Розслідування

Судова експертиза, а тоді рішення – чому проспект Незалежности в Чернівцях досі не здали в експлуатацію

Про кримінальне провадження щодо підрядника, чому досі не провели будівельно-технічну експертизу на проспекті та з ким іще співпрацював «Євродор» – читайте у матеріалі «Шпальти».

Проспект Незалежности досі не зданий в експлуатацію через судові суперечки між підрядником та міською владою, а також кримінальне провадження. Хоча ремонтні роботи на ньому завершили ще 2020 року.

 

Хто виконував роботи на проспекті

А розпочали капітально ремонтувати проспект Незалежности в кінці 2018 року. У тендерній документації ідеться, що вартість робіт там мала сягати 80 867 917 гривень. Однак згодом кошторис збільшили ще на більш як 20 мільйонів.

Виконавцем робіт виступило товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія “Євродор”», зареєстроване в Миколаєві. Згідно з відкритими даними на сайті «Опендатабот», компанію «Євродор» заснували в листопаді 2013 року. 

Проспект Незалежности у березні 2019 року/архівне фото «Шпальти»

У червні 2021-го «Шпальта» писала, що проспект Незалежности, як об’єкт не прийняли в експлуатацію. Проте тодішній директор Департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради Григорій Прохоренко наголошував, що підрядник виконав усі роботи.

Річ була в тому, що між підрядником – «Євродором» – та міською владою виникли суперечки через світлофорний об’єкт. «Євродор» вимагав доплатити 2,5 мільйони гривень за облаштування світлофорів.

Початок судової тяганини

За каденції Олексія Каспрука, у період, коли місто очолював Василь Продан, підрядник звернувся до суду з вимогою стягнути з міської ради 14 мільйонів гривень за виконання частини робіт на проспекті.

Та коли Олексій Каспрук у квітні 2019 року повернувся на посаду після відсторонення, міська рада подала зустрічний позов проти підрядника. У ньому зазначалося, що виконання робіт, за які підрядник вимагає цю суму, не мають документального підтвердження.

Капітальний ремонт на проспекті Незалежности у вересні 2019 року/архівне фото «Шпальти»

Після повторного відсторонення міського голови, яке сталося 17 липня 2020 року, міська рада, яку знову очолив Василь Продан, кардинально змінила рішення та уклала мирову угоду з «Євродором». Згідно з нею, місто тепер погоджувалося виплатити підрядникові всю необхідну суму.

Зрештою виконавець отримав 11,5 мільйонів гривень. Міська рада повинна була сплатити ще 2,5 мільйони – аби роботи були завершені не лише фактично, але й на папері.

Перемовини щодо виплати цих коштів між міською радою та підрядником тривають і досі.

Чому на проспекті не провели будівельно-технічну експертизу

У коментарі для «Шпальти» чернівецький міський голова Роман Клічук сказав, що наразі відкрите кримінальне провадження, і міська рада судиться з «Євродором». Також він розповів, що Чернівецьке відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз проводить будівельно-технічну експертизу.

Однак «Шпальті» там повідомили, що поки нічого не робили. Кажуть, що багато роботи.

Наразі вони завершили огляд вулиці Рівненської. Коли візьмуться за проспект, поки невідомо.

«Так, наразі проспект Незалежности не здали в експлуатацію. Але ви ж нормально по ньому їздите. Потягнемо трохи. Заплатимо наступного року – нічого страшного», – резюмує Клічук.

Крім цього, міський голова нагадав, що «Євродор» раніше проводив роботи на вулицях Рівненській і Кармелюка. За словами Романа Клічука, компанія тоді «кинула» місто.

Компанія миколаївська, проте найбільше робіт на Буковині

Підрядник переміг у тендерах на ремонт двох чернівецьких вулиць. І при цьому запропонував найвищу вартість виконання робіт. Хоча, згідно із законодавством, мала б перемогти компанія, у якої найменша ціна за виконану роботу.

Так, на вулиці Кармелюка їхня пропозиція була дорожчою на 7 мільйонів гривень від першого переможця, а на Рівненській – майже на 6 мільйонів. «Шпальта» писала, як підряднику це вдалося.

Загалом, попри своє походження, значну частину замовлень компанія «Євродор» виконувала саме в Чернівцях та області. Так, згідно з інформацією, оприлюдненею на порталі системи аналітики відкритих даних «Clarity project», у Чернівцях та області фірма за весь час уклала угоди на 980 мільйонів гривень. На Миколаївщині, де ця компанія зареєстрована, на 67 мільйонів гривень.

«Євродор» призупинив свою діяльність

На опендатабот ідеться, що одним із представників компанії «Євродор» є Ігор Мхітарян. Він розповів «Шпальті», що не володіє інформацією щодо кримінальних проваджень «Євродору». Каже, що були лише питання до субпідрядника за освітлення.

«Повторюся: ми не в зоні політики. Ми – будівельники. З владою у нас робочі стосунки. Є замовник – є підрядник. Чогось особистого немає», – резюмує Ігор Мхітарян.

Наразі Чернівецька міська рада не замовляла в товариства дорожніх робіт. Представник «Євродору» сказав, що компанія тимчасово призупинила свою діяльність через відсутність фінансування по всій Україні.

«Аналогічна ситуація у всіх дорожньо-будівельних підприємствах. Більшість конкурентоспроможних фірм також стоїть. Кому вигідно – той працює. У нас великий штат. Ми не можемо його залучати до закупівель 3, 4 чи 5 мільйонів. У нас інший обсяг техніки та робіт», – наголошує Ігор Мхітарян.

Що мають з’ясувати під час будівельно-технічної експертизи

У січні цього року підрядник подав клопотання до суду щодо призначення будівельно-технічної експертизи на проспекті Незалежности. Його задовольнили. Про це йдеться в ухвалі Господарського суду Чернівецької области від 28 березня 2023 року.

Під час проведення експертизи регіональне відділення НДІСЕ повинно з’ясувати:

– який обсяг та вартість фактично виконаних «Євродором» будівельних робіт на проспекті Незалежности;

– чи відповідають обсяги та вартість робіт, які виконала компанія, обсягу та вартості, які передбачили у проєктній документації, та локальним кошторисам згідно з договором від 06.10.2020 №467. Якщо ні, то в яких обсягах і на яку вартість.

Зазначимо, що провадження у цій справі зупинили до завершення проведення судової експертизи.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі