Новини

Стане пішохідною: якою буде вулиця Заньковецької у Чернівцях після реконструкції

Проєкт передбачає озеленення, заміну мереж та благоустрій довкола кінотеатру.

Проєкт реконструкції вулиці Заньковецької. Чернівецька міська рада

У Чернівцях презентували проєкт реконструкції вулиці Заньковецької у межах Європейського тижня мобільности. Згідно з ним вулиця стане пішохідною та безбар’єрною, передбачили озеленення, заміну мереж та благоустрій довкола кінотеатру.

Про це стало відомо з трансляції «Суспільного» Європейського тижня мобільности.

За словами керівника Управління архітектури Департаменту урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради Дмитра Домітрюка, після реконструкції вулиця стане пішохідною. Розробляють план об’їзду центру міста через так зване мале кільце. 

«Ми пропрацьовуємо ідею з транспортом, наразі працюємо над так званим малим кільцем об’їзду центру. Це вулиці Шевченка, Лук’яна Кобилиці та Чернишевського. Ідея в тому, щоб увесь транзитний транспорт спрямувати по “малому кільцю” об’їзду центральної частини міста», – зазначив він.

Проєкт реконструкції вулиці Заньковецької. Чернівецька міська рада

За словами Домітрюка, наразі розробили проєкт реконструкції вулиці. Над ним працювали архітектор Богдан Курніцький (автор проєкту), Антон Шевчук та компанія «Expolight», яка виконувала підсвітку для ЧНУ.

Архітектор Богдан Курніцький розповів, що під час роботи над проєктом зосередили увагу на безбар’єрний рух та хотіли максимально озеленити територію. Також працювали над облаштуванням зони довкола кінотеатру «Чернівці».

«Максимально старалися розкрити зони, які були недоступні з боку вулиці Заньковецької та Університетської. Створили острівець, де буде зелена зона і місце для очікування», – каже автор проєкту. 

Він зазначив, що зліва від кінотеатру створять універсальну зону, де різне покоління зможе зупинитися та перечекати. Також там буде зона для виступів вуличних музикантів.

За словами Дмитра Домітрюка, ідея проєктантів була в тому, щоби з’єднати площу Філармонії й Театральну через пішохідну вулицю Заньковецької. Вона буде без бордюрів.

«Складнощі в тому, що всі інженерні мережі на цій вулиці підлягають заміні, вони є старими й зношеними. Також ми попрацювали з Чернівціобленерго – всі повітряні мережі будуть сховані під землю», – зазначив Дмитро Домітрюк.

 

 

Коментарі