Інтерв'ю

«Планую взяти реванш»: інтерв’ю з Дмитром Бабинським – призером чемпіонату світу зі змішаних єдиноборств

Майстер спорту Дмитро Бабинський посів третє місце у своїй ваговій категорії.

Буковинець Дмитро Бабинський посів третє місце на чемпіонаті світу зі змішаних єдиноборств ММА у ваговій категорії до 93 кілограмів.

Чемпіонат відбувся наприкінці січня в Об’єднаних Арабських Еміратах. У ньому взяли участь понад 400 спортсменів із 56 країн. 

Дмитро Бабинський поділився враженнями від змагання, розповів про травму, яку отримав під час першого бою, та розповів про плани, які хоче реалізувати у Чернівцях.

«Кожен із суперників був сильним, там дуже високий рівень підготовки. Оскільки я гірше борюся, мені краще в «стійці» працювати, тому було з кожним із суперників по-своєму важко. Найважчий бій, напевно, був перший — із представником Казахстану. Під час бою я отримав травму, тож далі довелося перелаштовуватися і працювати інакше. Це був дуже хороший суперник, швидкий. Другий та третій бої були з представниками Швеції. Де не вистачало сили, я показав характер, тому дуже радий результатам. Наступного разу поїдемо за “золотом”», – каже спортсмен. 

«Хвилююся перед кожним боєм»

Дмитро каже, що ковід чимало змінив у змагання в ОАЕ. На початку 28 спортсменів заявили себе на участь у ваговій категорії Дмитра. Однак після тестів на ковід залишилося 17.  

Спортсмен зізнається, що хвилюється перед кожних боєм. 

«Найголовніше, що я зрозумів, — не треба боятися. Бо щоразу, коли заходиш у ту клітку, то емоції переповнюють. Я думав, що з часом якось воно переросте, але ні. Моментами страшно, та з першим ударом емоції випаровуються і з’являється азарт», – зізнається спортсмен. 

За словами Дмитра, спорт завжди був у його житті. А про свої здобутки та перемоги розповідає не надто захопливо, адже вважає, що тут немає нічого незвичайного. 

«У мене доволі спортивна сім’я, тому я мав на кого рівнятися. Я сам із Сокирянського району і починав займатися тими видами спорту, які були доступні там. Прикладом був рідний дядько, який займався гирьовим видом спорту. А коли переїхав у Чернівці, наставником був двоюрідний брат, який є майстром спорту з паверліфтингу. І я виступав у цьому виді спорту на змаганнях, посідав призові місця. Але в один момент через травми я залишив паверліфтинг та перейшов до єдиноборств», – розповідає Дмитро. 

«Пам’ятаю усіх, кому програв»

Єдиноборствами Дмитро почав займатися після 20 років, а наразі йому — 26. Каже, що це досить пізно, адже інші спортсмени у такий вік мають чималі досягнення. Змішаними єдиноборствами Дмитро зайнявся, тому що цього вимагала тоді робота.

«Я працював в охоронній структурі, а там була обов’язкова умова відвідування тренувань. От так я почав, і мене затягнуло. А після того, як я взяв уперше участь у змаганнях, у мене загорілися очі. 2018 року був обласний чемпіонат із кікбоксингу. То був мій дебют, я бився з майстром спорту і переміг.  Це мені додало упевнености», – розповідає спортсмен. 

Перші міжнародні змагання зі змішаних єдиноборств для Дмитра були у Празі у 2019 році. Там спортсмен посів третє місце. А 2021-го він став чемпіоном України зі змішаних єдиноборств і потрапив до складу збірної України.

«Головне, що мною пишається моя мама. Після кожних змагань вона перше, що просить, – скинути фотографію, чи я цілий. Постійно хвилюється. А бабуся – то взагалі. Натомість молодший брат теж обрав цей вид спорту», – каже Дмитро. 

Хлопець жартує, що чітко пам’ятає усі бої, у яких він програв.  

«Пам’ятаю кожного, починаючи з першої поразки. І ще я планую в них взяти реванш рано чи пізно. Але спокійно до цього ставлюся. Так, моментами суддівські рішення мене «колють». Але це нормально, це допомагає вдосконалитися», – каже Дмитро.

«Готуюся до Суперкубку»

Дмитро тренується у декількох спортзалах із декількома тренерами. Каже, що різні підходи та манери тренувань допомагають отримати більше досвіду і знань.

Останні два роки Дмитро працює у поліції. Він – інструктор з особистої безпеки Нацполіції у Чернівецькій області. Водночас бере участь у змаганнях серед поліціянтів. Наразі готується до чемпіонату з боротьби самбо серед колег. 

А в березні відбудеться Суперкубок зі змішаних єдиноборств ММА у Королівстві Бахрейні. Це – командні змагання, у яких беруть участь найсильніші аматорські команди світу. 

«Туди, згідно з рейтингом Міжнародної федерації зі змішаних єдиноборств, відібрали найсильніші команди. Переможці отримають досить хороші призи. Це для того, щоб підтримати аматорів, зацікавити та заохотити. Адже рівень спортсменів росте, з’являються нові союзники. Наша українська федерація намагається розвивати цей вид спорту, популяризує його. Тому сподіваємося, що це покращить фінансовий рівень спортсменів зокрема. Адже це аматорський вид спорту, тож спортсмени самостійно шукають фінансової підтримки для того, аби потрапити на змагання», – розповідає Дмитро.

Хлопець каже, що у майбутньому планує переходити у професійний спорт, займатися тренерською діяльністю. 

«Спочатку я хочу реалізуватися як спортсмен. А надалі, можливо, відкривати щось своє. Є можливості тут, необов’язково їхати за кордон. А щодо найближчих планів – це вдало виступити на Суперкубку. Також хотів би спробувати себе у бойовому самбо, комбат дзю-дзюцу», – зазначає Дмитро.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі