Новини

Повна заборона тонких пластикових пакетів у 2022 році: що і коли повинно зникнути з магазинів

З 10 березня повністю заборонено розповсюдження в магазинах та закладах громадського харчування декількох видів пластикових пакетів.

Фото Daniel Romero, unsplash.com

Ще 1 червня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон, який обмежує використання пластикових пакетів на території України. Більшість норм закону почала діяти вже наприкінці 2021 року. Проте частина набуде чинности цієї весни.

Зокрема з 10 березня повністю заборонено розповсюдження в магазинах та закладах громадського харчування декількох видів пластикових пакетів, плату за які запровадили в грудні 2021 року, передає НВ.

Заборона стосується:

— надтонких (зі стінками товщиною менше 15 мікрометрів);

— тонких (зі стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів);

— оксорозкладних пластикових пакетів (матеріал для їх виготовлення складається з поліетилену та оксорозкладних домішок).

Після 10 березня ці види пакетів (деякі з них часто називають «маєчками») заборонено не лише продавати, а й розповсюджувати взагалі, навіть за окрему плату.

Вам буде цікавоПереходимо на паперові пакети: у Великокучурівській громаді обмежать використання поліетиленових пакетів

Однак заборона не поширюється на:

— пакети, призначені для упаковки чи транспортування свіжої риби, а також сипучих продуктів та льоду. Йдеться про:

— первинну упаковку цих товарів у надтонкі пластикові пакети шириною до 225 мм, глибиною до 345 мм, довжиною до 450 мм;

— біорозкладні пластикові пакети, тобто ті, які можуть розкладатися за участю мікроорганізмів на елементи природного походження і відповідають стандартам норм утилізації способом компостування або біорозкладання.

Як первинна упаковка для м’яса, риби та сипучих продуктів такі пакети безкоштовно будуть доступні в Україні до 2023 року.

Доступними навіть після 10 березня залишаться також більш щільні пакети, які зазвичай продають на касах для упаковки товарів. Однак на них Кабмін встановив мінімально допустиму ціну, дешевше якої їх продавати не можна. Нова вартість таких пакетів почне діяти з 1 лютого (для пакетів зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів):

2,00 грн — пакет без ручок і бокових складок;

2,50 грн — пакет без ручок, але з боковими складками або з ручками без бокових складок;

3,00 грн — пакет із ручками і боковими складками.

Йдеться про пакети, призначені для пакування та транспортування товарів і продуктів у точках роздрібної торгівлі, громадського харчування та сфери послуг.

Коментарі