Україні в кращому стані. Це дуже прикро. Торік у Тернопільському драмтеатрі також стояло питання щодо зменшення заробітної плати. Але наш директор інформував колектив вчасно. А ми змогли зорганізуватися та створити ініціативну робочу групу, яка писала звернення до влади».

За словами актора Тернопільського драмтеатру, колектив його закладу добре контактує з тамтешньою владою. Вона фінансує їх, підтримує акторів, зокрема аби вони отримали почесні звання заслужених артистів України. 

«У нас навіть не затримували зарплати. Одного місяця була ситуація — замість того, щоб отримати гроші о 16:45, це сталося о 17:00. Усього 15 хвилин затримки! Публіка підтримує нас, а міська влада ходить у театр. Це бізнесмени, місцеві олігархи, педагоги тощо», — сказав Ігор Сачко.

Актор також вважає, що колектив повинен бути одностайним. Його має очолити лідер, який відстоюватиме права працівників. А саме — виносити питання на всеукраїнський рівень: писати до Президента, голови Верховної Ради, Кабміну, звертатися до народних депутатів України, які представляють Буковину. 

Але насамперед саме місцева влада повинна дбати про театр.

Що каже про фінансування драмтеатру чернівецька влада

У Чернівецькій обласній державній адміністрації підтвердили, що на утримання обласного драмтеатру зараз виділили 18,5 мільйонів гривень. За словами заступниці голови ОДА Ірини Ісопенко, більше грошей немає. Натомість директор закладу мав розробити план дій, як треба розподілити ці кошти впродовж року. 

«Конкретна сума фінансування є і у решти установ, а більше грошей ми не маємо. Бюджет области розділили по всіх сферах. До 1 квітня керівник кожної установи повинен розробити план дій щодо життєдіяльности своєї структури. Тому директор Чернівецького драмтеатру теж має створити план щодо того, як житиме театр упродовж 2021 року на виділені гроші», — сказала заступниця голови ОДА.

Ірина Ісопенко також зазначила, що іншого варіанту, ніж відправити працівників у вимушену відпустку, директор поки не запропонував:

«Ми не побачили від керівника дій. Його установа може робити заходи для авдиторії різного віку, наприклад, вистави показувати онлайн, шукати додаткові джерела фінансування. Серед них — проєкти, гранти тощо. Але їх шукає директор, а ми лише сприяємо реалізації. Він запропонував найпростіший і єдиний вихід із ситуації — відпустку працівників за власні кошти. Не було плану заходів, чіткого бачення, пропозицій та ідей. Має ж бути організація роботи…».

Ірина Ісопенко також додала, що управління культури ОДА з Чернівецьким драмтеатром ще будуть обговорювати подальший план дій.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі