Новини, Протидія дезінформації

росія підбурює українців виходити на протести проти відключення світла

Заклики до протестів поширюють у російських телеграм-каналах, а також у фейсбуку та вайбер-групах.

“Протест” в Одесі/Фото: Суспільне Одеса

У російських телеграм-каналах, а також у фейсбуку та вайбер-групах почали поширювати заклики до українців виходити на протести через відключення електроенергії. Про це пише Детектор медіа.

Так, російські телеграм-канали поширюють картинки та заклики проти влади, зокрема проти президента Зеленського, звинувачуючи її у «відключенні світла». Деякі російські телеграм-канали публікують інструкції, як діяти, аби спробувати спровокувати масові протести проти влади.

Основний меседж — «українська влада винна в тому, що у людей немає електроенергії».

Пропагандистські листівки з російського пабліка в телеграмі

Окрім неправдивих повідомлень про експорт електроенергії, в будинкових чатах, зокрема одеських, невідомі користувачі поширюють меседжі, що Одеса зараз без світла через те, що електроенергію спрямовують у західні області України. Цим намагаються підсилити напругу в суспільстві та пригадати стару пропаганду про «сорти українців». Про це розповів речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Зазначимо, що 18 та 19 листопада в Одесі відбулася невелика акція протесту проти відключення електроенергії. Десяток людей ходили по пішохідних переходах, заважаючи руху транспорту.

Братчук також повідомив, що СБУ провела роз’яснювальну роботу з тими, хто поширював заклики до протестів.

Коментарі