Новини

Про нові пункти пропуску та шелтери для ВПО: головне з пресконференції начальника ОВА Запаранюка

Начальник Чернівецької обласної військової адміністрації розповів про три нові пункти пропуску, будівництво моста у Глиниці, житло для ВПО, кадрові зміни та тимчасове управління обласною організацією політичної партії «Слуга народу».

На Буковині збудують три нові пункти пропуску – «Шепіт», «Руська» та «Біла Криниця». А також готують шість шелтерів для ВПО, де зможуть проживати до 440 людей.

Про це під час пресконференції розповів начальник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк.

300 мільйонів на дороги та три нові пункти пропуску

З обласного та державного бюджетів виділили приблизно 300 мільйонів гривень на будування тих ділянок доріг, які на сьогодні мають проєктно-кошторисні документації.

Також на етапі опрацювання документів нові пункти пропуску – «Шепіт», «Руська» та «Біла Криниця».

Зокрема, проводять роботи на дорозі в напрямку від Селятиного до Шепоту. Наразі всі «чорнові» роботи на 2,5-кілометровому відрізку дороги майже завершені, каже Запаранюк.

«Біла Криниця» – пункт пропуску, що розрахований на вантажний транспорт. За добу його перетинатимуть 1100-1200 автівок. Усі роботи щодо облаштування почнуть у 2023-му.

До 2010 року там працював невеликий КПП. З розрахунку митниці та Міністерства інфраструктури, віддаленість від населеного пункту та можливість відведення вантажного транспорту в цей коридор є одними з найкращих. З боку Румунії пункт пропуску фактично збудований.

«Ми проводимо зараз консультації із комісарами ЄС, щоб як ми, так і румунська сторона отримали фінансування для завершення цього проєкту. До 17 вересня потрібно подати вже готовий проєкт до Єврокомісії», – каже начальник ОВА.

Щодо КПП «Руська» – його планують запустити до кінця року.

«Там уже є практично облаштований митний перетин кордону, який потребує невеличкої реконструкції. Проєкт уже майже завершений та проходить експертизу. Я впевнений, що цьогоріч ми проведемо всі реконструкційні роботи та запустимо цей митний перетин кордону до кінця року», – анонсував начальник ОВА.

Житло для ВПО та умови для релокованого бізнесу

За неофіційними даними на території області проживає близько 220 тисяч переселенців, за офіційними – 89 тисяч.

«На сьогодні ми завершуємо облаштування місць для постійного проживання вимушено переміщених осіб – йдеться про шість об’єктів, де зможемо розмістити близько 440 людей. Це шелтери з покращеними умовами проживання».

Зокрема, в Хотині відбудеться реконструкція приміщення центру переливання крові – там буде до 32 квартир, де зможуть проживати вимушено переміщені особи.

Також на Буковину релокували 112 підприємств, що принесло бюджету близько 21 мільйона гривень.

«Передусім ми допомагаємо площами та земельними ділянками, де можна розташувати бізнес. Адже багато релокованих підприємств потребують певних площ та вимог до енергозабезпечення та постачання води. Тому наше завдання – знайти максимально зручні умови, щоб вони могли сюди переїхати. Залучаємо до цього і місцевий бізнес, у кого «простоюють» такі території та який має потужності».

Про звільнення Андрія Кучерявого з посади заступника начальника ОВА та призначення Грицку-Андрієш

Нещодавно стало відомо про звільнення Андрія Кучерявого – одного із заступників Запаранюка. Начальник Чернівецької ОВА каже, що той пішов працювати у безпекову структуру.

«Андрій – фахівець, професіонал своєї справи, людина військова. Зараз, у такий непростий для нашої країни час, він пішов займатися безпековим напрямком».

Кучерявий займався питаннями оборони та цивільного захисту, а також взаємодією з правоохоронними органами. Замість нього вже розглядають кілька кандидатур.

Водночас Кабмін погодив призначення депутатки обласної ради Юлії Грицку-Андрієш одною із заступниць Запаранюка.

«Ми ретельно приглядалися до всіх – було четверо кандидатів на посаду. І за всіма вимогами, які ми ставили перед кандидатами, фаховій підготовці та можливостям ми зупинилися на Юлії Грицку-Андрієш. Вона буде займатися гуманітарним напрямком – освіта та соціальний захист».

Реабілітаційний центр для військових

«Ми розглядаємо як основну базу – госпіталь ветеранів, але попри це відкриті ще шість стаціонарів для реабілітації та близько дев’яти амбулаторних підрозділів», – розповідає Запаранюк.

Наразі розробляють проєктно-кошторисну документацію щодо реконструкції й відновлення госпіталю ветеранів як комплексного реабілітаційного центру для військових. Сюди зможуть звертатися військові з усієї України. Для цього ведуть перемовини з МОЗ та міжнародними організаціями.

Щодо мобілізації − у Чернівецькій області виконують план, каже начальник ОВА. Також сформовано багато бригад «Гвардії наступу», але набір досі триває.

Про посаду тимчасового голови в обласній організації політичної партії «Слуга народу»

За словами Запаранюка, це додаткове навантаження, яке він виконує поза роботою в ОВА.

«Я налаштовую роботу та ставлю певні завдання, які надходять від централізованої «Слуги народу». Передусім це допомога вимушено переміщеним особам, робота з гуманітарною допомогою іншим областям та Збройним силам».

Також він планує деякі кадрові зміни, які відбудуться згодом.

Міст у Глиниці

У межах пресконференції також обговорили міст у Глиниці. Станом на сьогодні понад 50% робіт вже виконані.

«Ми планували завершити будівництво раніше, але сніг наприкінці квітня не дав можливості це зробити. Роботи змістилися на два-три тижні. Але я думаю, що достатньо успішно ми завершимо десь на початку липня», – переконаний Запаранюк.

Електронна черга на КПП

Також начальник ОВА нагадав, що в області працює електронна черга на КПП «Порубне» та «Мамалига». У середньому за добу через електронну чергу проїжджають від 80 до 300 автівок. За перші два тижні роботи електронної черги пункти пропуску «Порубне» та «Мамалига» в Чернівецькій області перетнули майже 5 тисяч вантажівок. За словами начальника ОВА, цей проєкт дозволить розвантажити КПП, а бізнес зможе чітко планувати перевезення вантажів.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі