Поради

Розвантажити організм. Які продукти слід вживати під час посту

Великий піст покликаний для того, щоб розвантажити організм духовно і фізично.

Чернівецька дієтологиня Наталія Бочарова розповідає про те, які продукти вживати під час посту, для чого робити розвантажувальні дні та чому не потрібно їсти пісну ковбасу та майонез.

Піст – це хороший момент для того, щоб очистити наш організм від білкових залишків. Вони збираються у нас під час вживання великої кількості м’ясних продуктів тваринного походження.

Великий піст покликаний для того, щоб розвантажити організм духовно і фізично. Наразі з розвантаженням фізичним виникає проблема. Адже на заміну якісним продуктам, білку приходять так звані сурогатні замінники. Це пісна ковбаса (зроблена з клітковини, глютену та барвників і наповнювачів), майонез – все це взагалі не є корисним.

Поради, як використати піст із користю

1. Під час посту прийоми їжі повинні бути помірними.

2. Необхідно зменшити кількість їжі. Не навантажувати організм великою кількістю вуглеводів та кілокалорій.

3. У середу та п’ятницю (під час посту) важливо робити розвантажувальні, голодні дні (якщо, звісно, немає проблем зі здоров’ям). Тоді необхідно споживати лише воду. Це буде корисно для очищення вашого організму.

«Під час очищення (детоксикації) працюють дві фази печінки, які виводять продукти розпаду – токсин. Ми отримуємо їх із води, побутової хімії, зубної пасти, шампуню, мила та неякісних продуктів».

4. Обов’язково перевіряти якість продуктів та вживати натуральну продукцію.

5. Перед приготуванням злакових продуктів їх необхідно замочувати на 2-3 год. Це нейтралізує фітинову кислоту, і продукти краще засвоюються.

6. Надавати перевагу замороженим овочам. Це всі види капусти, морква, буряк, редька та корінь селери. Також можна вживати заморожені суміші та сезонні ягоди без цукру.

7. Необхідно стежити за джерелом білка, надавати перевагу бобовим та грибам.

«Якщо це бобові, то корисно буде приготувати хумус. Гриби перед вживанням потрібно добре проварити, тоді вони краще засвоюються».

8. Велика помилка під час посту – готувати та смажити на рослинній олії рідкого походження. Адже під час її нагрівання, жирні кислоти переходять у трансжири. Це погано впливає на серцево-судинну систему і кишково-шлунковий тракт.

Якщо бажаєте щось смажене, тоді обирайте тверду олію, наприклад, кокосову. Під час не посту надавайте перевагу топленому вершковому маслу чи смальцю.

«Смажити на кокосовій олії, варити у власному соку. Під час вживання готової страви додавайте нерафіновану лляну, оливкову або гарбузову олію».  

Коментарі