Поради

Що їсти, аби не змерзнути. Поради чернівецької дієтологині

Чернівецька дієтологиня Наталія Бочарова розповідає про те, як підкріпити імунітет та що їсти, щоб зігрітися під час холодів.

Фото: Ella Olsson

Наразі кожному з нас необхідно підготувати організм до зими, адже саме в цей період часто виникають різні застудні захворювання. Тому, щоб підкріпити імунітет та зігрітися у холодну пору року, необхідно змінити раціон.

Осінь – це пора збору врожаю, саме зараз на ринках багато коренеплодів, які потрібно додавати до раціону. Їх можна приготувати у вигляді теплого супу з гарбуза, кабачків, моркви, цибулі, броколі, цвітної капусти та пастернаку. Теплі супи дуже зігрівають, вони енергетичні і корисні. Щоб додати пікантності, смаку, зігрітися та розігнати наш метаболізм, треба додати зігрівальні спеції на кшталт імбиру, кориці, кмину, базиліку, часнику, цибулі, червоного перцю. Спеції будуть допомагатимуть організму працювати трішки швидше.

Також надзвичайно важливо у цей час вживати корисні жири. Вони є у морській рибі, яйцях, оливковій олії, горіхах, авокадо і морепродуктах.

Зелені легкі салати необхідно замінити на теплі.

Восени потрібно їсти й квашені овочі: капусту, буряк, цибулю, часник, моркву, огірки, помідори та баклажани. Ці продукти дають нашому організму рослинну клітковину, вітаміни, продукти ферментації та пробіотики, потрібні нашому кишечнику.

Щоб не замерзати вранці, потрібно пити натщесерце не холодну воду, а навпаки – теплу. Так швидше запуститься процес метаболізму, і ми прокинемося, адже тепла вода зігріває шлунково-кишковий тракт. Норма води взимку залишається такою ж, як і влітку. Також можна пити різні зігрівальні чаї з імбиром та цитриною. До чаю можна додати туласі, масалу або куркуму. Окрім цього, взимку та восени корисно вживати какао. Якщо ви не переносите лактозу, то можете готувати його на мигдалевому, кокосовому, гречаному або вівсяному молоці.

Дуже енергетичним, корисним, зігрівальним і цінним продуктом у нашому раціоні будуть наваристі м’ясо-кісткові бульйони. У них міститься багато амінокислот, і вони допомагатимуть роботі імунної системі.

Окрім цього, не забуваємо, що всі енергетичні продукти мають високу калорійність, тому в усьому повинна бути міра.

 

Коментарі