Інтерв'ю, Перша шпальта

Дітям цікаво — вони самостійно розмальовують їх: підприємець із Чернівців виготовляє екоіграшки 

Екоіграшки майструють з дерева, а замість фарби використовують масло-віск. 

«Діти граються тим, що їм приносять батьки» 

Підприємець із Чернівців Олексій Турецький виготовляє екоіграшки, що майструють з дерева. Замість фарби використовують масло-віск. Олексій каже, що так екологічніше. З деревиною чоловік працює понад 13 років. Спочатку займався різьбленням по дереву. Та щоб не робити це вручну, замінив станками.

«Я приїжджав у Топорівці. Там сусід різав дерево вручну. І я, розуміючи, що цю роботу можна робити на станках, запитав його на той момент, що буде, якщо замінити ручну роботу станком», — каже Олексій. 

Спочатку клієнтами Олексія були столярні майстерні та церкви. Ідея щодо створення іграшок з деревини виникла 6 років тому. Тоді зробили кілька партій іграшок. Проте на цьому виробництво закінчилося, оскільки не змогли налаштувати до кінця всі процеси. До ідеї повернулися після початку повномасштабного вторгнення.

«Так співпало, що коли з’явилася ідея, випадково у стрічці гугла я натрапив на грант від держави на 250 тисяч гривень», — ділиться підприємець. 

Олексій скористався грантовою програмою «Власна справа». За ці кошти придбав сучасні верстати, зокрема шліфувальні та лазерні. Нині у виробництво додали легкові та вантажні машинки, гвинтокрил, а також гараж для дитячого транспорту.

«Дітям цікаво – вони самостійно розмальовують іграшки. З пластмасовою іграшкою трохи не так: батьки купили, діти погралися певний період – і більше не граються з нею»

До прикладу, ця автівка схожа на Блискавку МакКвін з мультфільму «Тачки». Саме так її неофіційно називають у цеху. Це перша модель автівки для майстрів, яку вони створювали вручну. Автор моделі — Василь Трифаненко, нині служить в ЗСУ. Про те, як на Буковині виготовляють екоіграшки дивіться у відео «Шпальти».

Фото «Шпальти»

Коментарі