Новини, Поради

Переселенці можуть отримати консультацію будь-якого лікаря в новому місці: як це зробити

Без направлення можна звернутися до гінеколога, психіатра, нарколога, стоматолога, фтизіатра або лікаря, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями.

Фото: Чернівецька ОВА

Переселенці можуть отримати консультацію лікаря вузької спеціалізації у будь-якому місті. Це не залежить від того, де укладена декларація, повідомляє МОЗ.

Як це зробити?

— Отримати направлення.

Без направлення можна звернутися до таких фахівців: гінеколога (зокрема дитячого), психіатра, нарколога, стоматолога, фтизіатра або лікаря, у якого під наглядом перебуває пацієнт із хронічними захворюваннями.

До всіх інших лікарів потрібне направлення. Його виписує сімейний лікар або інший лікар, який вважає за потрібне залучити фахівця вужчої спеціалізації.

Якщо відвідати свого лікаря немає можливості, потрібно звернутися до нього телефоном або через месенджер. Лікар, який має доступ до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), випише направлення дистанційно.

Направлення також можна отримати у сімейного лікаря, який працює в найближчій поліклініці. Для цього не потрібно укладати нову декларацію. Варто лише записатися на прийом, надати свої дані та дані сімейного лікаря, з яким укладена декларація, та розказати новому лікарю, що турбує.

Під час воєнного стану діють і електронні, і паперові направлення. Тож якщо в лікарні тимчасово немає доступу до ЕСОЗ, лікар випише паперове направлення.

— Знайти лікарню.

З направленням можна звернутися до лікаря в будь-якому регіоні та в будь-якому закладі охорони здоров’я, який уклав договір з НСЗУ. Аби знайти потрібного спеціаліста, варто зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 1677.

Записатися на прийом можна онлайн через медичну інформаційну систему або за телефоном лікарні.

Коментарі