Новини

Перший випадок коронавірусу у Чернівцях: деталі

Інфекцію виявили у буковинця, який подорожував Італією. Наразі він перебуває в інфекційному відділенні Чернівецької обласної лікарні.

Фото Lucas Vasques @, unsplash.com

Перший підтверджений випадок коронавірусу в Україні, який зафіксували у Чернівцях, встановили лабораторним способом за міжнародними стандартами. Про це повідомив під час брифінгу голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук.

«Сьогодні, 3 березня, близько 10 ранку ми отримали офіційне повідомлення від Центру громадського здоров’я МОЗ про те, що отримали позитивний результат на етапі діагностики в національній вірусологічній амбулаторії. Далі триватимуть дослідження в референс лабораторії Європейського бюро ВООЗ, як цього вимагає процедура. На це потрібно декілька днів», — повідомила в. о. директора Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Гопко.

Також вона розповіла, що сьогодні розпочнуть детальне обстеження контактних осіб інфікованого буковинця.

«Ми були готові, така інформація могла надійти з будь-якого міста України з часу, коли дізналися про ускладнення епідситуації в Італії та інших країнах світу. Тому ми працювали з високими застереженнями. Всі заходи до отримання результату виконали так, ніби це дійсно був випадок», — каже Наталія Гопко.

Заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Марія Поліщук розповіла, що вірус виявили у чоловіка середнього віку, який разом із дружиною подорожували машиною Італією, відтак літаком до Сучави, звідти машиною до Чернівців.

У мандрівці буковинець почувався добре, гарячка та першіння у горлі у нього з’явилися 28 лютого. Він звернувся до сімейного лікаря. До лікарні чоловіка транспортувала карета екстреної допомоги. Лікарі мали відповідні засоби індивідуального захисту, оскільки він попередив, що побував в Італії і міг контактувати із хворими на коронавірус. Інфікований чоловік близько контактував з однією особою – своєю дружиною. Наразі вона почувається добре і перебуває в самоізоляції.

«З 29 лютого чоловік перебуває в обласній клінічній лікарні в інфекційному відділенні в спеціальному ізольованому приміщенні. І лікарі, і середній медичний персонал, які заходять до цієї палати, дотримуються всіх вимог захисту. Стан пацієнта наразі стабільний, у нього є лихоманка, за ним добре доглядають медики. Чоловікові надаватимуть максимальну увагу щодо його симптомів. У лікарні здійснюють усі дезінфекційні заходи», — розповіла Марія Поліщук.

Наразі українська сторона зв’язується з румунськими колегами, аби визначити суміжні місця в літаку, де перебував інфікований буковинець, для встановлення контактних осіб на борту судна. Також чернівецькі медики відзначають свідому позицію українців, які перебували в Італії, усвідомили ризики перебування в країні та звернулися до лікарів за медичною допомогою, маючи певні симптоми.

Нагадаємо, у Чернівецькій області працює гаряча лінія щодо коронавірусу.

Також на пункті пропуску всім, хто перетинає кордон, вимірюють температуру.

Коментарі