Поради

Як купити крутий смартфон і витратити менше 5 тисяч гривень: інсайдерські поради від продавців

Відомі бренди пропонують лінійки якісних моделей за бюджетною ціною. І це дійсно непогано оснащені гаджети, а не компроміс.

Придбати крутий смартфон за незахмарну суму — реально. Але щоб дійсно вдало купити гаджет, вам доведеться звернутися за порадою до фахівців. Слід ретельно розібратися у технічних параметрах, особливостях захисту дисплею та корпусу, дизайн-рішеннях, порівняти їх між собою.

Ми поспілкувалися на цю тему з експертами, продавцями мережі МТА. Вони порадили, на що звернути уваги при покупці смартфону та назвали конкретні моделі хороших смартфонів вартістю до 5 тисяч гривень.

Юлія Горобець, продавець-консультант МТА

«Можна умовно виділити 3 типи недорогих телефонів:

«Для дітей у школу».

 Багато батьків вважають, що недоречно балувати дітей флагманськими новинками, а в школу підійде і нормальний телефон за 5 тисяч. Вони мають рацію, тут дійсно є хороші варіанти.

«Простий у користуванні. Старшим людям»

Люди старшого віку обирають смартфони зі зручною «менюшкою» і, щоб «не зависав». Часто їм складно перейти зі звичайного кнопочного гаджета на якусь супернаворочену новинку, тому й шукають компромісний варіант. 

«Не шкода розбити» 

Такі телефони купують люди, які міняють моделі частіше, ніж двічі на рік. Причина проста: «упав, втопив, наступив, притиснув, переїхав…»

Отже, чи реально купити за мінімальну ціну щось хороше – звісно, так! Можу порадити лінійку Самсунга: А12, А03С, М12. 

Серед ОППО – класні А15, А15С. Їхні характеристики відповідають моделі: ціна-якість.

Андрій Федуняк, керівник магазину МТА (РокетМедіа)

«Люди, які купують новий телефон, враховують власний досвід, питають поради у друзів, консультуються безпосередньо в магазині. 

Все це для того, щоб знайти максимально якісну модель за невисоку ціну. Найважливіші параметри, про які часто питають – обсяг пам’яті, акумулятор, відносно хороша камера. Ми аналізуємо, для кого саме потрібен телефон, за яким призначенням його використовуватимуть. Найчастіше радимо бренди Samsung або Oppo. Ці виробники створюють моделі, які можуть прослужити роками без жодних нарікань».

Влад Дякур, керівник магазину МТА (Центральна площа)

«Щоб купити класний смартфон до 5 тисяч, треба обирати серед перевірених часом брендів, які себе вже давно позитивно зарекомендували. У моделей Samsung – якісний дисплей, який буде тішити око, потужний акумулятор для тривалого використання і конкурентна камера. В цього виробника –  найбільш різноманітний бюджетний вибір».

Інна Фісюк, продавець-консультант МТА

«В цьому питанні я найчастіше маю справу з покупцями, які шукають недорогий запасний смартфон для роботи. Пригадую випадок, коли для клієнтки були важливими обсяг пам’яті на 128 Гб та наявність NFC. Ідеальним варіантом для неї виявився Техно спарк 7 – якраз вклалися в 5-тисячний бюджет. 

Зазвичай, раджу покупцям моделі бренду Samsung. Ці телефони служать роками і до них завжди є великий вибір аксесуарів. Мають попит і смартфони Техно та ОППО – люди купують їх за рекомендаціями своїх знайомих».

Характеристики, що вкажуть покупцю на якість:

Дизайн і матеріал корпусу

Велика кількість сучасних телефонів, особливо в бюджетному класі – ніби брати-близнюки. Спереду – це умовно безрамкові гаджети, що відрізняються тільки розташуванням фронтальної камери. А на задній кришці розташований вертикальний блок з 3-4 модулями основної камери.

Tecno POP 2F B1F Dual SIM 1/16 GB

Вибір матеріалів корпусу також незначний: пластик і загартоване скло, що захищає дисплей пристрою. У всіх виробників різноманітні кольори гаджетів. Але, враховуючи той факт, що більшість людей носять смартфон у захисному чохлі, дизайн, матеріали і відтінки корпусу не надто суттєві. 

Дисплей

Серед бюджетників до 5000 гривень зустрічаються два типи роздільної здатності:

— 1600x720px (HD+);

— 2340x1080px (Full HD+).

Samsung Galaxy A125F A12 4/64GB

Переважно виробники пропонують IPS-матриці, але є і винятки у вигляді AMOLED від Samsung. У кожної технології є свої переваги та недоліки.

Процесор і пам’ять

Ключовими гравцями на ринку є чіпи Qualcomm (Snapdragon) і Mediatek (Helio). А в смартфонах Samsung часто зустрічаються фірмові чіпсети Exynos. Який чіп забезпечує хорошу працездатність? Якщо Snapdragon, то 660-й і вище. Якщо Mediatek, то Helio G70 і вище. А Exynos – 9610 і потужніше. 

З пам’яттю все очевидніше – у 2021 році її мінімальний комфортний об’єм дорівнює 4 гігабайти оперативної та 64 гігабайти вбудованої пам’яті. 

Камери – скільки штук необхідно?

Основну камеру, як правило, оснащують 3-4 об’єктивами. Варто надавати перевагу тим пристроям, які мають «ширококутник». Саме його, крім основного, використовують найчастіше. 

Samsung Galaxy A022 A02 2/32GB

Що з акумулятором?

Зараз неможливо знайти смартфон з батареєю, меншою, ніж 4000 міліампер-годин. А в середньому по ринку пристрої пропонують 5000 міліампер-годин. Тут порада одна – чим більше, тим краще, але пріоритет за моделями, що підтримують швидку зарядку 18 Вт і вище.

Xiaomi Redmi 9C NFC 3/64GB

Інтерфейси, мережа і операційна система

Деякі моделі досі оснащують застарілим роз’ємом Micro USB, а бездротова зарядка поки доступна тільки в смартфонах середнього та високого цінових сегментів. 

Tecno Spark 7 (KF6n) 4/128Gb NFC Dual SIM

Для застосування можливості безготівкової оплати та комфортної роботи з портом USB – варто шукати смартфони з NFC і Type-C. 

Покупка гарного пристрою з мінімальним бюджетом – не таке просте завдання. Але, озброївшись мінімальними знаннями та порадами, можна знайти модель, яка не просто сподобається, а й надовго стане корисним мобільним помічником.

 Партнерська публікація

Коментарі