Інтерв'ю, Новини, Репортаж

Показати світ фотографії: у Чернівцях презентували благодійну фотовиставку дітей з інвалідністю

Кошти з придбаних робіт спрямують на допомогу ЗСУ. 

У Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука відкрили благодійну фотовиставку. Там представили роботи десятьох дітей з інвалідністю, з якими займався чернівецький фотограф Василь Салига у межах фотоклубу при ГО «Особливі серед нас».

Охочі можуть придбати будь-яку фотографію чи футболку з нею. Вторговані кошти спрямують на допомогу українській армії.

За словами ініціатора занять – фотографа Василя Салиги, – сам проєкт виник декілька років тому. Його основною метою було дати дітям можливість займатися чимось незвичним:

«Ми трохи говорили про фотографію, а потім діти безпосередньо знімали на плівку – на кшталт “мильнички”. Дітей ніхто не обмежував у тому, що вони знімають».

Для школярів це не було навчанням, скоріше – заохоченням, каже пан Василь. Йому хотілося показати саме світ фотографії, а не вдаватися до технічних характеристик: 

«Це ж діти, їх не можна перевести в дорослу фотографію та показати те, з чим я працюю. Сенс був не в тому, щоб вони вивчили, що таке діафрагма та витримка. Спочатку хотілося зацікавити їх фотоапаратом як іграшкою, а потім – безпосередньо самим процесом».

І вдалося. Адже, на відміну від дорослих, дітям деколи важлива не технічна складова, а «знати, куди натиснути», каже фотограф.

За його словами, до дітей немає загального підходу. Головне – не бути байдужим:

«Ти повинен бути небайдужим як мінімум до того, що робиш, і до тих, із ким спілкуєшся. Бо так нічого не буде, яким би професіоналом ти не був».

Раніше пан Василь був залучений до проєкту «Фотовойс». Завдяки світлинам там показували соціально-психологічний стан певної категорії людей. Наприклад, до проєкту залучили дітей із дитбудинків. Вони знімкували на «мильнички», а потім розповідали про свої світлини та про те, що відчували під час зйомок.

«Тут щось схоже, але нема розповідей про відчуття, а навпаки — ми повинні подивитися і придумати якусь асоціацію».

2020-го, під час спалаху ковіду, презентували подібну фотовиставку – «Особливі пригоди», розповідає керівниця ГО «Особливі серед нас» Тетяна Д’яченко. У процесі зйомок використовували плівкові фотоапарати.

«Ця виставка принесла багато світла, коли розпочався ковід і всі позачинялися в будинках. Ми зробили її на вулиці. Тоді було дуже багато людей, тому що це була одна з небагатьох подій на той момент. 

Дуже багато відгуків надихнули і Василя, і дітей продовжувати. А зараз вони переймаються тим, що ЗСУ потребують допомоги. Дуже багато татів воюють, а діти з особливими освітніми потребами та їхні мами переживають це важче, ніж інші».

 

Тетяна Д’яченко наголошує, що, приділяючи увагу ВПО, не варто забувати й про людей з інвалідністю:

«Їм важливо розуміти, що вони потрібні цьому світу. Думаю, ця виставка нагадає, що, крім війни та решти проблем, є люди, які хочуть бути рівноправними та повноцінними в нашому суспільстві».

За її словами, від початку повномасштабної війни до організації долучилися сім’ї з інших регіонів. Але ці діти або маленькі, або ще адаптуються і не готові до таких проєктів. Такі складні терапії, як фотографія, потребують довгої підготовки, тож до них залучили старших.

«Ми сподіваємося, що ця виставка принесе естетичне задоволення тим, хто придбає роботи, а дітям – емоційне піднесення», – каже пані Тетяна.

Один з авторів виставкових фоторобіт – восьмикласник Богдан. Йому найбільше подобається фотографувати пейзажі. Хлопець захоплюється зйомками ще змалку, а вдома має власний цифровий фотоапарат. Знімкує і на нього, і на мобільний телефон. Богдан каже, що під час занять із Василем Салигою ніби склався пазл. 

«Це спонтанні фото. Прогулюючись містом, ми дивилися, що можна гарніше сфотографувати. Зараз осінь, і можна зробити багато красивих світлин», – ділиться Богдан.

Дев’ятикласниця Анна захопилася фотографією з 12 років. Каже, що любить знімкувати архітектуру. Вона робить світлини на телефон, бо звичайний фотоапарат для неї заважкий.  

«Мама каже: “Пішли у фотоклуб − буде тобі згадка, і підтримаємо ЗСУ”. Хочеться, щоб наші військові швидше звільнили міста та селища, щоб швидше закінчилася війна і ми жили під мирним небом», – розповідає дівчина.

Семикласник Сашко захопився фотографією в Іспанії. Вони з мамою виїхали ще в березні, після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Тоді в хлопця погіршився психологічний стан та почалися панічні атаки, і ця поїздка, за його словами, стала лікувальною.

«Мені подобається фотографувати архітектуру – так можна передати історію, яка потім, можливо, буде зруйнована. У Чернівцях її не так багато, як на мене, а в Іспанії мені зробили цілий тур архітектурними пам’ятками», – розповідає Сашко, захоплено показуючи фото.

За його словами, під час занять пан Василь розповідав багато історій, після чого діти фотографували в центрі міста. Зокрема займалися макрозйомкою.

Виставка триватиме до 20 листопада. Мінімальна вартість фотороботи – 700 гривень.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі