Інтерв'ю

«Потрібні умови, щоб компанії хотіли тут залишитися»: як київське підприємство облаштувалося у Чернівцях

Як відбувався переїзд, чому обрали саме Чернівці, чи збирається підприємство залишатися тут по завершенню війни та в чому полягає унікальність продукції «Neverdark».

Через повномасштабний напад росії близько 90 підприємств змушені були перемістити свої потужності у Чернівецьку область. Серед них і компанія «Neverdark», яка виготовляє смарткаміни. Співвласники проєкту – двоє друзів Ярослав Лисак та Віталій Шарапов. 17 років кожен із них окремо займався своєю підприємницькою діяльністю. Проте одного разу вирішили об’єднати зусилля та робити новий продукт для українського ринку.

Співвласники компанії розповіли Шпальті, як відбувався переїзд, чому обрали саме Чернівці, чи збирається підприємство залишатися тут по завершенню війни. Та в чому полягає унікальність продукції «Neverdark».

Водії не хотіли їхати в Київ

«Ми народилися і виросли у Києві. Всі наші працівники звідти. Коли почалася повномасштабна війна, ми вирішили виїхати, бо не мали змоги там працювати. Тож 20 березня ми були тут (у Чернівцях — ред.) і вже почали розгортати виробництво. Близько місяця нам знадобилося на те, щоб організувати переїзд», – розповідає Ярослав.

Спочатку шукали приміщення. Вагалися між Закарпаттям та Чернівцями. Однак не лише приміщення для підприємства, а й потреба житла для працівників зіграла вирішальну роль. 

«Наш директор із розвитку з Мукачева, отже, він знає місцевість. До того ж Закарпаття нам здавалося більш безпечним регіоном, адже він за горами. Але дуже велике питання було з житлом: або його не було взагалі, або коштувало, як на Марсі. Тому, коли у Чернівцях нам запропонували не лише приміщення, а й сказали, що допоможуть із житлом, ми погодилися», – розповідає Ярослав.

Складність переїзду полягала ще й у тому, що було важко знайти водіїв, які погодилися б допомогти з перевезенням. 

«Під обстрілами, на щастя, нам не довелося виїжджати. Їхали одеською трасою, більш-менш спокійно. Нам довелося декілька разів виїжджати, були свої дрібні складнощі. Найбільша полягала в тому, що тоді Київ був в оточенні, тому машини просто не хотіли їхати до столиці. Або, якщо хтось був сміливий і готовий їхати, то ціна одразу множилася на п’ять», – розповідає Ярослав.

Захотіли зробити найкрутіший смарткамін у світі

Підприємці намагалися якомога швидше переїхати. Адже контракти із закордонними клієнтами потрібно було чимдуж зробити та надіслати. 

Завдяки тому, що підприємство працює із закордонними замовниками, є можливість працювати та продавати продукцію. Адже по Україні через напад росії замовлення припинилися. 

«Підприємство існує четвертий рік. Починалося все з того, що ми з моїм другом Віталієм, головним інженером компанії, своїми руками зібрали перші два каміни. У нас була маленька кімнатка — 15 квадратів. До цього ми трошки потестували ринок із камінами, але простішими. Зрозуміли, що потенціал є. Тому ми вирішили зробити найкрутіший смарткамін у світі», – розповідає Ярослав.

А крутість камінів полягає насамперед у технології їх створення. Ними можна керувати за допомогою смартфона, вони працюють на екологічному рідкому паливі, не мають димаря, а тому є дуже компактними. Тож їх можна встановлювати як у приватному будинку, так і у квартирі. 

Зараз у світі існує 10 компаній, які виробляють каміни за подібною технологією. За словами Ярослава, підприємство – у трійці за інноваціями та технологічністю, проте ще не за охопленням ринку. Тому є куди рости. 

«У нас є багато різних моделей. Ми використовуємо рослинне паливо, яке виробляється з кукурудзи. Воно швидко відновлювальне, тобто є екологічним. Всередині каміна ми це паливо перетворюємо на пар. Потім його підпалюємо, і він горить яскравим теплим справжнім полум’ям. Тобто ці каміни не мають шкідливих викидів», – розповідає Віталій.

Підприємці кажуть, що наприкінці січня вони представили нові моделі камінів на щорічній виставці інновацій CES у США. 

Чернівці мають потенціал, але його треба розвивати

«Це нова модель камінів, аналогів якій немає у світі. Він дуже компактний. Смарткамін сам запалюється, сам регулює полум’я. Ним можна керувати за допомогою мобільного застосунку. Його можна вбудувати у барну стійку і навколо нього, як навколо багаття, збиратися компанією, влаштовувати вечірки», – каже Віталій. 

Камін-барна стійка

Підприємці розповідають, що такий камін можна вбудувати в обідній стіл та смажити на вогні маршмелоу. 

Дрова у каміні – керамічні. Друзі-підприємці жартують, мовляв, вони вічні. Ці дрова проходять термообробку у понад тисячу градусів. А ще у камін можна вбудувати звук справжнього потріскування дров під час спалювання. 

На запитання, чи повернуться у Київ після війни, Віталій відповідає, що у Чернівцях залишать філіал компанії. Своєю чергою Ярослав каже, що тут повинні бути умови, які спонукатимуть підприємців залишитися.

«Для того, щоб змінити один регіон іншим, він повинен бути кращим. Найголовніша мотивація – кращі умови. Йдеться про експорт, оподаткування, кредитування, якісь додаткові можливості. Чернівці – чудове місто. І регіон чудовий. Тут є величезний потенціал насправді. Але його треба розвивати. Ці переїзди наразі вимушені. А треба зробити так, щоб люди хотіли їхати у Чернівці і казали: “Лише тут хочу відкривати бізнес”», – підсумовують підприємці.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі