Інтерв'ю, Репортаж

«Щоб у березні там уже сиділи глядачі»: як муздрамтеатр облаштовує сцену-майстерню

Там відбуватимуться камерні вистави, артзустрічі, читання та інші заходи, дотичні до театру. Сцена-майстерня стане експериментальним майданчиком для акторів та глядачів.

Музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської облаштовує сцену-майстерню на вулиці Лесі Українки, 9. Її підготовкою почали займатися ще в листопаді, а ремонтом – у січні. Там будуть виготовляти декорації, а в залі проводитимуть культурні події. 

Глядачі будуть максимально наближені до дійства: актори працюватимуть від них на відстані двох кроків. Також чернівецьким глядачам запропонують артзустрічі, читання й усі заходи, дотичні до театру. Туди запрошуватимуть виступати невеликі колективи з усієї України.

Про те, на якому етапі ремонт сцени-майстерні, чому вона може стати джерелом додаткових коштів для театру та як чернівецьку молодь залучатимуть до театрального мистецтва – в інтерв’ю з директором муздрамтеатру імені Кобилянської Іваном Бутняком.

Експериментальний та альтернативний майданчик до великої сцени

«Мала сцена, камерна сцена чи як наша сцена-майстерня – це формат, якого дійсно не вистачає для чернівецького глядача, тому в нашій області театр такого штибу представлений як монополіст», – розповідає Іван Бутняк.

Цьогоріч керівництво взяло за мету брати до роботи саме сучасну українську драматургію, тому що вона потребує майданчика для діалогу з глядачами та передбачає актуальність теми. 

«Зараз драматурги пишуть про те, що діється в нас, і це цікаво дегустувати. Буває таке, що матеріал із малої сцени переходить на велику. Очевидно, що ми не можемо запропонувати цілий репертуар на сцені-майстерні, але ми будемо заповнювати її ще дотичними за жанром проєктами. Тобто, це можуть бути зустрічі, артистів/-ок із драматургами, художниками, театралами або з нашого міста, або гостей Чернівців, а також – читання драматургії».

Це буде експериментальний та альтернативний майданчик до великої сцени, переконаний директор. Тож якщо у власне театрі будуть проводити академічні постановки, то мала сцена дозволить робити все «швидше, дешевше й експериментально».

«Рухаємося до того, щоб у березні там уже сиділи глядачі»

«У нас багато часу зайняла робота з документації, проєктів, а також – із дизайнером Денисом Зазубеком. Зараз почали “брудні” роботи – облаштування стін, санвузла, гардеробу, тому що цей простір за своєю функцією був передбачений для потреб театру саме як майстерня. Там є можливість опрацьовувати великі фрагменти декорацій, спускати їх через люк одразу в складське приміщення і вже звідти перевозити на основну сцену театру. Зараз це вже передбачений публічний простір. І для того, щоб запросити туди людей, потрібно виконати чимало норм щодо безпеки та комфорту».

Читайте також: «Щоб театр був доступний для кожного глядача»: в Чернівцях відбулася вистава для незрячих

Наразі в приміщенні збільшили подачу електропотужности для художнього світла, зробили паспорт будівлі та планують оновити її фасад. Крім того, приберуть паркан перед будівлею, щоб облаштовувати зону очікування для відвідувачів. Для них, зокрема, є і паркувальна зона, й укриття в підвалі, яке розраховане до 150 осіб. 

Підвальне приміщення для укриття

«Рухаємося до того, щоб у березні там уже сиділи глядачі, які будуть учасниками нашого дійства», – каже директор.

Сцена може вмістити до 100 глядачів, але все залежатиме від формату заходу й вистави. Якщо, наприклад, це велика за форматом декорація, то, можливо, доведеться зменшити кількість глядачів. А якщо ж це буде зустріч із драматургом, то облаштують додаткові місця. 

«Це приміщення працюватиме як і майстерня. Інколи за виробничої потреби ми будемо робити павзу для глядачів, прибирати все зайве, убезпечувати простір і готувати матеріальну частину».

За словами Івана Бутняка, сцена-майстерня зможе принести театру додаткові фінанси, адже буде адресована до тих глядачів, які за тих чи інших умов не відвідують театр. 

«Це щось альтернативне, інше, те, що не пропонують на основній сцені. Я думаю, потім буде історія, коли в нас водночас відбуваються вистави і на сцені майстерні, і на основній сцені – це обов’язково збільшить дохід», – зауважує він.

Чернівецьку молодь залучатимуть до театрального мистецтва

«Мій акторський досвід допомагає розуміти роботу та структуру театру, ті проблеми, з якими зіштовхуються актори у своїй роботі. Досвід у приватній діяльності допомагає розуміти кон’юктуру ринку та темпи виконання роботи. Це те, що я намагаюся тут впроваджувати. Це про швидкість і розширення діалогу з глядачами», – зазначає директор муздрамтеатру.

Зараз акцент на додаткових майданчиках, експериментальних театральних проєктах, яких не було досі і на які є попит у Чернівцях, розповідає Іван Бутняк. Зокрема, влітку планують відновити літню студію, щоб вести діалог із молоддю через освітні проєкти. 

«Це шанс для тих, хто бачить себе не тільки в ролі глядача, а хоче бути актором, режисером, театральним художником. Театр даватиме їм старт, і в майбутньому це можуть бути такі постаті та митці, якими ми будемо пишатися. Неважливо, чи будуть вони саме на нашій сцені, чи продовжать свою кар’єру в українському кіно, але очевидно, що саме драмтеатр Кобилянської повинен стати майданчиком, який буде активно пропагувати театральне мистецтво».

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі