Новини

Переходимо на паперові пакети: у Великокучурівській громаді обмежать використання поліетиленових пакетів

Для цього у громаді проводять просвітницьку діяльність та роздають екосумки.

Фото надав Юрій Сушинський

У Великокучурівській громаді реалізують проєкт «Збережемо довкілля Великокучурівської громади», у рамках якого поступово хочуть відмовитися від поліетиленових пакетів.

Менеджер проєкту Юрій Сушинський розповів «Шпальті», з чого все почалося.

«На сторінці Народного дому у Чернівцях побачили інформацію про те, що приймають проєкти, зокрема на екологічну тематику. У нашій громаді є Молодіжна рада, і саме активні її члени разом із ГО «Злагода»  вирішили написати проєкт. Отримали перемогу і почали реалізувати  у громаді», — зазначає Юрій.

Упродовж трьох місяців автори проєкту проводили різні просвітницькі заходи та конкурси для того, щоб якомога більше людей відмовилися від використання поліетилену.

«Ми провели конкурс дитячих малюнків та обрали найкращий, який використали як емблему для наших екосумок. Ми замовили 500 екосумок із цим логотипом. Підготували багато друкованої продукції: буклетики, банери, закладки для підручників, магнітики, блокнотики. Це все ми роздаємо дітям у школах під час проведення тестів про екологічне виховання», — розповідає менеджер проєкту.

Юрій додає, що у рамках просвітницької діяльности проводили тренінги для вчителів, потім для дітей. А нещодавно відбувся круглий стіл, під час якого обговорювали з підприємцями громади можливість відмовитися від поліетиленових пакетів.

«Ми зустрілися з приватними підприємцями, депутатами, членами виконкому. Обговорювали, чи може наша громада перейти на екосумки та чи готові самі підприємці до цього. Дійшли до того, що почали замінювати поліетиленові пакети на паперові для хлібобулочних виробів. Це найменше, що зараз ми можемо зробити», — каже Юрій.

Згодом у громаді хочуть взагалі відмовитися від поліетиленових пакетів. Тому будуть пропонувати покупцям у магазинах екосумки.

Фото надав Юрій Сушинський

У громаді проводили опитування та дізнавалися, наскільки мешканці готові до цього переходу. Адже екосумки дорожчі, ніж поліетиленові пакети.

«Майже 60% людей готові переходити на екосумки. Підприємці також розуміють, що використання поліетилену в таких кількостях – це проблема. До речі, в опитуванні понад 80% людей сказали, що використовують до 5 поліетиленових пакетів на день. Це багато, тому люди готові до переходу на екопродукцію. Тим паче, що з 1 січня набуває чинности закон про заборону використання поліетиленових пакетів. Враховуючи і це, будемо впроваджувати екологічну продукцію у нашій громаді», — підсумовує Юрій.

Нагадаємо, що Верховна Рада заборонила розповсюдження пластикових пакетів в Україні.

Заборона почне діяти з 1 січня 2022 року. А під обмеження потрапили тонкі, надтонкі та саморозкладні пластикові пакети.

Якщо заклади торгівлі, харчування та послуг упіймали на платному чи безоплатному розповсюдженні пластикових пакетів, їм доведеться заплатити від 8,5 тисяч до 17 тисяч гривень штрафу. За повторне порушення впродовж трьох місяців — від 17 до 34 тисяч гривень.

Якщо ж на безплатному розповсюдженні пластикових пакетів упіймають інший суб’єкт господарювання, штраф буде від 1,7 тис. до 3,4 тис. гривень.

 

Коментарі