Новини

На ділянці вулиці Кармелюка в Чернівцях розпочали капітальний ремонт

Цьогоріч у департаменті інфраструктури та благоустрою міської ради планують капітально відремонтувати останню ділянку вулиці – від Буковинської до Лук’яна Кобилиці.

На ділянці вулиці Кармелюка в Чернівцях, від Буковинської до Лук’яна Кобилиці, розпочали капітальний ремонт. Про це під час сьогоднішньої пресконференції розповів перший заступник директора департаменту інфраструктури та благоустрою міської ради Григорій Прохоренко.

Кошторисна вартість капітального ремонту склала 42 мільйони гривень. Підрядник виграв конкурс, запропонувавши 39 мільйонів. Термін виконання робіт – до 1 вересня 2023 року.

«Погода не сприяє повноцінно розпочати роботи, але підрядник уже демонтує покриття. Надалі запланована замін майже всіх мереж: водопровідних, каналізаційних, газових», – каже посадовець.

За його словами, в департаменті врахували проблеми в попередньому проєкті капітального ремонту Кармелюка, від вулиці Руданського до Буковинської, розпочатий ще у 2020 році. Не передбачена попередньо заміна застарілих газових мереж стала однією з причин затримки в ремонтних роботах.

«Ми на всіх об’єктах, які проєктуємо, передбачаємо повну заміну всіх мереж: водопровідних, каналізаційних, газових. Тому що в нас у місті практично всі мережі дуже старі. Навіть газові. Газові приблизно 40-х – 50-х років минулого століття, каналізаційні та водопровідні взагалі можуть бути австрійських часів. Якщо ми зробимо капітальний ремонт вулиці без заміни мереж – вже за місяць після ремонту копатимуть яму, щоби усовувати проблему», – заявив перший заступник директора департаменту.

До слова, на ділянці Кармелюка від Винниченка до вулиці Руданського, яку ремонтували напередодні місцевих виборів 2020 року, тоді обмежилися лише вкладанням асфальту. Відтак, як розповів Григорій Прохоренко, водоканал уже кілька разів проводив свої роботи.

«Уже є чимало латок на ділянці до переїзду. Після переїзду проблем поки не було. Звісно, загалом могло там бути краще, але стан покриття прийнятний», – каже Григорій Прохоренко.

Крім мереж, капітальний ремонт передбачатиме дорожнє покриття, заміну тротуарів та освітлення. Дорога, за словами комунальника, є досить вузькою, тому велосипедних доріжок та зон озеленення облаштувати не було змоги.

На тендер заявився лише один учасник – чернівецька фірма «Технобудсервіс». За словами Григорія Прохоренка, торік цей підрядник виконував поточні ремонти доріг на вулицях Полєтаєва, Південно-Кільцевій. Якістю робіт там у департаменті задоволені.

За словами чиновника, участь у конкурсі всього одного підрядника зумовлена високими вимогами, закладеними в умови тендеру. Щоб заходили лише підрядники, дійсно здатні виконати роботи та «потягнути» такі об’єкти. Серед умов – тендерне та грошове забезпечення – своєрідний аванс від підрядника, який йому не повертають в разі неякісного виконання робіт.

«У цілому, в нас всі дороги підлягають капітальному ремонту. Наразі готуємо також проєктну документацію на вулиці Буковинську, Лук’яна Кобилиці та Ярошинської. Це буде як раз квадрат, який дозволить сполучати великі транспортні артерії міста. Плюс дорога до Калинівського ринку вулицею Лук’яна Кобилиці та від нього – Буковинською», – резюмував Григорій Прохоренко.

Раніше Шпальта розповідала, чому ремонт вулиці Кармелюка від Руданського до Буковинської виявився довготривалим.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі