Поради

Чернівецька дієтологиня розповідає, які продукти варто вживати під час посту

Піст — це хороший момент, аби очистити організм від токсичних речовин.

Фото: Brooke Lark

28 листопада розпочинається Різдвяний піст, який триватиме 40 днів. Чернівецька дієтологиня Наталія Бочарова розповідає, як правильно харчуватися під час посту, і чому варто відмовитися від молочних продуктів та глютену.

Піст — це хороший момент, аби очистити організм від токсичних речовин.

1. Оскільки ми забираємо з раціону тваринний жир, його потрібно замінити. Це може бути якісна оливкова олія. Раджу смажити на олії авокадо або кокосовій.

«Найбільша помилка, якої допускаються всі під час посту, – різні засмажки на цибулі. Закликаю не смажити на соняшниковій олії, адже, крім шкоди організму, ви нічого не отримаєте. При високій температурі олія перетворюється у транс-жири, які є шкідливими для організму. Якщо і смажите щось, то використовуйте олію авокадо або кокосу».

2. Коли ми не споживаємо м’ясні та рибні продукти, то починаємо більше вживати хліба і страв із борошна. Цим самим завантажуємо організм білком пшениці — глютеном. Він шкідливий для нашого організму. Щоб вивести його з раціону, потрібно використовувати безглютенове борошно – кукурудзяне, рисове, горіхове або мигдалеве. Замість звичайних макаронних виробів вживати рисові у вигляді лапші. Також можна споживати безглютенові злаки: гречку, рис, пшоно, кукурудзяну кашу, кіноа й амарант. Ці продукти допоможуть розвантажити організм та зняти алергійний комплекс.

3. Якщо ви почали постити, то треба відмовитися і від молочних продуктів. Бо часто чую, що кажуть: «Я не їм м’ясо, але молочні продукти вживаю». Та це не піст, адже у молочних продуктах також є багато тваринного жиру. Він шкідливий і не дає організму очиститися. Можете залишити у раціоні лише рибу, а від молочного варто взагалі відмовитися, хоча б на деякий період.

«Людям, які мають проблеми з мігренями, то взагалі варто відмовитися від молочних продуктів». 

4. Також варто додати в раціон насіння чорного кунжуту, горіхи (не підсмажені, а сирі і попередньо замочені, аби фітинова кислота знешкодилася і принесла користь).

5. Звертайте увагу на вітамін С. Вживайте квашені овочі: капусту, помідори, огірки (не мариновані).

6. Додаємо бобові. Щоб організм їх сприйняв, потрібно замочити на ніч, а потім добре проварити.

7. Не варто вживати повидло, варення, мед та зловживати фруктами і сухофруктами. Контролюємо кількість.

8. Окрім цього, я порадила б вживати насіння льону. Дві столові ложки меленого льону нададуть нашому організму рослинної омеги 3.

9. Оскільки це холодна пора року, то варто додати в раціон гарячі супи: гарбузовий та сочевичний. Також пам’ятайте про різні спеції: імбир, часник, перець і кумин. Вони будуть допомагати організму виводити шлаки.

10. Також зверніть увагу на нетипові для вживання продукти: топінамбур, пастернак, корінь селери чи петрушки. Вони містять менше цукру і більше корисних речовин. Їх можна додавати до супів, борщів та робити з них пюре або рагу.

11. Звісно, у період посту потрібно вживати менше їжі. Радила б проводити інтервальні голодування, наприклад, 6/18 (6 год вживаємо їжу, 18 не вживаємо), 8/16 або 12/12.

 

Коментарі