Перша шпальта, Розслідування

У Глиниці відкриють тимчасовий міст. Чому демонтували старий та де подівся метал багатотонної конструкції

Про те, чому старий міст визнали аварійним та непрацездатним, не звели тимчасову переправу, скільки коштували металеві конструкції зі старого моста та чому його все ж довелося розібрати.

Фото: Служба відновлення у Чернівецькій області

У Глиниці монтують тимчасову переправу через річку Прут. Там уже виконали понад 50% робіт. Міст планують відкрити на початку липня.

Про це повідомив під час пресконференції начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк.

Це 120-метровий складний міст із Норвегії – допомога від Євросоюзу. Ним зможуть їхати і вантажівки, адже він розрахований щонайменше на 25-30 тонн. Конструкція має розв’язати проблему відсутности переправи та зменшити потік автотранспорту через села Білу, Стрілецький Кут та через Чернівці.

Донині із жовтня 2021 року люди користуються технологічною переправою. Її спорудили, коли демонтували старий міст, який мали відремонтувати за програмою «Велике будівництво». Але вона не витримує навантаження.

Крім того, демонтаж Глиницького моста створив проблеми мешканцям сіл Білої та Стрілецький Кут. Люди скаржилися на те, що тріскають стіни їхніх будинків, а ще вантажівки розбивають дорогу – вона сповзає до річки Прут.

Мешканці довколишніх громад виходили на акції протесту у Глиниці з вимогою встановлення розбірного автомобільного моста. Блокували рух транспорту в напрямку Вижниці.

У лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення росії в Україну, депутат Чернівецької обласної ради Володимир Мороз заявляв про те, що зробив депутатський запит до обласної адміністрації щодо демонтажу моста. 

Проте обранцю відповідь видалася неповною – за його словами, раніше йшлося про реконструкцію моста, натомість його демонтували. Також він хотів отримати інформацію про те, куди вивезли металеві конструкції старої споруди.

«Потреби у демонтажу моста не було»

У коментарі Шпальті депутат Чернівецької обласної ради Володимир Мороз розповів, що 2020 року Чернівецька обласна рада ухвалила рішення про виділення коштів на реконструкцію моста. Тоді не йшлося про демонтаж.

Володимир Мороз. Фото автора

«Тоді виконали технічне обстеження мосту та отримали висновок, що його можна реконструювати без знесення. І насправді, ті конструкції були в нормальному стані, не в критичному. Обласна рада виділила кошти під програму на реконструкцію моста без демонтажу», – зазначив він.

Володимир Мороз зауважує, що згодом Служба автомобільних доріг замовила ще один технічний огляд, за яким міст визнали аварійним та почали демонтаж. Новий кошторис на реконструкції моста складав уже орієнтовно 165 мільйонів гривень, а відтак чергове коригування збільшило кошторис до 182 мільйонів, згідно з договором.

«Нині, завдяки голові Чернівецької ОВА, знайшли кошти, щоб зробити тимчасовий міст. Але я вважаю, те, що зроблено до війни — демонтаж цього стратегічного моста, — це злочин і крок, який під час воєнного стану мав би бути покараний. Адже на момент демонтажу моста голови ОДА ситуацію про можливе повномасштабне вторгнення відчували», – зауважує Володимир Мороз.

Депутат наголошує, що потреби у демонтажу моста не було.

«Там потрібно було підсилення опор, роботи з реконструкції. Остання не передбачала демонтаж. Обласна рада виділила кошти під програму після технічного огляду та стану споруди, і було чітке формування – реконструкція БЕЗ демонтажу моста», – каже Володимир Мороз.

Він зазначив, що до повномасштабного вторгнення росії в Україну на запит до ОДА отримав відповідь про те, що демонтаж – це компетенція Служби автомобільних доріг (далі САД). У САД йому відповіли без деталізації: мовляв, провели технічний огляд, який визнав міст аварійним, тож він підлягав знесенню. 

«На підставі чого виникла необхідність у повторному техогляді мосту, відповіді я не отримав. Документи мені не надали, а відтак запровадили воєнний стан, тож з’явилися нові виклики», – каже Мороз.

Депутат зауважив, що під час сесії обласної ради прокурор области доповів про ситуацію з мостом у Глиниці. Він зазначив, що наразі триває слідство, прокуратора обіцяла відзвітувати за результатами розслідування.

«Міст аварійний та непрацездатний»

Як розповів Шпальті керівник Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Чернівецькій області Ігор Гах (колишня Служба автомобільних доріг), усі роботи з демонтажу моста у Глиниці виконували законно, згідно з документами.

Ігор Гах. Фото Служби відновлення та розвитку інфраструктури

2019 року на замовлення Служби спеціалізована організація, яка має ліцензію, провела обстеження моста через річку Прут у Глиниці. 

Це ТзОВ «Науково-виробниче підприємство «Тріада». Роботи виконали у жовтні 2019 року. (Документ додаємо).

«Мостова організація дала висновок: споруда аварійна, непрацездатна, підлягає терміновому закриттю з подальшим демонтажем та будівництвом. У висновку зазначено, що для запобігання аварійних ситуацій потрібно виконати ремонт моста загалом та його елементів зокрема. Ми розуміли, що не зможемо швидко зробити ремонт. Тож там встановили відповідні знаки обмеження проїзду для транспорту до 5 тонн, і САД розпочала процедуру до виконання ремонту. Розробили проєктно-кошторисну документацію та лобіювали початок ремонтних робіт на цьому об’єкті. 2021 року розпочали роботи з демонтажу», – каже Гах.

За його словами, проєктно-кошторисну документацію розробило підприємство «МОСТ-1». Є експертний звіт. Підрядника обрали на конкурсі. Це підприємство зарекомендувало себе як фахове. Вони виконали роботи на мості в Атаках (поточний ремонт) та в Заліщиках.

Чому демонтували старий міст?

Оскільки був запланований капітальний ремонт, потрібно було розібрати металево-прогонову будову моста, каже Ігор Гах.

Умовою проєкту було встановлення додаткових опор, а це передбачало розбір конструкції.

Власне міст демонтували 2021 року, і вже 2022-го планували продовжити роботи з будівництва. Та через повномасштабне вторгнення росії роботи призупинили по всій Україні.

Чи розробили схему об’їзду, яка задовольняла інтереси всіх сторін?

За словами Ігоря Гаха, рух транспорту здійснювався за визначеними маршрутами, були визначені схеми об’їзду. Першочергово об’їзд влаштували через Білу, Стрілецький Кут, Чернівці. Відтак, оскільки це не зовсім правильно з точки зору самої дороги та інтересів населення, САД розробила іншу схему – через Снятин. Хоча не завжди водії дотримувалися рекомендацій схеми об’їзду.

Згідно з нею рух усіх видів транспортних засобів, залежно від маршруту, здійснюється автошляхами: 

Н-10 «Стрий – Івано-Франківськ – Чернівці – Мамалига» (на Кишинів), далі дорогою Т-09-09 «Снятин – Косів – Старі Кути» через міста Снятин та Косів. 

Також об’їхати міст можна через Чернівці та Сторожинець: дорогою Н-10 «Стрий – Івано-Франківськ – Чернівці – Мамалига» (на Кишинів), далі виїжджаємо на трасу М-19 «Доманове (на Брест) – Ковель – Чернівці – Тереблече» (на Бухарест) і потім на Р-62 «Криворівня – Усть-Путила – Старі Кути – Вижниця – Сторожинець – Чернівці» та у зворотному напрямку. Зокрема, вантажівки загальною масою до 18 тонн можуть об’їхати міст у Глиниці ще й дорогою Т-26-01 «Чернівці – Вашківці – Путила – КПП «Руська».

Схему об’їзду додаємо.

Куди подівся метал старого мосту?

Щодо металевих конструкцій старого моста, керівник Служби відновлення та розвитку інфраструктури зауважив, що метал визнали непридатним.

«У проєктно-кошторисній документації міст визначений як металобрухт, який має певну ціну. Метал передали підряднику як компенсацію за частину виконаних робіт. Попри це, станом на 2022 рік, у нас є заборгованість перед підрядником понад 20 мільйонів гривень, яку ми змогли погасити тільки наприкінці 2022 року», – каже Ігор Гах.

Підрядник власним коштом робив ці роботи й чекав їх понад рік.

Вартість матеріалів металевих конструкцій мосту оцінили в 940176,00 гривень. У документі вказано, що матеріали повернули на склад підряднику ТОВ «Будмонтажсервіс1», а вартість демонтованих матеріалів зняли з оплати за актом виконаних робіт.

Підрядник — ТОВ «Будмонтажсервіс1», який виконував роботи з демонтажу моста, — оцінив свою роботу у 20507,58534 тисячі гривень. (Документ додаємо).

Чому не запланували будівництво нового моста поруч?

Керівник Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Чернівецькій області зауважив, що є дві складові цього питання: по-перше, можна було б розмірковувати на цю тему, якби старий міст був придатний для користування, але він не підлягав користуванню. Демонтувавши його, запобігли можливій катастрофі, яка трапилася раніше на об’їзній Харкова та у Львівській області. Демонтаж та повна заборона руху була обов’язковою.

По-друге, будівництво нового моста поруч зі старим змінює підхід до ситуації – це потребувало викупу земель навколо (оскільки земельні наділи поблизу — у приватній власності, а процедура викупу була б набагато тривалішою, а отже, здорожчувала б сам проєкт капітального ремонту), тож це інші вартісні показники, терміни тощо. Крім того, це не вирішувало б проблему. Міст стояв би як пам’ятка. Але його потрібно було демонтувати в будь-якому разі.

Фото: ЧОДА

Чому не збудували тимчасовий міст на період будівництва основного?

Будівництво тимчасового моста не було закладено в документацію. 

«Експертиза не визначила необхідности влаштування тимчасової переправи. Крім того, постійний міст могли звести за рік, якби не напад країни агресора. Проєкт передбачав будівництво впродовж 1 року й 6 місяців. За стабільного фінансування можна було виконати швидше», – каже Ігор Гах.

Також наголошує, що технічна переправа, яку підрядник влаштував для роботи, не передбачена для загального користування, згідно з безпековими характеристиками. Мешканці користувалися нею на власний ризик, заходи щодо заборони не діяли.

Фото: Служби відновлення та розвитку інфраструктури

«Наразі ми працюємо над тим, аби скорегувати проєктно-кошторисну документацію. За наявности фінансування, плануємо розпочати цього року будівництво постійного моста», – зауважив Гах. 

Ресурс моста був вичерпний

Глиницький шляхопровід збудували 1959 року під норми вагових навантажень того часу. Він був розрахований на 60 років за умови дотримання норм будівництва. 2019-го ресурс моста вичерпався.

«Тоді не було 40-тонних ваговозів, зерновозів, які перевозять по 60 тонн і більше. Матеріали, які використовували під час будівництва, відповідали тодішнім вимогам. Нині вони неактуальні», – розповів Шпальті провідний інженер відділу експлуатації та ремонту штучних споруд Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Чернівецькій області Сергій Трунов.

Сергій Трунов. Фото Служби відновлення та розвитку інфраструктури

Він зазначив, що 2019 року міст у Глиниці був визнаний непрацездатним та аварійним.

«2019 року наукове виробниче підприємство “Тріада” зробила обстеження цієї споруди й визнала його непрацездатним, аварійним. Прогонові будови були в аварійному стані. Ресурс моста вичерпано. За всіма параметрами прогонові будови визнані аварійними, вони потребують заміни та демонтажу. Тоді вирішили, що підсилювати його недоцільно, адже можна було повторити, наприклад, ситуацію в Генуї 2018 року, де міст 1960 року будівництва впав після ремонту. Тоді також упав міст на об’їзній дорозі Харкова. Хоча за рік до цього його обстежили», – каже Сергій Трунов.

Генуя, 2018 рік. Фото: REUTERS

Інженер зауважує, що міст – це складна інженерна споруда, яка потребує кваліфікованого будівництва та відповідного експлуатаційного утримання, вчасних ремонтів. Та через недофінансування в Україні на ремонт більшости мостів виділяли недостатньо коштів. Велика кількість штучних споруд у Чернівецькій та Харківській областях побудована без дотримання вимог, які тоді діяли. Були помилки у проєктуванні і будівництві.

Демонтаж моста не обговорили з громадою 

Голова Мамаївської територіальної громади Наталія Катрюк розповіла Шпальті про те, що технічна переправа, якою нині користуються на час відсутности моста у Глиниці, розв’язувала питання руху транспорту, діставання людей, роботи маршрутних напрямків – це дуже полегшувало життя. Щодо тимчасового мосту, навантаженість на нього не буде такою, як на основний, але він внесе позитивні корективи у життя мешканців громади. 

«Хочу зауважити, що мешканці сіл Білої та Стрілецький Кут дуже страждали, адже дорога, яка веде з Білої у напрямку Глиниці – це є об’їзна. Вона має дуже гарний напрямок і логістику, але дорога там незроблена. Й уявіть собі машини, які щодня їдуть під вікнами, дорога не має нормального стоку води, просідає, тому відкриття мосту полегшить життя цим мешканням. Крім того, у селі Коростуватій є місця, де машини їздили фактично під вікнами мешканців. За день проїжджало стільки транспорту, що жах!» – розповідає Наталія Катрюк.

У громаді сподіваються, що з відкриттям хоча б тимчасового мосту стане спокійнішою ситуація й полегшиться проїзд.

За словами голови громади, коли демонтували старий міст, зверталися до обласної адміністрації з тим, щоб його як стратегічний об’єкт перезапустити в будівництві. Крім того, оскільки він перебуває на балансі в Службі автомобільних доріг, мешканцям громади потрібно було пояснити, хто його утримує.

«Хотілося б круглого столу обговорення на момент демонтажу, — бо десь громада бачила будівництво нового моста поруч зі старим, — аби його не розбирати та не створювати таких проблем. Але вже як сталося. Тому нині нас цікавить тимчасовий міст та будівництво постійного».

Громаду запевнили, що наприкінці цього літа розпочнуть будівництво постійного моста.

«Сьогодні обласна військова адміністрація підклала плече, триває будівництво тимчасового моста. Крім того, обіцяють, що до кінця цього літа розпочнуть будівництво основного. Маємо велику надію, що це так і буде, бо це дуже важливо для громади. Адже пропускна спроможність тимчасового моста не настільки велика, аби можна було покластися на нього та рік-два не думати про основний. Часу немає, тому треба пришвидшуватися й будувати», – зауважила Наталія Катрюк.

За фактом демонтажу моста прокуратура відкрила кримінальне провадження 

У відповідь на інформаційний запит Шпальти до Національної поліції Буковини нам повідомили, що кримінальні провадження, пов’язані з демонтажем мосту в Глиниці, поліціянти не розпочинали.

Натомість у Вижницькій окружній прокуратурі Шпальті відповіли, що у провадженні слідчого відділення Вижницького РВП ГУНП Чернівецької області є кримінальне провадження від 24.01.2022 року, розпочате за фактом демонтажу та будівництва мосту через річку Прут у Глиниці. Наразі триває досудове розслідування. Водночас зауважили, що надання на цій стадії більше відомостей може зашкодити розслідуванню.

У Службі відновлення та розвитку інфраструктури Шпальті повідомили, що розпорядчих документів щодо виділення фінансування обласною радою на капітальний ремонт моста у Глиниці вони не отримували. Також не зверталися до обласної ради щодо виділення співфінансування на ці роботи.

«Ані рішень, ані проєктів рішень чи іншої інформації про виділення коштів обласною радою на співфінансування ремонту моста у Глиниці ми не знайшли».

Міст демонтували законно на підставі висновків, наданих ТзОВ «Науково-виробниче підприємство «Тріада», яке виконало обстеження у жовтні 2019 року. Згідно з результатами, міст у Глиниці через річку Прут визнали непрацездатним та таким, що потребує демонтажу.

«Ймовірно депутат Володимир Мороз посилається на Стратегію розвитку, датовану 2021-2023 роками. У цьому документі йдеться про те, що міст через річку Прут у Глиниці, експлуатаційний стан якого п’ятий, передбачає ремонт ригелів, прогонові будови тощо. Однак у грудні 2020 року ми отримали експертний висновок, згідно з яким міст визнали непрацездатним», – повідомили в Службі відновлення та розвитку інфраструктури.

 

 

Коментарі