Новини

Рада обмежила обіг пластикових пакетів в Україні

Закон забороняє розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг пластикових пакетів.

Фото Karina Tes, unsplash.com

Сьогодні, 1 червня, Верховна Рада ухвалила закон № 2051-1 «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України».

Про це мовиться на офіційному сайті Верховної Ради України.

Закон забороняє розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

— надтонких пластикових пакетів;

— тонких пластикових пакетів;

— оксорозкладних пластикових пакетів.

Водночас заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети.

А також на надтонкі шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

У законі вказано, що пакети, які заборонені цим законом, повинні бути вилучені з обігу.

Закон передбачає, що пластикові пакети можна буде розповсюджувати лише на платній основі. Водночас роздрібні ціни на пластикові пакети не можуть бути нижчими за мінімальні, що встановлює уряд.

Ці норми не поширюються на:

— біорозкладні пластикові пакети;

— надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів, глибиною до 345 міліметрів, довжиною до 450 міліметрів, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Вам буде цікаво: В ООН боротимуться із забрудненням водойм та світового океану пластиком

Крім того, здатність пластикових пакетів до біорозкладання визначатимуть відповідно до гармонізованих європейських стандартів.

У законі йдеться про те, що на пластикові пакети, які відповідають вимогам, необхідно наносити відповідне маркування. Воно повинно бути на кожному пакеті. Порядок маркування пластикових пакетів затверджує уряд.

Водночас закон забороняє наносити на пластиковий пакет слова «біо», «біопакет», «біорозкладний», якщо такий пакет не відповідає вимогам.

За порушення норм закону передбачені штрафи. Зокрема за розповсюдження заборонених пакетів передбачено штраф від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За повторне таке порушення упродовж трьох років – від 1 000 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів штрафуватимуть від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів. Якщо порушення повториться впродовж трьох років, то штраф становитиме  від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Штрафувати за порушення може керівник, заступники керівника центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері держконтролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів. Також це можуть робити інші уповноважені керівником посадові особи цього органу після розгляду документів, що підтверджують факт правопорушення.

У першому читанні законопроєкт про обмеження обігу пластикових пакетів Верховна Рада ухвалила в листопаді 2019 року. Тоді документ підтримали 365 народних депутатів.

Нагадаємо, що в Україні запустили національну мапу пунктів прийому вторсировини. Перелік точок у Чернівцях.

Коментарі