Новини, Поради

Українську вакцину проти коронавірусу тестують на мишах у Польщі: як це сталося

В Україні нема відповідних умов для розмноження COVID-19 в лабораторних умовах.

Фото: Gijs van Ouwerkerk

Польський інститут у Ґданську розпочав тестування української вакцини проти COVID-19 на мишах. Препарат розробили науковці львівського Інституту біології клітини НАН України. Він складається з дріжджів. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Після успішного випробування на мишах поляки почнуть досліди на трансгенних гризунах, які вразливі до коронавірусу. Їх проведуть у Кракові. Проєкт розробки української вакцини проти COVID-19 тривав майже півтора року і зараз майже на стадії завершення.

Наступний етап – дослідження. Українську вакцину тестують у Польщі, бо в нас немає відповідних умов — в Україні не можна розмножувати COVID-19 у лабораторіях. Перші результати, за словами директора Інституту біології клітини академіка Андрія Сибірного, вже будуть відомими у другій половині листопада.

Для наступного етапу необхідна реєстрація вакцини. Однак отримати міжнародний сертифікат дуже важко. Сибірний сумнівається, що Україна зможе власноруч виробляти вакцину, бо це надто дорого та довго. Але у випадку успішних лабораторних досліджень у Польщі розробку українських науковців потрібно протестувати на приматах та добровольцях.
Як розробляють вакцину
В основі вакцини – спеціальні гуманізовані дріжджі, які можуть модифікувати білки. Разом із рецептором білка коронавірусу, який «хапається» за альвеоли легень, вони утворюють суміш, яка може ефективно стимулювати появу антитіл в організмі. Однак вони не є інфекційними – у них немає нуклеїнової кислоти.
Науковці Інституту біології клітини переконані, що їхня розробка є імуногенною — здатною до утворення гуморального (визначені рівні антитіл у відсотках) і/або клітинно-опосередкованого імунітету.

Наразі українські науковці вже розробляють наступну вакцину проти коронавірусу.
Вона відмінна від попередньої — її можна виготовити як спрей, мікстуру або таблетки.
Однак в Україні для цього теж нема технології промислового випуску очищених генно-інженерних білків, тому їх доводиться імпортувати.

При цьому саме виробництво вакцини є відносно простішим – для цього достатньо виростити клітини дріжджів.

Коментарі