Новини

У Чернівцях до кінця року планують завершити розпочаті ремонтні роботи доріг — Клічук

До кінця цього тижня закінчать ремонт дороги поблизу будинку культури «Роша». Також до кінця року планують завершити розпочаті роботи у місті.

У районі будинку культури «Роша» замінили приблизно 200 метрів водопровідної мережі. Наразі там розпочали відновлення дорожнього покриття. Також планують облаштувати тротуари.

Про це розповів голова Чернівецької міської ради Роман Клічук.

Він розповідає, що на перехресті вулиць Дзержика та Горіхівської замінили наземні та підземні мережі.

«Це один із найважливіших вузлів міста, адже з нього водою живиться третина Чернівців. Рішення про заміну ухвалили ще торік, оскільки відбувалися прориви, й район “Роша” часто залишався без води»

Водночас Клічук зауважує, що спершу планували ямковий ремонт, але згодом вирішили змінити дорожнє покриття повністю і паралельно привести до ладу тротуари. Спочатку в тендерних проєктах заклали 13,3 мільйона гривень, але у процесі ціну зменшили до 9,3 мільйона, чим зекономили 4 мільйони. Завершити ремонт підрядник обіцяє до кінця тижня. Роботи виконують переважно вночі.

Також очільник міста розповів, що всі вулиці, на яких запланували ремонт, повинні завершити до нового року. Водночас він говорить і про складнощі роботи. До прикладу, на всіх вулицях, що у центрі міста, є проблеми з проєктною документацією. Пояснює це тим, що всі мережі необліковані й непередбачені у проєктах.

Коли розривають дорогу, то бачать, що є мережі, яких немає ні в обліку, ні в реєстрі. Тому, як зазначає Клічук, доводиться оперативно змінювати проєкт. Так відбулося на вулицях Кармелюка і Щербанюка.

«Я думаю, що за короткий період закінчать роботи на Кармелюка, а на Щербанюка завершать у листопаді»

Вам може бути цікаво: На ділянці вулиці Кармелюка в Чернівцях розпочали капітальний ремонт

На вулиці Кафедральній планували зробити поточний ремонт. Після того, як зняли верхній шар, приїхали представники Водоканалу і Чернівцігазу та виявили, що мережі на межі прориву. Тому вирішили змінити їх.

Водночас Клічук розповідає, що у підрядників є труднощі з персоналом та людьми. Одна з причин – мобілізація. Він додає, що часом через це бувають затримки у роботі. Раніше «Шпальта» писала, що у Чернівцях не вистачає водіїв тролейбусів та автобусів. Така ж складна ситуація з працівниками у приватних підрядників, які виграли тендери на ремонтні роботи у місті.

Також Роман Клічук додає, що цього року ще оголосять тендер на вулицю Ярошинської. Відповідне рішення ухвалили через постійні прориви.

«Вважаємо, що краще не ставити латки, а замінити водопровідну мережу. Поставимо там і асфальт. Також у планах зробити ремонт ще чотирьох міжбудинкових проїздів. Планували 9, наразі виконали лише 5. Інші ще у процесі, але думаю, що у листопаді роботи вже завершать».

Напередодні «Шпальта» писала, що у Чернівцях презентували проєкт реконструкції вулиці Заньковецької. Згідно з ним вона стане пішохідною та безбар’єрною, передбачили озеленення, заміну мереж та благоустрій довкола кінотеатру.

Клічук каже, що роботи розпочнуть цього року, але взимку там іще мінятимуть мережі. Оскільки на заміну погода не впливає, а також передбачають теплі зими. Тому міський голова вважає, що у цей період змінять мережі, опісля, якщо сприятиме погода, змінять дорожнє покриття.

Фото Ігоря Константинюка 

Коментарі