Новини

«Якщо капітально ремонтуємо вулиці, то міняємо й мережі», — директор ДЖКГ про ремонт Рівненської, Кармелюка та проспекту

Григорій Прохоренко на пресконференції розповів, коли почнуть ремонтувати Рівненську, чи задоволений він роботами на Кармелюка та коли нарешті завершать проспект Незалежности.

Тендер щодо капітального ремонту вулиці Рівненської відбувся торік. Його виграла компанія «Євродор», яка за свої послуги запропонувала тоді близько 45 мільйонів гривень.

Роботи через брак коштів тоді так і не розпочали.

Цьогоріч, за словами директора Департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради Григорія Прохоренка, вдалося виокремити суму з міського бюджету для початку капітального ремонту вулиці.

Як розповів він під час своєї пресконференції, ліміт фінансування наразі складає лише 5 мільйонів гривень. Але цих коштів достатньо для початку робіт.

«Згідно з умовами договору, його термін дії завершується 1 серпня. Очевидно, що до вказаної дати підрядник не встигне виконати всі роботи. Тому ми паралельно працюємо над пролонгацією угоди. Виконавець повинен надати реальні строки виконання ремонту. А поки відбуваються підготовчі роботи, підрядник повинен встановити схему об’їзду й погодити її з поліцією, зрозуміти, як діяти на цій території, і почати роботи».

Зараз сторони на етапі отримання дозволу на початок робіт. Його розраховують отримати впродовж 10 днів. Тобто до 17 червня.

У першому кварталі цього року міський бюджет вдалося перевиконати на 40 мільйонів. Проте роботи не розпочали досі. Григорій Прохоренко пояснює це тим, що на початку року довелося перерозподіляти видатки з інших галузей, аби виділити 20 мільйонів на поточний ямковий ремонт. Перевиконання бюджету дозволило повернути ці кошти, а решту використали на інші напрямки.

«Якби ми використали всю суму на Рівненську, в нас не було б коштів на поточний ремонт. Наразі маємо передумови до того, що й у другому кварталі буде перевиконання бюджету. І це могло б дозволити закрити питання з фінансуванням ремонту вулиці Рівненської повністю», — каже очільник ДЖКГ.

Проєкт капітального ремонту Рівненської передбачає облаштування пішохідних та велосипедних доріжок, нового освітлення та трьох смуг із реверсним рухом.

Для проведення цих робіт вулицю повністю перекриють. Ремонт здійснюватимуть на ділянці від пологового будинку до Сторожинецької.

«Поширене питання – чому ремонт проводимо не від вулиці Героїв Майдану. 2016 року були замовлені перші вихідні дані на розробку проєктно-кошторисної документації. Цю ділянку вже ремонтували», — розповів начальник відділу технагляду при Департаменті ЖКГ Руслан Сакало.

На Кармелюка до підрядника немає претензій

Раніше «Шпальта» розповідала про підрядну компанію, яка ремонтуватиме Рівненську. Наразі цей же підрядник продовжує виконувати роботи на вулиці Кармелюка.

«Підрядника призначали на попередній каденції. Але мене найменше цікавлять політичні нюанси. Виконавець повинен якісно та вчасно все зробити. Інакше ми будемо застосовувати фінансові санкції, щоби стимулювати підрядника виконувати необхідний обсяг робіт», — каже Григорій Прохоренко.

Щоправда, за словами очільника ДЖКГ, до робочого процесу на вулиці Кармелюка дуже багато питань. Сьогодні там працює «Чернівцігаз» — змінює мережі середнього та низького тиску.

«У цьому випадку це проблема не підрядника, а проєктування і підходу до ремонту вулиці. Бо те, що мережі вимагають заміни, виявили лише в процесі ремонтних робіт.

Є багато нюансів, у яких не можна звинувачувати підрядника. Проєктування, ремонт і намагання пошвидше завершити об’єкт, просто постеливши зверху асфальт, не чіпаючи мережі.

Ми вирішили піти іншим шляхом. І якщо капітально ремонтуємо вулиці, то міняємо й мережі. Щоби років 10 до неї не довелося повертатися», — каже очільник Департаменту ЖКГ.

Коли приймуть роботи на проспекті Незалежности

Проспект Незалежности як об’єкт досі не прийнятий повністю. Як запевнив Григорій Прохоренко, підрядник насправді виконав усі роботи. Незданим є один світлофорний об’єкт, через який виникла суперечка між міською радою та підрядною фірмою. Остання вимагає доплатити 2,5 мільйони гривень за облаштування світлофорів.

Підрядник за попередньої каденції звернувся до суду з вимогою стягнути з міської ради 14 мільйонів гривень за виконання частини робіт на проспекті. Коли Олексій Каспрук повернувся на посаду після відсторонення, він подав зустрічний позов, у якому наголошував на тому, що виконання робіт, за які підрядник вимагає цю чималу суму, не підтверджують документи.

Проте, як зазначив начальник відділу технагляду при Департаменті ЖКГ Руслан Сакало, після повторного відсторонення мера міська рада уклала мирову угоду з виконавцем. Згідно з нею місто погодилося виплатити підрядній організації всю необхідну суму.

Відтак фірма отримала 11,5 мільйонів гривень, і вказані 2,5 мільйони міськрада ще повинна сплатити підряднику, аби роботи були завершені не лише фактично, але й документально.

Щодо виплати цих двох із половиною мільйонів між міською радою та підрядником тривають перемовини.

Коментарі