Інтерв'ю

Для пошуку інвесторів: як одеські науковці допомагали створювати атлас мінеральних вод для Буковини

Атлас мінвод Чернівецької области став першим подібним виданням в Україні. На його створення обласна рада виділила 100 тисяч гривень. Голова відомства Олексій Бойко в інтерв’ю Шпальті розповів, як фахівці з Одеси наштовхнули на ідею створення атласу та як видання допоможе у пошуку інвесторів, готових відновити занедбані санаторії нашого краю.

Нещодавно у Чернівцях презентували Атлас мінеральних вод Буковини, який створили науковці з Одеського університету на замовлення обласної ради Чернівців. 

За допомогою новоствореного збірника у місцевій владі сподіваються знайти інвесторів, спроможних створити в області санаторій, у якому могли б проходити реабілітацію, зокрема й військові.

Голова Чернівецької обласної ради Олексій Бойко розповів Шпальті, що питання реабілітації наших захисників є одним з основних. Але наразі немає фінансування, щоб відбудувати «Брусницю» чи санаторій у Щербинцях. Саме тому облрада шукає інші шляхи для створення таких закладів.

Бойко розповідає, що під час робочих поїздок на фронт рік тому він познайомився з головою Одеського інституту. За розмовою дізнався про раніше невідомі водні ресурси на Буковині.

«Зʼясувалося, що у нас дуже багато водних родовищ — понад вісімдесят. Ми, в принципі, розуміли, що їх багато. Але не знали, скільки насправді. І мене це зачепило — ми часом і гадки не маємо, які умови маємо і чим можемо розпоряджатися. Після почутого зрозумів, що інформацію необхідно систематизувати та видати такий документ — Атлас мінеральних вод краю».

На цю наукову роботу обласна рада виділила сто тисяч гривень з обласного бюджету. Дослідженням займався науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології МОЗ України в Одесі. Воно тривало рік. Здебільшого науковці працювали з власними архівами, але декілька разів приїжджали на Буковину. 

«Це узагальнення їхньої роботи за 50 років. Усі ці родовища у них були давно відомі, це в нас про них не знали».

«Пробуємо залучати бізнес»

«Ми розуміємо, що на такі величезні проєкти, як створення чи відбудова санаторію, зараз немає фінансування. Всі кошти повинні йти на забезпечення наших військових, допомогу волонтерам та все, що повʼязано з обороною країни».

Тому, за словами Бойка, для створення реабілітаційних санаторіїв у області зараз намагаються залучити бізнес. Атлас надрукували для гостей облради, серед яких є й потенційні інвестори. Також його направили в усі міністерства, державні агенції, Офіс Президента та Кабмін. У планах — перекласти Атлас англійською та влаштувати інвестиційний форум, присвячений цій темі.

«Інвесторів, зокрема й закордонних, це зацікавило, вони придивляються. Думаю, що просто ще не час. Вони чекають розвитку ситуації, нашої перемоги, бо наразі бояться вкладати гроші в країну, де йде війна».

Як зазначив Бойко, зараз в Україні змінилося законодавство щодо користування надрами. Воно спростило можливість людям брати участь в аукціонах. Також змінами в законодавстві мінімізували вплив сторонніх осіб на можливість отримати ліцензію на користування надрами. Облрада чекала на ці зміни, щоб запрошувати інвесторів. За словами Бойка, це вигідна пропозиція.

«Чому інвестори повинні обирати Буковину? Тому що в нас менша конкуренція — немає таких закладів в області. А також є влада, яка зацікавлена в тому, щоб це підтримувати. А допомога влади — це 50% успіху».

Яка ситуація з комунальними санаторіями в області

Якщо говорити про комунальні санаторії, в області їх лише два — «Брусниця» та дитячий санаторій «Щербинці». Обидва перебувають у занедбаному стані.

Щоб відновити «Брусницю», за словами Бойка, треба декілька десятків мільйонів гривень та багато років. Його немає сенсу фінансувати, тому що він не здійснює передбачену діяльність. За рішенням суду, який тягнувся два роки, цей заклад позбавили спецдозволу. 

«Щоб відновити цей спецдозвіл, потрібно пройти процес із самого початку, коли лише була відкрита ця свердловина. Треба пройти «випробування на щурах»: зробити заміри, взяти всю специфіку води, зробити аналіз. Це коштує великих грошей, на це треба багато часу», — розповів голова облради.

Якщо санаторій не має ліцензії — там неможливо надавати послуги реабілітації, бо це незаконно. Крім того, за останні 50 років заклад не був акредитований. Через це обласна рада не могла його додати у відповідні документи й постанови, закуповувати на нього путівки, щоб громади посилали воїнів на реабілітацію.

Втім, за словами Бойка, над питанням санаторію зараз працюють.

«Сьогодні йде робота, направлена на те, щоб відновити ліцензію, і після того ми повідомимо приємні новини», — каже голова обласної ради.

Санаторій у Щербинцях також уже давно втратив ліцензію. Зараз в облраді працюють над тим, щоб знайти інвесторів, які профінансували б створення санаторію на базі комунального закладу. 

«Ми це робимо дуже обережно і на таких умовах, які будуть зручні обласній раді. Ми не хочемо повтору попередніх ситуацій, коли були спроби віддати ці санаторії за безцінь. 

Тому тут будемо робити або на рівноправних умовах, або шукатимемо закордонного партнера, який профінансує на базі комунального закладу.  Принаймні, за мого скликання їх не будуть відчужувати».

Ще однією проблемою є недостатня кількість якісних фахівців із реабілітації в області, які працювали б у комунальних закладах.

«Навіть якщо ми зробимо центри реабілітації при кожному закладі, у кожній громаді, нам не вистачить для цього фахівців. Ми зіштовхнулися з тим, що в області дуже мало таких кадрів.

Тому зараз пробуємо залучити бізнес. Ми зацікавлені та сприятимемо будь-кому, хто захоче зробити хорошу справу, пов’язану з реабілітацією. Ми точно так само з ними працюватимемо, як і робили би це самі, тому що питання реабілітації для нас — на першому місці».

Коментарі