Новини

З 10 грудня починає діяти заборона на безкоштовні пластикові пакети: що зміниться

До порушників застосовуватимуть адміністративно-господарські санкції.

З 10 грудня в Україні починає діяти перший етап обмежень на обіг пластикових пакетів.
Про це нагадав виконувач обов’язків міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, передає Міністерство довкілля.
Так, у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг заборонять безоплатне розповсюдження пластикових пакетів (окрім біорозкладних та первинних упаковок для продуктів).

До порушників цієї вимоги застосовуватимуть адміністративно-господарські санкції.
Як зазначає Стрілець, мета такого рішення – запобігти утворенню пластикових відходів. За допомогою відмови від одноразових пакетів українці поступово звикнуть брати пакети лише за реальною потребою. Таким чином утворюватиметься менше сміття, яке йде на звалище та в довкілля.

«Практика, яку наразі запроваджується в Україні, не є новою. За аналогічними правилами живуть європейці, подібні обмеження встановили десятки країн світу. І ми також рухаємося цивілізованим шляхом», — каже в. о. міністра.

Вам може бути цікаво: Перебирали руками: Чернівці заробило перші 118 тисяч від сортування сміття у Чорнівці

Натомість замість одноразових пакетів пропонують користуватися екоторбами та біорозкладними пакетами.
Руслан Стрілець анонсував, що наступним кроком для України стане обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.

Раніше ми писали, що 1 червня Верховна Рада ухвалила закон № 2051-1 «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України».

Коментарі