Поради

У їжі має бути помірність. Наталія Бочарова про те, як правильно виходити з посту

Виходити з посту необхідно поступово – впродовж одного-двох тижнів.

Фото: freestocks.org

Чернівецька дієтологиня Наталія Бочарова розповідає, чому не можна їсти великими порціями і для чого до кожного прийому їжі потрібно додавати зелень.

Упродовж Великоднього посту в організмі тих, хто його дотримується, зменшується утворення певних ферментів, які перетравлюють білкову їжу тваринного походження. Тому після освячення паски не потрібно бігти додому, щоб розговітися й одразу скуштувати все те, від чого так довго утримувалися. Виходити з посту необхідно поступово – впродовж одного-двох тижнів.

Як правильно вийти з посту

Найперше, що варто запам’ятати – в їжі повинна бути помірність. 

  • Їсти великими порціями – це велике навантаження для організму. Тому необхідно споживати їжу невеличкими порціями.
  • По-друге – до кожного прийому їжі обов’язково потрібно додавати зелень. Це може бути петрушка, кріп, рукола, шпинат, орегано, майоран та різні сушені спеції. Ці компоненти необхідно внести в раціон, адже вони мають природні ензими (ферменти, які допомагають переварюванню їжі).
  • По-третє, не варто вводити в раціон усе одразу. Необхідно почати з найбільш легкого білка, який швидко засвоюється – яйця. Вже пізніше можна добавити молочні продукти, а потім рибу і м’ясо.
  • Щоб покращити травлення, можна додати ферменти. На перших етапах вкрай необхідно допомогти нашій підшлунковій залозі. Ці ферменти можуть бути як рослинного, так і тваринного походження або придбані в аптеці. У їхньому складі повинні бути, наприклад, ензими папайї або бромелайн. Окрім цього, добре додати бетаін, адже він підвищує кислотність шлунка та покращує травлення білкової їжі.
  • Також, щоб стимулювати вироблення шлункового соку та покращити травлення, – додавати хрін. Це традиційна страва, яку ставлять у великодній кошик.
  • Не варто об’їдатися солодощами. Після тривалого посту дуже хочеться поласувати смачним кондитерським виробом – паскою. Та крім того, що це висококалорійна їжа, бо до паски додають багато жиру, сметани, масла, олії, 12 яєць, це ще й велике навантаження на печінку. Раджу їсти зовсім трішки, краще підсохлу паску. З випічкою добре комбінувати щось із заморожених фруктів. Можна приготувати мус чи смузі. Знову ж через те, що ензими ягід допомагають перетравленню здобного виробу. Фрукти містять велику кількість клітковини, яка допоможе виводити ці білкові продукти розпаду з організму.

craving homer simpson GIF by Feliks Tomasz Konczakowski

  • Поліпшить процеси детоксикації куркума у стравах. Також допоможе насіння льону. У період святкових застіль щодня можна з’їдати по дві столових ложки. А ще покращують травлення приготовані на пару або сирі суцвіття капусти.
  • Щодо алкоголю, то також треба мати міру, оскільки після посту сповільнюється фермент, який відповідає за перероблення спиртовмісних напоїв. Якщо вживаєте 100 грамів алкоголю, потрібно випивати у п’ять разів більше чистої води (1/5).

 

Коментарі