Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта

Чоловік не знає, скільки я заробляю. Інтерв’ю з бізнес-леді та блогеркою Альоною Глибочан. Фото

Про те, як відкрила бізнес та чому зійшлася з чоловіком після чотирьох років розлучення. 

Чим живуть відомі в інстаграмі чернівчани? Скільки часу вони проводять у ґаджетах та що зроблять, якщо улюблена соцмережа раптом зникне? «Шпальта» продовжує нову рубрику #інсталюди, в якій знайомимо вас із популярними блогерами нашого міста.

Щоб відкрити один із найпопулярніших зараз у Чернівцях магазинів, їй довелося зичити гроші, розлучитися, повертати борги, ділити бізнес, працювати у збиток та весь свій час вкладати у цю справу…

32-річна Альона Глибочан – відома у мережі бізнесменка. В інстаграмі у неї авдиторія у понад 130 тисяч людей, та перша асоціація з нею – відома мережа магазинів жіночого одягу «CeZoн».

Про своїх трьох «дітей», що приносять гроші, сина Максима, ще ненароджену Марійку, два шлюби з тим же чоловіком та реалії життя блогерки вона розповіла в інтерв’ю «Шпальті».

На початку розмови Альона наголошує – вона не блогерка, навіть слово це не любить. Радше – бізнесменка, яка створила успішну концепцію власної справи, ризикнула і відкрила її. А блог з’явився значно пізніше – як промоція бізнесу.

«Блогер… Не люблю це слово. Звучить якось несолідно. У мене виникає асоціація з людиною, яка заробляє на життя, лише виставляючи на показ усе в мережі. А у мене ж іще бізнес, моя справа. Тому я для себе перш за все – бізнес-леді. Це завжди буде поважно і солідно. Все почалося з бізнесу, а вже далі пішло в інтернет…», – каже Альона Глибочан.

«Ти безголова, що ти робитимеш далі?!»

Альона зізнається, що ніколи не марила власною справою. Проте завжди розуміла, що хоче добре заробляти. Ще у школі вона хотіла бути вчителькою-психологинею. Та мама їй сказала, що їм мало платять, тому дівчина одразу ж передумала. Так Альона здобула бухгалтерську освіту, та за фахом не працювала жодного дня. Жінка розповідає, що вміння крутитися та заробляти гроші їй ще зі школи намагався привити тато.

«Так склалося, що я вчилася у школі, а батьки були закордоном. Якось тато надіслав мені з ринку Португалії класні шкіряні чоботи, круту дублянку і сказав, щоб я продавала. А я не продавала, мені соромно. Як я прийду до школи і скажу: «Купи»? Добре пам’ятаю, як тато сказав, що я безголова, і він не уявляє, що я робитиму далі. Бо він мені дав можливість заробити, а я це профукала. Це був найважливіший урок, який я отримала у 8-9 класі…», – розповідає жінка.

Читайте також: Тепер думаю українською. Інтерв`ю з чернівецькою блогеркою та фотографинею Дариною Запісочною

Після здобуття бухгалтерської освіти Альона працювала продавчинею у магазині чоловічого одягу. Згодом він розширився і ввів жіночу лінію, якою вона керувала. Та у цей час Альона вийшла заміж і завагітніла – довелося піти з роботи. Саме у декреті і спало на думку відкрити магазин. На це її підштовхнуло бажання бути незалежною від чоловіка і самоствердитися.

«Мені було 20, коли я вийшла заміж. Чоловік такий крутий, власний та реалізований, і я думала, що з таким буду сидіти вдома і нічого не робитиму. Та не так усе було.

Я сиділа вдома з дитиною. Максу був тоді рік і місяць. У такій же ситуації була моя кума. Ми так нудьгували вдома. Ти після пологів у депресії, вважаєш себе непотрібною, чоловік вічно у справах, у голову лізе всяке дурне. У мене було таке відчуття, що я нічого у цьому світі не можу і не роблю, я нічого не досягла… І я добре розуміла, що якщо захочу норкову шубу, чоловік мені її просто не купить (шуба тут – лише для прикладу). Це дуже особисте, але поділюся… Я завжди чула від нього, що я тупа і маю знати своє місце. Якщо тобі вічно так кажуть, ти або починаєш у це вірити, або доводиш, що це не так. Тоді я, як ніколи відчувала, що хочу реалізуватися і заробляти. І ось ми з кумою сиділи за столом і роздумували, чим би нам таким почати займатися, щоб стати незалежними від чоловіків», – розповідає жінка.

Тоді Альона з кумою всерйоз розглядали версію, що стануть ведучими свят. Та відштовхнуло їх від цієї ідеї розуміння того, що треба чималу суму вкладати в апаратуру.

«А що робити, якщо замовлень не буде?»

Так вони вирішили відкрити магазин одягу. Стартовий капітал для справи жінки взяли в борг. Свою частку у дві тисячі євро Альона позичила у мами.

«Чоловік просто не дав би ці гроші, та я і не хотіла. Батьки теж не дали б, бо не довіряли. Вони не були впевнені, що я не винесу ці гроші з хати, а принесу вдвічі більше. Саме тому я не взяла, а позичила у мами. Вона на той час була закордоном, і я сказала, що поверну»­, – ділиться Альона.

Жінки зібрали стартовий капітал у чотири тисячі євро і поїхали по товар. Від ідеї до реалізації і відкриття магазину пройшло декілька місяців. А вже через пів року Альона повернула мамі весь борг.

«Чоловіки підтримали, мій навіть магазин нам знайшов. Стартували ми дуже швидко, продажів було достатньо одразу, тож гроші повернулися швидко. Можливо, секрет у тому, що місце магазину було виграшне».

Читайте також: Як відкрити бізнес за 1200 гривень. Історія успіху блогерки Яни Двірничук

У бізнесі стався переломний момент, і через два роки Альона пішла далі сама.

«Ми вирішили розійтися з кумою, і тепер бізнес лише мій. Відносин ми не зіпсували, все добре. Проте бізнес краще відкривати самій, це я вам секрет великий розкриваю. Бо, як не крути, якими близькими люди не були б, там, де є гроші, завжди будуть розбіжності».

Альона відкрила також магазин із нижньою білизною, та згодом його закрила. Зараз вона має два магазини «CeZoн» та один магазин з італійською продукцією. Їх називає своїми дітьми.

«Заняття сексом ми ж нікому не делегуємо, ми це робимо самі. Так і з бізнесом…»

«Це рідне. Бо я через стільки пройшла, відкриваючи ці магазини й розвиваючи їх до рівня, який у них зараз. «СeZoн» (ця назва з’явилася після розподілу бізнесу з кумою, – авт.) я відкрила вже після розлучення з чоловіком. Це був складний період, який я пройшла сама. Я і бухгалтеркою у себе була, і продавчинею, і зберігачкою складу, і товар замовляла… Завжди потрібен нагляд. Бізнес не дозволяє тобі зібратися і поїхати на море будь-коли. Це нікому не довіриш. Заняття сексом ми ж нікому не делегуємо, ми це робимо самі. Так і з бізнесом. Тому я завжди, коли набираю на роботу дівчат, наголошую: це мої діти, які приносять гроші, їх не можна ображати! Через нерозуміння цього мені часто доводиться змінювати персонал і шукати нових дівчат. Велика їхня помилка – приходити на роботу до мене, як до блогерки. Тут я керівниця,  тому буду суворою і вимагатиму», – розповідає Альона.

Вона зізнається, що магазин італійських товарів їй менш затратно тримати, ніж «СeZoн».

«З одягом набагато більше витрат! Окрім цього, завжди є якісь залишки, яких треба якнайшвидше здихатися. А з продуктами такого не буде. Ось різниця між одягом і продуктами: сукню дівчина одягне на весілля і двічі поспіль. Але їжа… Чи мінімалку людина заробляє, чи тисячі доларів – їсти їй хочеться завжди. Тому продуктами торгувати простіше», – каже жінка.

«Чи мінімалку людина заробляє, чи тисячі доларів – їсти їй хочеться завжди. Тому продуктами торгувати простіше»

За місяць в інстаграмі заробила 32 тисячі гривень

Альона зізнається, що тепер інстаграм для неї – також заробіток. У серпні вона з інстареклами заробила 32 тисячі гривень, та всі вклала назад у розіграш. Каже, блогерство – це спочатку великі вкладення, а вже потім бартер, реклама та заробіток.

«Я опинилася в інстаграмі випадково. Мені сказали, що вийшла нова соцмережа, у якій усі сидять. Окей, зареєструюся. Перший допис там – мій син під ялинкою. У той момент уже були магазини, і я зрозуміла, що треба показувати річ на собі, щоб її купили. З цього і почався блог. Я фотографувалася і показувала на собі різні «луки». Підписників ставало все більше, і за моїми рекомендаціями купували товар у мене ж. Мій інстаграм – це самореклама. Тому я почала в нього вкладати. Ставала спонсоркою у гівевеях, щоб стало більше авдиторії. Тисячі доларів на це йшло, айфони, техніка, гроші – все підписникам. Це вже як спортивний інтерес, ти вже вкладаєш у це далі. Але, крім грошей, я вкладаю у це душу і час – щонайменше чотири години на добу. Тому так, я заробила за місяць 32 тисячі. Але де вони? Я ж не купила собі кращу машину, новий айфон, не поїхала за ці гроші на відпочинок. Я їх знову вклала у сторінку. Я витрачаю гроші, час, я заправляю машину, їдучи знімати якусь рекламу. Тому вона не буде дешевою.

Якби мені сказали два роки тому, що я зароблятиму не лише продаючи одяг, а мені платитимуть за мої 15 секунд розмови про щось, я не повірила б. Або сказали б мені, що платитимуть за мій прихід у якийсь заклад. Пфф… Ніколи б не подумала».

Але є у блогерстві й недоліки, каже Альона. Замовники реклами бувають зухвалими, адже вважають, що платять тобі за це гроші.

«Якщо ви думаєте, що блогери всюди заходять і все беруть безкоштовно – ай, як ви помиляєтеся. Був у мене випадок щодо бартеру рекламувати новий заклад у Чернівцях. Умова була така: у нас чек на вечерю на тисячу гривень, а я розповідаю у сторіз про це кафе. Вмовила я і чоловіка піти, замовляємо собі всякого, а офіціантка мені каже: «Я вам мушу нагадати, у вас чек всього на тисячу гривень». Як це мене роздратувало. Я можу заплатити сама за свою вечерю, можу доплатити усе, що поза чеком… Увесь вечір власниця закладу стояла за сусіднім столом і дивилася нам у рот. Вибачте… Чесно, краще б я ніколи там не була… Таке ставлення, що аж бридко. Ось вам реалії блогерського життя. Ви ж не бачите того, що за кадром», розповідає Альона.

Читайте також: Правильне харчування змінить ваше життя. Інтерв`ю з відомою чернівецькою фітнес-тренеркою Олександрою Сваровських

Якщо інстаграм раптом зникне…

«Якщо колись ця соцмережа зникне, буде прикро лише через вкладені гроші. Але зникнення інстаграму, мабуть, мрія. Уявляєте, скільки людей зараз гуляли б містом і пили б каву з друзями, якби не було цієї соцмережіі? Скільки людей на морі бачили б море, а не свою камеру… Я часто себе ловлю на думці, що, поки я тут знімаю рекламу комусь, хтось проводить час зі своїми дітьми. А це цінніше. Мені дуже хочеться, аби люди мали більше живого спілкування. Час такий, що я зі своїми кумами і подругами спілкуюся навіть не телефоном, а через голосові повідомлення. Так не має бути. Окрім цього, прагнення блогерів показати таке ідеальне життя, якого не існує, когось вводить у депресію. Немає ідеальної картинки, не вірте у це і не думайте: «А чого у неї все так добре, а у мене ні». Я люблю справжні сторінки, а не ідеальну картинку. Тому якщо інстаграм зникне, хтось перестане картати себе, що у нього «не так, як у тієї»…

Інстаграм дійсно круто допомагає розвивати бізнес і заробляти, але у декого він забирає найцінніше – час. Мій бізнес без інстаграму не пропаде все одно, трагедії не буде. Хай би зник уже», з усмішкою каже Альона.

Про розлучення і другу спробу з першим чоловіком

Зараз Альона вагітна другою дитиною. Вона на сьомому місяці і чекає на донечку. Своєю новиною жінка вразила інтернет-авдиторію, адже особисте життя в мережі вона приховує, а чоловіка ніколи не показує в своєму інстаграмі.

«Мої підписники знають, що я була донедавна розлучена. А зараз я вагітна. Від того самого чоловіка, так… Ми прожили разом 8 років і розійшлися, бо я не могла більше тягнути ті стосунки. Мене не поважали, я не відчувала себе вільною, мене навіть ображали… Тому ми тоді, як дорослі люди, вирішили розійтися, без бійок і сварок. На розлучення їхали в одному автомобілі. Розлучилися. І це був найщасливіший період у моєму житті, я розцвіла! Ми були розлучені чотири роки, та спілкуватися не перестали, у нас же дитина. Свята, Перший дзвоник чи похід до лікаря – лише з татом. І ось, рік тому ми відвезли Макса у табір, а вдома самі нудьгували без дитини. Ми почали переписуватися, ходили іноді в кіно, на вечерю. Тільки як друзі. І у цей період захворіла моя найрідніша людина у світі – бабуся… Вона лежала в лікарні. Мого Андрія бабуся любила, часто його кликала допомагати. Може, в них і була якась бесіда щодо нашого примирення, я не знаю. Та вона пішла, а ми з ним знову почали жити разом… А в лютому я дізналася, що вагітна. Кажуть, якщо у родині хтось помер і цього ж року у цій сім’ї інший вагітніє – стать дитини буде такою ж, як у людини, що пішла… Я до останнього не вірила, та у нас буде дівчинка, Марійка. Я чекаю на зустріч із нею і вже бачу ту ідеальну картину – вона в мене на руках, поруч Макс і чоловік…»

Альона каже, що за чотири роки розлуки з чоловіком вони стали іншими людьми. Вона почала більше себе любити, не дозволяє себе принижувати. Він поважає її, зрозумів усі помилки. Вдруге вони не розписалися і не обвінчалися, та чекають на Марійку. Альона каже, що мріє про чотирьох дітей. В інстаграмі чоловіка Андрія вона не показує, бо цього не хоче він.

«Це питання №1 в моєму діректі. Чого ви не показуєте чоловіка? Та бо він не любить публічності, цього інстаграму та балачок. Його це відверто дратує, а я поважаю його думку. Він не привид, його фото є в мережі, зокрема на сторінці сина», – каже Альона.

«Чоловік не знає, скільки я заробляю, а я не знаю про його гроші. Про папірці ми не говоримо»

Альона каже, що готова навіть відійти від бізнесу та сидіти вдома з дітьми, якщо чоловік зможе опанувати і вести її справу. Зараз вони живуть у селі. Обмінювати будинок на квартиру, яку вона купила, не збирається.

«Я найщасливіша людина в світі. У мене є все. Гроші – дурниці, найголовніше – родина. Ми про гроші навіть не говоримо вдома. Я їх ніколи не рахую: скільки заробила, скільки витратила, хоч я не марнотратка. Відколи ми знову разом із чоловіком, він не знає, скільки заробляє мій бізнес, а я не знаю про його гроші. Так я вчу і сина. Я молю Бога, щоб у мене з ним були такі ж стосунки, як зараз, завжди. Я стараюся його правильно виховувати, і плакала від щастя, коли він теж навчав чогось мене. Наприклад, ми молилися вечорами, а він, малий (бо це було ще роки 3-4 тому) говорив до Бога своїми словами:

«Дякую, що у нас є дах, що у нас є тюлі і хлібчик… Я зрозуміла, що виховую хорошу людину»

Щаслива родина і діти – це те, до чого я прагну. Тому я ні на що не поміняю життя в будинку в селі. Я навіть готова стати просто мамою з купою дітей удома, якщо чоловік захоче вести мою справу. Власний бізнес – це круто, але це нічого проти домашнього затишку. А знаєте, може, за мене говорять гормони. Це я зараз кажу, що лишилася б удома, коли вільна і можу йти, куди хочу і коли хочу. А коли я посиджу декілька місяців удома з другою дитиною, я вам, можливо, зателефоную і скажу: «Альо, я наговорила дурниць, треба інше інтерв’ю», жартує блогерка.

Діана Ватаман
Фото Ірини Болести

 

 

Коментарі