Аналітика, Протидія дезінформації

Вакцина на папері. Хто і для чого робить в Україні фальшиві Covid-сертифікати та які можуть бути наслідки

Відсоток щеплених від ковіду громадян України, якщо порівнювати з Європою, невисокий. Всього 43 % населення отримали бодай одну дозу вакцини, а 35% щепилися двічі. Щоправда, навіть ця цифра не зовсім відповідає реальності: вагома частина з цих людей отримала вакцину лише на папері.

«Шпальта» дізнавалася, хто і як може сфальсифікувати в Україні Covid-сертифікати, чому люди йдуть на цей крок та з якими проблемами можуть зіштовхнутися ті, хто оговтався і хоче дійсно вколоти вакцину, маючи підроблений документ.

Ціна: від 500 гривень до 300 євро

Хвиля пліток про фальшиві ковід-документи активно почалася влітку. Спершу йшлося про підроблені ПЛР-тести, аби перетнути кордон і поїхати на відпочинок. Тільки-но певні країни почали просити сертифікат про вакцинацію, люди почали шукати, як дістати й ці підробки.

Ольга (дівчина анонімно розповіла свою історію «Шпальті») зробила фальшиві документи саме для подорожі. І довго шукати потрібну людину не довелося – їй із цим допомогли у турфірмі.

«Я навіть не знаю, хто мені зробив документи. Просто дала дозвіл на обробку моїх даних і заплатила. У відповідь мені пообіцяли, що документ буде дієвим, і на кордоні не буде жодних проблем. Так і сталося. Я вільно перетнула кордон. Коштувало це [фальшивий сертифікат] 250 доларів. Знаю, що були і дешевші варіанти, про це мені і в турагенції розповіли. Що, мовляв, я можу знайти телеграм-канал, де все це вирішують. Проте за них вони відповідальности не несуть, а в своїх джерелах були впевнені. Були пропозиції від 500 гривень до 300 євро. Але я вирішила не ризикувати.

Пішла на цей крок, бо розуміла, що рано чи пізно сертифікат таки проситимуть і на роботі. З осени так і сталося. А тоді я ще не була готова колоти вакцину, бо немає довіри. Поки не шкодую, та припускаю, що згодом щеплюся», — поділилася дівчина.

Журналісти «Шпальти» вирішили перевірити, чи дійсно так просто знайти людей, які готові взятися за підробку документів. Контакти дістали швидко. Щоправда, дали лише номер телефону і посилання на телеграм-канал під назвою «Ваш доктор». Слухавку не беруть, уся розмова – тільки у переписці.

Написали, що у них можна «зробити щеплення» «Pfizer» та «AstraZeneca», сертифікат видають міжнародний або внутрішній. Ціна – 2000 та 1500 гривень відповідно. Запитали, чи у нас є підписана декларація з лікарем і надіслали перелік потрібної інформації для сертифіката: ПІБ, дата народження, серія та номер паспорта, ІНН код, поштова адреса та місце реєстрації.

«За 21 день сертифікат буде у вас у «Дії». Поетапно. Спершу жовтий, потім зелений. Терміновий коштуватиме 3000 гривень, його можна отримати за тиждень».

Оригінальність документів нам гарантували, бо ж дівчина, через яку ми їх знайшли, теж робила у них документи, і «ніяких проблем не було»

Наступного дня після нашої переписки телеграм-канал був видалений, а на фейсбук-сторінці медорганізації з такою ж назвою з’явився допис про те, що від них можуть писати повідомлення щодо фальшивих сертифікатів. Нібито сторінку зламали. 

«Зробила сертифікат, але я не антиваксерка»

Найчастіше за підробними документами звертаються до своїх сімейних лікарів. У них є доступ і до вакцини, і до єдиної бази пацієнтів, із якої підтягують інформацію в «Дію». Та погоджуються на таке далеко не всі.

Ще одна анонімна історія, яку розповіли «Шпальті», це підтверджує. Вагітна Ліля повинна була щепитися, адже COVID-сертифікат вимагали на роботі. Проте через свій стан і погане самопочуття жінка побоялася колоти вакцину, тому намагалася вирішити це питання через колег-медиків.

«Я сама медик і не проти вакцини в жодному разі. Але саме тоді я була вагітна, все проходило не дуже добре, й у мене було багато страхів.

Спершу мені запропонували зробити сертифікат за 300 євро, але без внесення у «Дію». Що ціна, що ці умови для мене були неприйнятними.

Тож з усім соромом я звернулася до свого терапевта, і мені відмовили, хоч ми колеги. І я вважаю, що це правильно. Врешті сертифікат мені зробила людина, яку я навіть не знаю. Я просто розповіла свою історію подрузі. Вона також за мене хвилювалася і сказала, що спробує це владнати через свого лікаря. Так я отримала сертифікат. Зараз я думаю по-іншому. Ба більше щойно у мене буде така можливість, я обов’язково щеплюся. Але тоді мною керував страх за дитину», — розповідає жінка.

«Кидали у вайбер ролики про чипи і блокування вагітности»

«Шпальта» поспілкувалася з Еллою Замфір, завідувачкою другого терапевтичного відділення КНМ «Міська поліклініка №1». Вона розповіла, як ставиться до таких маніпуляцій, чи зверталися з таким проханням до неї пацієнти і як реагували на відмови.

«Зверталися. Є люди з різними віросповіданнями, різними страхами та пересторогами. Спершу пробували і запитували, чи можна якось уникнути вакцини, чи може у цьому лікар допомогти. Перша хвиля пішла влітку, коли йшлося про те, що не будуть пускати до роботи невакцинованих викладачів. Через загрозу локдауну почали звертатися більше людей. Хтось вважав, що він дуже хворий і йому це не потрібно. Хтось боявся наслідків вакцини. Інші вважали, що так порушують конституцію і їхні права. Були й такі, хто вважав, що так проводять експерименти над людьми, що це все недоказова база. Кидали у вайбер ролики про чипи і блокування вагітности. Такі страхи і фейки, які зараз заполонили мережу», — розповідає лікарка.

Фото Елли Замфір з Fb

Елла Замфір – противниця підробки документів і старається переконати своїх пацієнтів, що боятися не варто, краще щепитися або ж перечекати і подумати ще, а не робити фальшивих документів. З її слів, десь 70% людей вдалося переконати. Решта йшла на різні маніпуляції, навіть змінювали сімейного лікаря після відмови.

«Я сама не проводжу вакцинацію і мені це технічно недоступно. Нікого зі своїх колег та підлеглих про таке просити не буду, і їм не дозволяю такого робити.

Якщо людина не хоче – нехай не вакцинується, ще подумає. Однак підробляти я не збираюся. Вдавалося багатьох людей відмовити від цієї ідеї [підробки сертифіката]. Просто варто було виділити людині більше часу на пояснення, підтримку та розвіяння мітів. Їй дали інформацію про побічні дії і про кожну вакцину, пояснили механізм вакцинації.

Переконують живі приклади: чоловік щепився, а дружина ще вагалася і думала. Захворіла у важкій формі. Вони живуть в одному домі. Їй так важко, а він почуває себе добре. От такі приклади також змушували людей поміняти свою думку і таки дійсно захистити себе вакциною, а не просто зробити папірець», — додає пані Елла.

Лікарка пояснила нам механізм, за яким імовірно лікарі підробляють документи. За кожним фальшивим сертифікатом стоїть вакцина, яку вилили в умивальник.

«Раніше були просто друковані сертифікати. Мабуть, їх було легше підробити. По суті, це міг зробити будь-хто, в кого є принтер і якісь базові знання. Але їх мали б легко ідентифікувати як фальшивий документ.

Зараз сертифікати «Дія» підтягує з електронної системи. Щоб щось вписати, спершу треба туди ввійти. А це можуть тільки лікарі. Очевидно, чому саме через “сімейників” роблять такі маніпуляції. За кожним сертифікатом стоїть лікар.

Але можуть бути різні цікаві нюанси. Лікар і медсестра працюють у бригаді. Один записує, інший проводить ін’єкцію. Може бути в курсі тільки хтось один. Навіть медсестра може підставити лікаря, який сидить спиною. Останній дав дозвіл на вакцину, але не завжди він її вводить. Чи справді вводить медсестра – теж питання».

Також лікарка пояснила, що ведеться чіткий облік доз вакцин у кожному пункті щеплення. Якщо людина записана на вакцинацію, а фактично не отримала свою дозу – препарат пропадає.

Передумали? А вакцинуватися вже не можна

Дмитро Білоус — завідувач відділення анестезіології у Міській лікарні №1. Працює зі «складними» пацієнтами, хворими на ковід, у відділі інтенсивної терапії.

архівне фото

Він розповів «Шпальті», що до лікарні люди з сертифікатом про вакцинацію потрапляли. А ось дійсно щеплені – ні. Бували випадки, коли хворі зізнавалися, що у них фальшивий документ.

«Людина потрапляє у важкому стані в лікарню і її запитують, чи є вакцина. Спершу вона соромиться, якось вагається, чи казати. Але коли їй пояснюєш, що, можливо, від цього буде залежати тактика лікування, зізнається. Треба розуміти, що ці люди входять у загальну статистику вакцинованих в Україні. А отже, й у статистику шпиталізованих зі щепленням. Ми ставимося до всіх пацієнтів однаково. Кожному треба допомагати і всіх потрібно рятувати. Але є внутрішнє запитання: «Навіщо?» А потім люди розуміли, що треба таки вакцинуватися насправді. А цього вони вже не можуть зробити, бо є єдина база, куди вносять ваші дані. Треба хіба визнати, що вони це зробили», — прокоментував лікар.

Хто буде відповідати?

Співробітники Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області за 9 місяців виявили та задокументували 30 випадків підробки документів про вакцинацію та негативних результатів ПЛР-тестувань на COVID-19.

Сімом людям повідомили про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень.

За підробку сертифіката вакцинації відповідає не тільки той, хто його виготовив, а й той, хто скористався фальшивкою. Такі злочини — це  використання свідомо підробленого документа. Стаття передбачає штраф  до 850 грн, арешт на строк до шести місяців або до двох років позбавлення волі.

Водночас нещодавно уряд погодив законопроєкт МОЗ про кримінальну відповідальність за продаж та користування підробленими COVID-сертифікатами.

Згідно із законопроєктом, медпрацівників, які вносять неправдиві відомості у бази даних, штрафуватимуть до 68 тисяч гривень або вони отримають до 2 років тюрми без права обіймати посаду. А осіб, які виготовлятимуть і продаватимуть фейкові сертифікати, чекає штраф до 170 тисяч гривень або позбавлення волі до 3 років.

«Ковідна амністія» й анонімні кабінети вакцинації

Міністерство охорони здоров’я запропонувало можливість вакцинуватися тим, хто купив підроблені документи про щеплення проти COVID-19, але не може цього зробити через уже наявні записи про вакцинацію в електронній системі охорони здоров’я.

«Ми говоримо саме про тих, хто купив і використовує підроблений сертифікат, щоб вони прийшли до свого сімейного лікаря, зізналися, що у них фальшивка, повідомили, де вони його взяли. Їм зроблять щеплення, а сімейний лікар сповістить Нацполіцію про контакти того, хто виписав такий документ, щоб далі цю справу розглядали в суді», — сказав Віктор Ляшко.

Наразі українці придбали близько 210 тисяч підроблених COVID-сертифікатів. Про це повідомила представниця МОЗ на правоохоронному комітеті. Також відомо, що комітет ВР підтримав амністію для таких людей.

За словами членкині комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльности Олександри Устінової, людей, які зізналися правоохоронцям про те, що купили фальшивку, виправдовуватимуть, якщо вони добровільно у цьому зізнаються.

Що потрібно для отримання амністії

— прийти в районний відділ поліції та подати заяву про те, що ви використовуєте підроблений COVID-сертифікат;

— дати показання, де ви його взяли та в кого придбали;

— справа закривається, людина повинна зробити щеплення.

Анонімний кабінет

Тим часом в Ужгороді запрацював перший кабінет анонімної вакцинації проти коронавірусу. Там можуть зробити щеплення люди, які купили фальшиві COVID-документи. Кабінет працюватиме в Ужгороді цілодобово. Вакцинуватися там може будь-хто з мешканців Закарпаття. І з будь-якої причини, якщо людина не хоче розголошувати інформацію про зроблене щеплення: з релігійних чи сімейних причин тощо.

На відкриття цього кабінету оперативно відреагував Міністр охорони здоров`я України Віктор Ляшко. Він називає анонімну вакцинацію незаконною і каже, що нічого спільного вона з амністією не має. За його словами, COVID-амністія в Україні відбувається за іншими механізмами. І вона не може бути анонімною.

Люди з придбаними сертифікатами, які хочуть вакцинуватися, мають перш за все зізнатися в цьому сімейному лікарю, а той уже повідомить про це поліцію.

«Далі в судовому порядку людину, яка свідомо повідомила про куплений сертифікат, амністують через суд», висловився очільник МОЗ.

Директор Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Олег Чорний сказав, що на Буковині анонімних кабінетів щеплення не буде, допоки це не стане повністю прозорим і законним процесом.

Ілюстрації Іванни Шевчук

Цей матеріал виготовлено в межах проєкту «Західноукраїнська медіамережа» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Зміст продукції є винятковою відповідальністю онлайн-медіа Шпальта та не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Коментарі