Новини

Чернівці: доба після звістки про першого інфікованого на коронавірус

Як на місто вплинув перший випадок коронавірусу в Україні, який зареєстрували у Чернівцях: громадський настрій, дії влади, цькування з боку «здорових», та стан інфікованого чоловіка.

3 березня під час брифінгу заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко офіційно повідомив про виявлення коронавірусу в Чернівцях.

Першим хворим виявився чоловік, який разом із дружиною подорожували машиною Італією, відтак поверталися літаком до Сучави, звідти машиною до Чернівців. У мандрівці буковинець почувався добре, висока температура та першіння у горлі у нього з’явилися 28 лютого. Він звернувся до сімейного лікаря. До медзакладу чоловіка транспортувала карета екстреної допомоги. Медики мали відповідні засоби індивідуального захисту, оскільки він попередив, що побував в Італії і міг контактувати з хворими. Коли у пацієнта не виявили грипу, аналізи відправили до Києва у Центр громадського здоров’я. За їхніми результатами у чоловіка підтвердили вірус.

Віктор Ляшко під час брифінгу наголосив на тому, що контактні особи чоловіка відомі епідеміологам і наразі з ними вже працюють медики:

«Ми проводимо роботу з контактними особами, їх небагато. Всі вони відомі місцевим епідеміологам, і ті з ними працюють».

Після гучного повідомлення заступника міністра охорони здоров’я України, у Чернівецькій ОДА відбувся брифінг, стосовно ситуації в області.

«Сьогодні, 3 березня, близько 10 ранку ми отримали офіційне повідомлення від Центру громадського здоров’я МОЗ про те, що є позитивний результат на етапі діагностики в національній вірусологічній амбулаторії. Далі триватимуть дослідження в референс лабораторії Європейського бюро ВООЗ, як цього вимагає процедура. На це потрібно декілька днів», — повідомила виконувачка обов’язків директора Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Гопко.

Також вона підтвердила інформацію про те, що того ж дня, 3 березня, медики розпочали детальне обстеження контактних осіб інфікованого буковинця.

«Реально є шість контактних осіб, п’ять із них — це працівники пункту пропуску, дружина інфікованого і родич, який не контактував, але передавав ключі через вікно родині інфікованого. Його обстежать, аби знизити напругу у колективі чоловіка», — каже Наталія Гопко.

Згідно зі стандартами МОЗ, не лише контактних осіб можуть спостерігати за місцем проживання, а й хворі з температурою нижче 38 градусів, у яких є підозра інфекції, можуть отримувати цю допомогу.

Заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Марія Поліщук розповіла, що стан пацієнта 3 березня був стабільним, він лихоманив, та за ним добре доглядають медики. Зі слів заступниці директорки Департаменту, чоловікові надаватимуть максимальну увагу щодо його симптомів. У лікарні здійснюють усі дезінфекційні заходи.

Наразі українська сторона зв’язується з румунськими колегами, аби визначити суміжні місця в літаку, де перебував інфікований буковинець, для встановлення контактних осіб на борту судна. Також чернівецькі медики відзначають свідому позицію українців, які перебували в Італії, усвідомили ризики перебування в країні та звернулися до лікарів за медичною допомогою, маючи певні симптоми.

На момент брифінгу у Чернівецькій області вже працювала гаряча лінія щодо коронавірусу. А на пункті пропуску всім, хто перетинає кордон, вимірювали температуру.

Також 3 березня на сходах міської ради Олексій Каспрук під час брифінгу повідомив: на Калинівському ринку проводитимуть окрему інформаційну кампанію щодо коронавірусу і засобів його профілактики.

«На Калинівському ринку вже працюють три медичних пункти. Туди можна звертатися за допомогою, зокрема можна виміряти температуру», — зазначив мер.

Того ж дня ввечері у Чернівцях сусіди хворого на коронавірус чоловіка влаштували пікет. Люди вимагали вивезти з будинку дружину інфікованого та обробити спецзасобами під’їзд, аби інші мешканці не підхопили небезпечний вірус.

До протестувальників приїхали представники міської та обласної влади, зокрема і мер Чернівців Олексій Каспрук.

Через протест жінка погодилася, аби її взяли під посилений нагляд лікарі. Втім, для таких дій не було жодних підстав, упевнена виконувачка обов’язків заступника голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак. Чиновниця додала, що на місці працюватиме Товариство Червоного Хреста.

Сусіди інфікованого коронавірусом буковинця вимагають ізолювати його дружину і дезінфекувати під'їзд

Gepostet von Шпальта am Dienstag, 3. März 2020

Сьогодні зранку, 4 березня, начальник управління контролю за благоустроєм міста Сергій Обшанський на своїй сторінці у фейсбуку повідомив про дезінфекцію транспортних засобів тролейбусного управління.

«Працівники інспекції з благоустрою перевірили всі маршрутні таксі міста, а це 25 приватних підприємців, які здійснюють перевезення пасажирів. Дезінфекція буде проводитися щоденно!», — написав Обшанський.

#управлінняконтролюблагоустрою Сьогодні 04.03.2020р. з 05:00 здійснили перевірку транспортних засобів тролейбусного управління перед виїздом на маршрути. Дезинфекція +Також працівники інспекції з благоустрою перевірили всі маршрутні таксі міста , а це 25 приватних підприємців , які здійснюють перевезення пасажирів.Дезинфекція буде проводитися щоденно!Як знизити ризик інфікування коронавірусом ?1. Мийте руки з милом (мінімум 20 с), або дезінфекційними засобами із вмістом спирту.2. При кашлі та чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя, відразу викидайте серветку і мийте руки.3. Тримайтеся на відстані від людей , у яких спостерігається кашель або підвищена температура.#наконтролі

Gepostet von Serhiy Obshanskiy am Dienstag, 3. März 2020

Також 4 березня відбувся черговий брифінг, де голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук повідомив, що дружину чернівчанина, який захворів на коронавірус, ізолювали до військового госпіталю. Це зробили через тиск мешканців будинку, у якому проживає подружжя.

Натомість мер Чернівців Олексій Каспрук заявив, що у нашому місті не буде «гетто і концатоборів», він буде захищати право кожного чернівчанина перебувати там, де той хоче. Владники закликали чернівчан бути толерантними та не переслідувати і не цькувати інших, а правоохоронці попередили про відповідальність за такі дії.

Щодо індивідуальних засобів захисту, за словами Наталії Гопко, лікувальні заклади області забезпечені ними на тримісячний термін. Однак в області наразі немає тест-систем для діагностики коронавірусу.

«Ми і надалі відправляємо зразки для діагностики у вірусологічну лабораторію центру Громадського здоров’я. Але ми зробили замовлення на доставку тест-систем, очікуємо на них в середині березня. Оскільки попит на них є, ми їх замовили ще на початку історії з коронавірусом», — каже Наталія Гопко.

Також сьогодні пресслужба ОДА повідомила про те, ще трьох чернівчан госпіталізували з ознаками інфекційного захворювання та історією подорожі в країни, де є офіційно підтверджені випадки коронавірусу. Заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак повідомила, що наразі людей оглядають інфекціоністи.

До речі, за словами Наталії Гусак, стан чернівчанина, у якого лабораторно підтвердили інфекцію коронавірусу, наразі задовільний. У нього зафіксували температуру 36,8, кашель полегшений, людина має гарний апетит і добре почувається.

 

Коментарі