Аналітика, Колонки, Новини, Перша шпальта

Політична фотографія Чернівців. Як Продан із Бешлеєм ведуть приховану виборчу кампанію і чим це закінчиться для міста

Політолог Михайло Шморгун пише про те, що нинішня тенденція до авторитарного управління в місті буде все більше замикатися на невелику групу людей і виїдатиме сама себе та ресурси чернівчан.

Після усунення з посади обраного прямим голосуванням міського голови Олексія Каспрука, група секретаря міськради Василя Продана стала уже й формальним центром ухвалення рішень у Чернівцях з первинними, дуже незначними ознаками легітимності. Будучи у позиції «тіньової влади», рідномістяни фактично повністю заблокували нормальну роботу міської ради та чиновників, і тепер, коли досягли своєї першочергової цілі – відставки Каспрука, намагаються зробити собі «лице», щоб максимально надовго законсервувати наявну наразі ситуацію.

Якщо коротко, то ситуація, яка склалася у місті від такої-сякої демократії все швидше скочується до авторитаризму. Василь Сафронович уже сьогодні фактично в ручному режимі розподіляє чималі бюджетні кошти, які збирають з усіх платників податків Чернівців. Тепер він власник найуспішнішого бізнесу у Чернівцях. Одне діло торгувати помідорами і огірками на Зеленій, зовсім інше – позначати свій інтерес (який не завжди є на поверхні і виражається в грошовому еквіваленті) у кожній значній транзакції, яку виконує міська рада, це наші гроші, які платимо до міської казни.

Будь-яка ефективна демократична система будується на системі стримувань і противаг. Але ця система у Чернівцях була свідомо зломлена. Тепер система ухвалення рішень, їх виконання і контролю у руках команди Василя Продана. Фактично ця влада не обмежена нічим. Нічим, окрім часу. Час і жадібність його «групи 29» грають проти Василя Сафроновича набагато сильніше, ніж Олексій Павлович, Ірина Ігорівна та декілька навіжених активістів разом узяті.

Оскільки Продан бачить гру системно, він має швидко вирішувати окрім поточних, тактичних питань міського господарства і питання зростання апетитів свого політичного клану, так і працювати на велике стратегічне завдання – довготривале утримання при владі. А ці задачі разом взяті набагато складніші, ніж просто «Збити Льошу». Дивитись на «залізний  трон», прикидати, як будеш на ньому царювать і царювать по-факту – різні речі. І Василь Сафронович це або уже зрозумів, або зрозуміє згодом.

Для забезпечення потреб тимчасово пануючого нині у Чернівцях політичного клану зараз відбувається перерозподіл посад та «тем» . У стратегічній перспективі Василь Продан уже займається забезпеченням перемоги у двох ключових кампаніях  – виборах (планових чи дострокових) депутатів та міського голови, а також виборах до Верховної ради від Чернівців.

І сьогодні всі дії Продана свідчать про те, що від групи «Рідного Міста» на ключових виборах буде зроблена ставка на двох кандидатів (Володимира Бешлея і самого Василя Сафроновича), на який буде працювати весь ресурс команди «Рідного Міста» і «втемну», інші члени «групи 29» та партій сателітів –  «Батьківщина», «Народний контроль», «Свобода», «Радикальна Партія», «Укроп» , «Опоблок» та інші різного роду активісти. Тобто єдиним змістом більшості публічних дій цієї групи є отримання ключових виборних посад виключно для Бешлея і Продана. І вся прекрасна «робота»,  яку демонструють ці два місцевих політики, є нічим іншим, як«відкладені» розтягнуті в часі виборчі кампанії за рахунок бюджету міста та кожного платника податків у Чернівцях.

Окремо варто похвалити цю групу за технологічні новації. Вони користуються не тільки найдорожчими засобами комунікації, а ще й зробили ставку на прямі комунікації через соціальні мережі. Їхні відео зі всіх ключових точок, де відбуваються роботи,  – працюють, як комунікаційний інструмент. Працюють через те, що сталим позитивним в загальному сприйнятті більшості українців є образ «господарника», мера, який не сидить на місці, а діє.  Ще більшим комунікаційним успіхом є ставка на «публічне» асфальтування доріг. Я особисто проводив не одне соціологічне дослідження у Чернівцях і завжди, підкреслюю – завжди, у відповідях респондентів проблема стану доріг була №1. Навіть знаючи, що багато з цих доріг не протримаються і однієї зими – все одно вони складають образ «господарників», які вирішують проблеми. Тут звичайно – молодці. Хвалю.

Опоненти Продана уже зараз починають програвати йому в рівні комунікації з реальним виборцем. Я не говорю про виборця віртуального, такого собі «фейсбукулу», якого насправді всього лише декілька процентів. Я кажу про реального виборця, справжні бажання якого стають зрозумілими після глибокого аналізу серії соціологічних опитувань. Уже зараз Олексій Павлович і всі інші ключові місцеві політичні гравці перебувають на рівень (або скажімо так «покоління») нижче уже вибудуваної по-факту системи комунікації Василя Сафроновича.

У системі, яку вибудовує Василь Сафронович, є і свої лузери, які поки не розуміють відведеної їм ролі у партії. Я зараз говорю про Віталія Михайлішина і Ростислава Білика. Для того, щоб команда Продана цілковито легалізувалася у Чернівцях, їм треба остаточно «зачиститись» від«збитих льотчиків», одіозних регіоналів.  Звісно, вони матимуть якусь частинку влади у Чернівцях, але на щабель, або два нижче своїх реальних амбіцій. Верхня планка для обох – депутат чи заступник міського голови. Ставка у цій шаховій партії поставлена на Бешлея і Продана. Усі інші рідномістяни,  і «група 29», і партії сателіти будуть лише їхнім фоном. Фоном їхньої довгої виборчої кампанії.

Тобто, якщо мене раптом запитають про наявний наразі політичний розклад у Чернівцях, я відповім, що є лідер і його дублер, молодші партнери без політичних перспектив, підтанцьовка, деморалізований головний опонент, маргінали-опоненти без перспектив і дезорганізована громадськість. Так виглядає поточна «політична фотографія» Чернівців. Дуже дякую Василю Сафроновичу, бо підвищивши рівень ставок, він поставив новий виклик перед всіма іншими елітами Чернівців.  Або вони змінюватимуться швидко і радикально, або у місті залишиться тільки два лідери, а всі інші будуть боротися за свої чітко регламентовані місця «на підтанцьовках».

Якщо ж ніхто не почує месседжу – все буде дуже погано. Нинішня тенденція до авторитарного управління в місті буде все більше замикатися на невелику групу людей і виїдатиме сама себе та ресурси чернівчан. Апетити тільки ростимуть, їх потрібно буде вгамовувати за рахунок громади. І в такому випадку чернівчани «квиткуватимуть» всю систему Продана, а він їм натомість показуватиме кіно в соціальних мережах і робитиме клапті доріг. І так буде тривати допоки вони між собою один одного не поперегризають. Але це вже зовсім інша історія…

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думки, висловленої у матеріалі.

 

 

Коментарі