Аналітика, Колонки, Новини, Перша шпальта

Становлення мафії. Як пройшло перше півріччя керування Продана Чернівцями

Політолог Михайло Шморгун пише про те, що погану владу в місті змінила ще гірша, та прогнозує, що Чернівці чекає техногенна катастрофа.

26 січня минає півроку від сесії Чернівецької міської ради, на якій депутати достроково припинили повноваження мера Олексія Каспрука. Останні шість місяців справами у місті керує нова команда на чолі зі секретарем Василем Проданом. Чернівчани оцінюють цей період неоднозначно. З одного боку, нарешті розпочали ремонт головних магістралей, з іншого – в зимовий період місто ввійшло з розкопаними вулицями, а комунальники не зовсім справляються із прибиранням доріг і тротуарів від снігу. Політолог Михайло Шморгун у своїй колонці порівнює нову міську владу з італійською мафією, пише про успіхи секретаря міської ради та пояснює, чому найближчого півроку керування Василя Продана Чернівці чекає техногенна катастрофа.

У Чернівцях погану владу змінила ще гірша. Оця негативна селекція є наслідком загальної деградації чернівчан. У місті вже давно зникла еліта. Вона не встояла перед натиском бурхливого часу, в якому ми живемо. Я говорю про справжню еліту – людей, які мають хребет, авторитет, власну позицію і здатні зрозуміти напрям руху розвитку своєї громади. У Чернівцях такої еліти немає. Власне нема ніякої. Немає еліти наукової, нема культурної, нема і політичної. Ті люди, які зараз займаються тимчасовим оперативним управлінням містом, і ті, хто за це управління бореться, є не елітою, а глибоким і всеохопним проявом кари Божої за гріхи всіх минулих і теперішнього поколінь чернівчан.

Читайте також: Чернівці без мера. Як пройшов перший місяць після відставки Олексія Каспрука

Що сталося півроку тому? Веселих піратів-«кулявлобів» замінила цілком собі «рідномістянська» мафія. Олексій Павлович і приставлені до нього няньки Федорука просто не могли дерибанити це місто настільки системно, наскільки воно кармічно заслуговувало. Цю несправедливість виправив шановний Василь Сафронович Продан зі своєю мафією. Його системний підхід до дерибану вражає і викликає захоплення. Ще більше викликає захоплення те, як професійно він обдурює своїх опонентів. І, звісно ж, найбільшим успіхом Василя Сафроновича є те, що він зумів розмити майже всі протестні громадські середовища Чернівців. Простіше кажучи, «знайшов підхід» до всіх, хто мав би протестувати проти його синдикатної політики.

По-перше, скомпрометовані були партії і депутати міської ради. Останні отримали частину влади в місті, частину ресурсу для власного самозбагачення та збагачення своїх партійних груп. Але у цього процесу є і зворотний бік. Жодна з партій та місцевих політиків, які пішли у співпрацю з Проданом, не мають шансів зайняти його місце в цій ієрархії. Тобто і Пуршага, і Собко, і Бешлей, і Яринич, і всі інші можуть бути лише молодшими партнерами і не можуть самостійно розширювати сферу свого впливу. Вони, підписавшись на відсторонення Каспрука, отримали стільки влади, скільки їм її виділив Продан. Тож, усі інші партії та окремі політики або приймають пропозицію про міноритарне партнерство, або йдуть лісом. Ця система за півроку управління Продана фактично легалізувалася. Василь Сафронович виконує свої обіцянки перед міноритаріями, а вони, своєю чергою, стають колективним «Рідним містом».

По-друге, виконком й основні управління ЧМР повністю переорієнтувалися на стиль роботи нового керманича. Всі посади, які мають вплив на перерозподіл ресурсів, віддали «своїм». Але все одно основні питання щодо серйозних сум вирішує дуже невелика група людей. Якщо провести аналогію, то першою спадає на думку мафія в Італії, яка заробляла на всьому.

По-третє, стала очевидною політика зі знищення комунальних підприємств на користь контрольованих приватних фірм. Фактично всіх платоспроможних чернівчан поставили на «счьотчик». Тепер вони змушені платити щомісячну подать приватним фірмам, пов’язаним з основними політиками, наближеними до головного Боса. Створюється замкнута система, де факт утримання влади є запорукою поступового, в рамках чинного законодавства виводу капіталу з кишень чернівчан в кишені мафії. Це було і в питанні компанії управителів, і в питанні прилоткової території, і щодо знищення ЖРЕПів. І чим далі ця замкнута система функціонує, тим скоріше падає капіталізація комунальної сфери зокрема, а, отже, і міста загалом. Тож, міський голова, який буде обраний (рано чи пізно), отримає обезкровлені комунальні підприємства і низку монополістів, які реально керуватимуть життєдіяльністю міста. Тобто прізвище нового мера не матиме значення, він буде «Королем Ліром», «тєрпілою», який відповідатиме перед громадянами за всі проблеми в Чернівцях і не матиме навіть теоретичної можливості їх вирішити, не співпрацюючи з мафією.

Вам буде цікаво: Політична фотографія Чернівців. Як Продан із Бешлеєм ведуть приховану виборчу кампанію і чим це закінчиться для міста

Ці процеси перебувають на поверхні, підводних каменів набагато більше. А головне – Василь Сафронович бачить у своїй команді лише людей менш розумних, ніж він. Тому найближчого півроку його керування Чернівці чекає техногенна катастрофа. Не може це не статися, якщо ви ставите на керівні посади непрофесіоналів за квотним принципом, даєте їм завдання організовувати схеми дерибану і при цьому має зберігатися «картинка» тотальних перемог і покращення. Це – прямий шлях до постійних аварій і незручностей для нормального життя. Тому не дивуйтеся, якщо в місті щодня будуть витоки води, і Чернівці ходитимуть під загрозою великих катастроф в «узаконених» за кеш новобудовах. Добре не буде з мафією.

Негативна селекція продовжується в усьому. І на зміну цим хлопцям не прийде краща влада. Містом без еліт будуть правити агресивні популісти і некомпетентні ідіоти.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

Коментарі