Новини, Перша шпальта

Чернівці без мера. Як пройшов перший місяць після відставки Олексія Каспрука

«Шпальта» з’ясовувала, як оцінюють цей період сторони конфлікту у ратуші та політологи.

26 серпня минув рівно місяць від сесії Чернівецької міської ради, на якій депутати 29 голосами достроково припинили повноваження мера Олексія Каспрука. Упродовж цього часу відбулось чимало цікавих подій: Василь Продан встиг поголовувати на сесійних засіданнях, Олексій Каспрук оскаржив свою відставку в суді, а лояльні до нього чиновники пішли у кількамісячні відпустки. «Шпальта» дізнавалась, як оцінюють цей період обидві сторони конфлікту у ратуші, а також які висновки та прогнози зробив з першого місяця без мера Олексія Каспрука доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політології та державного управління ЧНУ імені Юрія Федьковича Анатолій Круглашов.

Анатолій Круглашов. Фото buk-visnyk.cv.ua

«Один місяць – ще не той термін, після якого можна впевнено говорити про конкретні здобутки чи прорахунки влади. За світовою традицією, прийнято давати якісь оцінки після ста днів роботи», – каже політолог Анатолій Круглашов. «Але, якщо брати в цілому, то я би не сказав, що в місті вже відбулися помітні зміни, перш за все, на краще. Не видно жодних цікавих, перспективних кадрових рішень – частина фахівців апарату виконавчих органів Чернівецької міської ради розбіглася, а інша частина зайняла вичікувальну позицію. Щодо змін у стані благоустрою міста – в окремих місцях почали ремонтувати дороги. Але це настільки дрібниці і непомітний прогрес у масштабах міста, і якщо він буде здійснюватися й далі  такими темпами, то наші дороги не набагато просунуться від того стану, в якому вони були після зими. Також не помітив наразі якихось значних ініціатив, крім точкових соціальних, забарвлених у популістські тони, наприклад, відновлення соціального проїзного. Тому цей місяць не вселяє особливого оптимізму і я не думаю, що ці тенденції будуть покращуватися. Побачимо, як далі розвиватимуться події, тому що закінчується пора відпусток та канікул, розпочинаються суворі робочі будні, попереду – підготовка до опалювального сезону.

Скажімо так, сама ситуація, коли в нашому місті вдруге реалізується фактично однією і тією ж групою «товаришів» той самий сценарій, говорить про те, що, на жаль, ми пробуксовуємо на місці в розвитку міста і у самоврядності нашої територіальної громади. Складається враження, що територіальна громада у цій ситуації ні при чому і її інтереси ніхто з так званих місцевих «гравців» не бере до уваги.

У цьому контексті також виникає питання, чи можна так би мовити «нову владу» називати новою. Адже це представники депутатської більшості міської ради, які й раніше або ухвалювали, або блокували рішення, зокрема, й ініціативи міського голови. Тепер ця більшість взяла на себе всю повноту відповідальності за справи в місті, усунувши такий стримуючий чинник, як компетенції і повноваження мера, в тому числі право його вето. Відтак рішення матимуть ще менш збалансований характер.

Своєю чергою, якихось активних дій і мобілізуючих кроків із боку Олексія Каспрука упродовж цього місяця я теж не помітив. Єдине, що він абсолютно правильно зробив  в цій ситуації – це те, що подав позов до суду. Було б незрозуміло з його боку, якби він навіть не скористався цією можливістю. Водночас окрім відстоювання своїх прав у юридичній площині, у ресурсах діяльності Олексія Каспрука ще залишається політична та інформаційна складові, і найголовніше – апеляція до громадської підтримки», – розповів у коментарі «Шпальті» Анатолій Круглашов.

Відсторонений від посади чернівецького міського голови Олексій Каспрук упродовж цього місяця встиг поїхати з родиною на море та подати до суду позов щодо неправомірності дострокового припинення своїх повноважень.

«Упродовж цього часу я займався бюрократією, оформляв документи, трохи відпочивав і тепер повертаюся до праці. Переконаний, що Феміда буде на моєму боці, адже, по-перше, в Україні є прецеденти, а по-друге, аргументи, які наводили мої опоненти, знімаючи мене з посади, не витримують юридичної критики. Це просто суб’єктивна оцінка депутатів – «мер нам не подобається, він нам заважає, тому ми його звільнили», – зазначив він.

Олексій Каспрук вважає, що команда Василя Продана робить ті речі, в яких звинувачували мера та за які вимагали його відставки.

«23 серпня на сесії внесли зміни до програми «Комфортне місто», збільшивши фінансування об’єктів. Так ці ж депутати заявляли, що це злочинна схема, хоча ми пояснювали, що такі реалії, адже зростає вартість матеріалів, заробітна плата робітників та й часто у проекти вносяться зміни. Загалом щодо близько 5-6 позицій, за якими мене звинуватили, вони йдуть тим самим шляхом. Немає жодного звільнення тих людей, які нібито пов’язані з корупцією в міській раді. За місяць це ж можна було зробити? У сфері ЖКГ тривають планові роботи, які запланували ще до подій 26 липня, на об’єктах, де були проведені тендери та розроблена проектно-кошторисна документація. Бачу, що в міській раді кадровий голод, немає жодного призначення. Василь Продан говорить, що він одному запропонує посаду, іншому, а як же відкриті конкурси, про них забули? У четвер на сесію проект рішення внесли з голосу, без розгляду комісій, без оприлюднення, не те що громадськість не знала – депутати до останньої хвилини не розуміли за що вони голосують. Тому наразі нічого хорошого не бачу», – підсумував Олексій Каспрук.

Своєю чергою, секретар Чернівецької міської ради Василь Продан, котрий нині виконує обов’язки міського голови, розцінює перший місяць після зняття Олексія Каспрука з посади мера виключно позитивно.

«Цей місяць – гарний, спокійний період, без сварок, без чвар, коли сесії відбуваються вчасно упродовж одного дня, ніхто не влаштовує жодних скандалів, ніхто нікого не звинувачує, коли просто йде нормальний робочий процес. Насправді цей місяць пішов на те, щоб проаналізувати роботу комунальних підприємств, управлінь, департаментів, виявити всі слабкі і сильні сторони, тому фактично лише зараз починаємо проводити основні заходи. У вихідний, День Незалежності, на трьох об’єктах одночасно тривали роботи. Зокрема,  асфальтували перехрестя вулиць Енергетичної та Ярослава Мудрого, відновлювали покриття майданчика в гімназії № 1 та ремонтували сходи на стадіоні «Буковина». Тобто незважаючи на вихідні, роботи ідуть швидкими темпами.

Дві найбільші вулиці, які б ми хотіли відремонтувати – це проспект Незалежності і Героїв Майдану (від «Туриста» до вулиці Щербанюка). Але є проблеми – наразі немає відповідної документації. Мало того, що роботи не проводили, так навіть документи не розробили. Тому потрібно в найближчі терміни завершити їх підготовку, щоб можна було оголосити тендер. І якщо ми зможемо це зробити в перших числах вересня, то думаю, що вже в жовтні приступимо до ремонту. Також необхідно терміново ремонтувати вулицю Дзержика, Канівську, Сторожинецьку, Кармелюка, є такі жахливі ділянки, де доріг уже фактично немає. Зокрема, це стосується вулиці Щербанюка – немає часу чекати кілька років, коли зможемо відремонтувати її із заміною мереж. Там, колись асфальтована дорога, місцями перетворилась на гравійну», – розповів Василь Продан.

Секретар пояснив, чому досі не звільнив жодного посадовця виконавчих органів влади та не призначив нових людей.

«Нових кадрових призначень і гучних звільнень чиновників цього місяця не було, тому що багато із них пішли у довготермінові відпустки, фактично саботуючи роботу. Наразі їх не можна звільняти, але як тільки вони вийдуть з відпусток, обов’язково це зробимо. Щодо призначень, то все хочеться робити у рамках чинного законодавства. Першим моїм рішенням одразу після припинення повноважень Олексія Каспрука було оголошення відкритих конкурсів на сім вакантних посад. Найбільш важлива з них – керівника Департаменту житлово-комунального господарства. Але, відповідно до правових норм, найближча дата, на яку можемо призначити конкурс – 7 вересня. До цього часу неможливо призначити ні виконувача обов’язків, ні за контрактом взяти когось на цю посаду. Більшість нинішніх чиновників хочуть працювати п’ять днів на тиждень, вісім годин на добу, а в такому Департаменті, як житлово-комунального господарства, робота має тривати сім днів на тиждень, 24 години на добу. Відповідно, зокрема, і за таким критерієм будемо підбирати кандидатів. Ці люди мають хоча б найближчі три-чотири місяці повністю присвятити себе роботі, не розказуючи, що в них вихідний, погана погода або відпочинок з сім’єю», – сказав у коментарі «Шпальті» Василь Продан.

Перше засідання Чернівецького окружного адміністративного суду у справі поновлення Олексія Каспрука на посаді міського голови відбудеться 14 вересня.

«Мені важко щось прогнозувати у цій справі, оскільки судова гілка влади має в Україні свою виразну специфіку, але є прецеденти і в Донецькій області, і в Миколаєві, де судові засідання у підсумку відбулися на користь міських голів», – каже політолог Анатолій Круглашов. «Тому вірогідність повернення Олексія Каспрука на посаду мера за рішенням суду є. Водночас насправді Чернівцям вкрай необхідні нові вибори і депутатів міськради, і міського голови. Але ще більшою мірою, попри це, в усій Україні назріли зміни виборчого законодавства, які б не дозволяли утворювати такі переважно псевдопартійні фракції та коаліції в міських радах, а розвернули б депутатів обличчям до своїх виборців, до роботи на їхні потреби, а не до задоволення передусім вузьких потреб окремих груп інтересів.

Восени від команди Василя Продана варто очікувати низку показових дій, для того, щоб здобути більшу, аніж нинішня, підтримку чернівчан. Ми пам’ятаємо, що майже те ж коло людей, тільки на чолі з Віталієм Михайлішиним робили чудові гучні концерти, були гарно розкопані вулиці, ремонт яких тягнувся роками… Передбачаю, щось подібне, можливо з деякими додатками та новаціями, можемо очікувати і зараз. Я майже переконаний, що на нас чекають чимало разових акцій, як-то концерти, виставки, благодійні заходи тощо.

Насамкінець хочу висловити ще одну свою суб’єктивну думку, але її поділяють дуже багато людей, з якими я спілкуюся, причому з різних соціальних і культурних середовищ. Місто Чернівці перебуває у стані активної деградації і те, що відбувається в міській раді, цьому тільки сприяє. Тож, побачимо, що буде далі та як на це реагуватиме наша міська громада. Вочевидь, на нас чекають цікаві події», – підсумував Анатолій Круглашов.

 

Іван Сірецький

 

 

Коментарі