Інтерв'ю

Будівельні компанії, які працюють за принципом піраміди, збанкрутують. Інтерв’ю з Василем Зазуляком

Про епідемію коронавірусу, будівельну галузь під час карантину та очікування інвесторів житла у Чернівцях.

Василь Зазуляк директор будівельного комплексу, відомий на Буковині забудовник. Розповів у інтерв’ю «Шпальті», як працювала його фірма до ухвалення рішення про карантинні заходи, про дії влади, які могли б не допустити в Україні розповсюдження коронавірусу, та як вплине епідемія на будівельну галузь і економіку загалом.

 

Запровадили масковий режим та термометрію

Перша тема, яка всіх зачіпає, це коронавірус. Вважаю, це не простий грип, це серйозніше. Влада, на жаль, зараз лікує наслідки, а не причину розповсюдження. Ще місяць тому нам пощастило бути не в першій і не в другій хвилі епідемії, і ми могли оцінити розвиток ситуації в Китаї, а потім в Італії та усвідомити, в чому власне проблема. Якби свого часу керівники областей та держави провели обов’язкову обсервацію, так як це було в Нових Санжарах, у нас би не сталася така ситуація. Вважаю, спалаху нам не уникнути, і ці заходи, які зараз проводить влада, можна порівняти з гасінням пожежі, і момент, коли можна було побороти спалах, упущено.

Заходи з обсервації вважаю правильними, і треба було жорсткіше ставитися до тих, хто приїхав з закордону. Якби держава організувала місця для обсервації, а не робила ці лихоманкові кроки, такі як перекриття кордонів області чи заяви президента про закриття країни для громадян, не було би зайвої паніки чи скупчення людей на кордоні з Польщею, адже там могла поширюватися інфекція. Гадаю, дії були непрофесійними і необдуманими.

Не можна сказати, що будівництво  це галузь якась особлива і вона відрізняється від інших. Ще до ухвалення рішення комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (далі ТЕБ та НС) про заборону роботи ми працювали. І фактично одні з перших запровадили масковий режим, санобробку переодягалень, термометрію тощо. Тобто проводили всі заходи, які унеможливлювали або мінімізували зараження працівників. Для будівельної галузі організувати якомога безпечніші умови, аби люди працювали, досить легко. Вважаю, на той момент можна було безпечно працювати з дотриманням карантинних вимог.

Приватні об’єкти повинні закривати рішенням Кабміну 

Щодо заборони на проведення будівельних робіт, вважаємо, що це не в компетенції обласної комісії ТЕБ та НС. Наш юридичний відділ опрацював це питання і з’ясував, що воно стосується лише державних об’єктів, але ніяк не приватних. Це повноваження Кабміну, а не мера. Я був на засіданні цієї комісії і бачив, що рішення ухвалює фактично одноосібно мер. На моє запитання, чому розганяється паніка серед населення, мені відповіли: «Ви думаєте лише про свій бізнес, скоро не буде кому працювати на будівництві»… 

Ми розуміємо, що прямої заборони на будівництво немає, але зіштовхнулися з тим, що частина робітників, які дослуховуються до думки наших владників та деяких ЗМІ, перелякалися і просто не виходять на роботу. Звичайно, що ці люди написали заяви на відпустку за власний рахунок і сидять удома та проїдають зароблені кошти. Через тиждень-два їх відправлять сім’ї на роботу, бо треба годувати родину. А враховуючи, що в нас більшість людей живе від зарплати до зарплати, приблизно через місяць-два ситуація може вийти з-під контролю.

На жаль, місцева влада дотепер сподівається, що нам допоможе, наприклад, Київ. Але проблема загальноукраїнська, більше того, загальносвітова. Сподіватися на чарівника на блакитному вертольоті, який нам скине грошей, яких нам не буде вистачати, не варто. Вже декілька місяців можуть бути затримки із зарплатами та іншими соціальними виплатами, і це можливий сценарій. А що буде через 3-4 місяці? Як бачимо, демократичні інститути не настільки сталі, як нам здається: сьогодні бунти, а завтра диктатура? Від цивілізованого суспільства до середньовіччя нас відділяє щонайбільше рік, як би це апокаліптично не звучало. Содіваємося, що влада навчиться слухати, і до такого не дійде.

Коли почнуть затримувати пенсії і зарплату, ситуація може стати неконтрольованою 

Влада не розуміє, вочевидь, що гроші беруть із тих податків та зборів, які сплачує активна частина населення. Ти можеш бути не бізнесменом, але заправляєш авто, проводиш операції з нерухомістю тощо, і всі ці податки чи акцизи саме поповнюють бюджет.

Більше 90% бюджету – це соціально захищені статті, в Чернівцях дуже малий відсоток бюджету, який направлений на розвиток. Я впевнений, що 10% знехтують насамперед, але цього буде критично мало. І ми зайдемо у ту ситуацію, коли доведеться врізати  захищені статті. А коли почнуть затримувати соціальні виплати та заробітні плати чиновникам, освітянам, медикам та іншим, ситуація може вийти з-під контролю. Останні меседжі центральної влади є обнадійливими, в них є розуміння того, що зупинка економіки рівноцінна хаосу і втраті держави. Вірю, що й представники місцевої влади перестануть наганяти страх на людей та будуть займатися тим, як безпечно і правильно організувати роботу підприємців та підприємств, а не піаритися щодня на спільній біді в соцмережах.

Враховуючи те, що шансом зупинити коронавірус ми не скористалися, доведеться жити та працювати в умовах епідемії, поки не знайдуть ліки і вакцину.

На мою думку, наразі ефективними заходами є обов’язкова обсервація тих громадян, що повернулися з закордону, контроль контактних осіб, максимальний захист лікарів і медперсоналу та дотримання вимог закону про карантин, але без крайнощів у вигляді закриття парків та носіння масок на вулиці. На жаль, цифри інфікованих такі, що повністю зупинити поширення не вийде, але життя, зокрема й економічне, має продовжуватися. Тотального карантину зараз держава і місто не може собі дозволити.

Так, у бізнесу зазвичай є фінансова «подушка безпеки», але бізнес не тримає мішків грошей під подушкою, вони зазвичай «працюють». І того «жирку» вистачить ненадовго. Якщо ця зупинка буде на 2-4 місяці, багато підприємців, підприємств просто не відкриються після карантину.

Коронавірус може стати каталізатором банкрутства випадкових забудовників 

Що стосується будівельної галузі, коронавірус стане каталізатором тих процесів, які розпочалися ще близько року тому. Я спостерігаю не тільки у нашому місті призупинення активної роботи на будівництвах або створення видимости роботи. Вже є багато таких об’єктів, які були у напівзамороженому стані ще восени. Це зазвичай ті компанії, які працюють за принципом піраміди, тобто вони перший об’єкт закінчують за рахунок третього. Такі компанії заманюють клієнтів низькою, часто не ринковою ціною, але рано чи пізно у них відбувається такий фінансовий розрив, за якого вони не можуть завершити ті об’єкти, які в них є друго- чи третьочергові. Це не нова ситуація, але епідемія коронавірусу може стати таким каталізатором, що ці компанії найближчим часом збанкрутують, і ошукані вкладники будуть вчергове мітингувати під стінами міської ради. Я вважаю, що купівля квартири – це дуже відповідальний крок і великі кошти. Перед цим кожен інвестор мав би і з юристами проконсультуватися, і порадитися з людьми, які є компетентними в будівництві та знають, хто на ринку має репутацію надійного забудовника. І тільки тоді, зважаючи на фінансові можливості, купити нерухомість. Часто такі ошукані інвестори в пошуках дешевого, якісного і швидкого свідомо йдуть на ризик, розуміючи, що об’єкт може бути незавершеним, але вони це ніколи не визнають. Знаю факти, коли людям у відділах продажу таких авантюристів так і казали, що місто в будь-якому разі добудує їм житло.

Зараз на будівельному ринку з’явилося дуже багато випадкових гравців, які, використовуючи гарну картинку чи рекламу, знаходили інвесторів і розпочинали будівництво. Власних потужностей у таких компаній немає, вся техніка орендована, працівники – з субпідрядних організацій. Зважаючи на ситуацію з епідемією коронавірусу та відсутність можливости завершити будівництво, я прогнозую низку незавершених об’єктів та банкротств цих компаній.

Завершити в терміни об’єкти, які розпочали

У нашої компанії політика на цей рік чітка і зрозуміла – завершити в термін усі об’єкти, які ми розпочали, щоб наші клієнти отримали вчасно свої помешкання. Нові об’єкти, якщо і будемо розпочинати, зважаючи на ситуацію, це можливо не раніше осені, але лише якщо будемо впевнені, що зможемо закінчити.

Враховуючи те, що зараз ми не можемо вести будівельні роботи у звичному темпі, ми підрахували, аби здати в термін, щонайбільше можемо витримати двомісячну зупинку. Працювати на вихідних, у дві зміни – за таких умов зможемо здати в термін об’єкти. Якщо зупинка буде більша, доведеться відкорегувати термін здачі.

Зараз дзвінків від нових клієнтів небагато, але є чимало від людей, які є нашими інвесторами. Люди налякані, вони запитують, чи завершимо об’єкти. Наразі пояснюємо їм, що затримка до двох місяців нам не страшна. Ми здамо об’єкти в обіцяний термін. Думаю, у всіх чернівецьких забудовників політика буде більш-менш такою. Це мінімум нові об’єкти і намагання завершити наявні в термін. Вважаю, відповідальні забудовники сконцентруються на тому, щоб завершити те, що розпочали.

Треба свідомо вибирати забудовника

Насправді коронавірус нічого не змінює. Результат цього процесу почався ще до пандемії, і нинішні обставини лише його пришвидшать. Ми і раніше бачили не раз мітинги так званих ошуканих інвесторів. Міська рада йшла їм назустріч коштами інших платників податків. Це відбувалося так: мерія ухвалює рішення, яке допомагає добудувати житло обманутим вкладникам. А люди мали свідомо підходити до вибору забудовника. Зараз усі ці проблеми лягають на плечі громади загалом, тобто проблема цих вкладників – це проблема 250 тисяч чернівчан. Бо ці гроші могли піти на потреби міста. Скажімо, якщо депутати для таких недобросовісних забудовників скасовують плату пайового внеску, це часто мільйони гривень. І вони не пішли в бюджет, і ми не отримали відремонтованих доріг та тротуарів, до прикладу. Тобто, фактично за безвідповідальних інвесторів заплатили решта чернівчан.

Як обрати відповідального забудовника

Раджу не вестися на гарні картинки, прислухатися до рекомендацій знайомих чи друзів, які мали справу з інвестуванням у нерухомість. Компанія місцева чи стороння теж грає роль. Не можна сказати, що всі місцеві компанії відповідальні, як і не можна сказати, що всі з інших міст не відповідальні. Але зазвичай це так. Як бачимо, в усіх забудовників, хто приїхав з інших міст, є проблеми. У місцевого забудовника, який тут проживає, має сім’ю, родину, дбає про свою репутацію, є і моральні зобов’язання. Крім того, у місцевих компаній тут усі бази, потужності. У приїжджих із власного тільки брошури та брендовані пакети.

Я проти того, щоб закривати ринок для чужих. Але ті компанії, які приїжджають і працюють на ньому, повинні реєструвати платники податків тут, бо ми фактично знекровлюємо фінансово наш регіон. 

Вийти з кризи завдяки будівельній галузі

Є професії мультиплікатори, які створюють додаткову кількість робочих місць, дають роботу у суміжних галузях. Наприклад, одне місце будівельника, якщо він працює, працюють бетонні та цегельні заводи, продавці інших будматеріалів, офісної техніки, транспортні перевезення, АЗС, сфера послуг і аж до канцтоварів та інших дрібниць – усі мають заробіток. Завдяки будівельній галузі виходили з кризи величезні країни. Наприклад, США під час великої депресії вийшли з кризи завдяки тому, що держава будувала на повну потужність дорожню та іншу інфраструктуру. Берімо приклад з успішних!

Фото Олександра Білоуса

 

Коментарі