Поради

Договір оренди квартири: складаємо грамотно та детально

Щоб зняти квартиру в Чернівцях за допомогою сервісу OLX, треба звернути увагу на деякі юридичні моменти.

Оренда житла є звичайною практикою для багатьох українців, але не кожен орендар укладає договір на цю послугу зі своїм орендодавцем. Також серед тих, хто його укладає, чимало орендарів, які не враховують деталі. Щоб зняти квартиру в Чернівцях за допомогою сервісу OLX, треба звернути увагу на деякі юридичні моменти.

Чому важливо укладати договір оренди?

Типовий договір для оренди квартири з актом прийому-передачі майна можна знайти на просторах інтернету та ознайомитися й з його складовими. Але цього замало. Необхідно його відредагувати з урахуванням своїх потреб та принципових умов.

Це важливий документ, підписаний між власником житла та квартирантом, де повинні бути прописані всі деталі здачі квартири в найм. Він має значення як для власника, так і для орендаря, тому що регулює їхні відносини та захищає від суперечливих ситуацій. Це прописано у 59 главі Господарського кодексу України.

Як грамотно укласти договір оренди?

Безумовно, до моменту підписання договору найму квартири необхідно підібрати житло, яке задовольняє вашим потребам та влаштовує фінансово. Перш ніж підписати юридичний папір, перевірте власника цієї квартири, його документи та додаткову інформацію.
Завжди уточнюйте відповідність прізвища у документі про право власности. Якщо орендодавцем є особа за довіреністю, перевірте, чи завірена вона нотаріально.

Важливим моментом до укладання договору є згода всіх власників квартири. Якщо хазяїн чи хазяйка майна має дружину або чоловіка, необхідна письмова згода.

Заздалегідь перевірте всі питання, які турбують, особливо:

— кількість людей, які будуть проживати разом із вами;

— чіткі строки оренди;

— чи дозволено проживати разом із домашніми тваринами. 

Окремо обговоріть сплату комунальних послуг, порядок повернення заставної суми та порядок припинення договору.

Радимо також поцікавитися планами власника на квартиру. Можливо, у майбутньому він хоче її продавати або житло планують здавати на тривалий час. Такі деталі допоможуть спланувати ваші дії щодо оренди квартири.

Рекламна публікація

Коментарі