Інтерв'ю

Чому деякі маршрутки в Чернівцях не курсують після 21:00 та чи збільшать вартість за проїзд

Про графік чернівецьких маршруток та тролейбусів, а також чому зменшився попит на таксі у Чернівцях.

Громадський транспорт у Чернівцях має різний графік руху. Так, маршрутки курсують до 9 вечора, а тролейбуси працюють довше.

Це вже помітили чернівчани, які не можуть дістатися додому з центру після певної години вечора. 

Логічно, що попит на таксі у місті мав би збільшитися. Однак у сервісі такого транспорту кажуть, що ситуація зворотна. Чому? Читайте у матеріалі «Шпальти».

Графік передбачають договором

Заступник міського голови Ігор Крохмаль сказав «Шпальті», що графік повинні передбачати відповідні документи.

«Ми всі знаємо, що за карантинних обмежень у нас вимога — не більше пасажирів, ніж сидячих місць для них. Я не володію інформацією про кожного перевізника. Але якщо договором передбачили, що транспорт курсує до певної години вечора, то так повинно бути». 

Однак можуть бути випадки, коли перевізник самовільно вирішує, курсувати транспорту чи ні. Тоді громадянам треба звертатися до міської ради:

«Якщо перевізник самовільно вирішив не їздити маршруткою, аби зекономити гроші, то громадяни можуть писати звернення. Наприклад, перевізник змінює графік руху без попередження, перерви між поїздками довготривалі або він взагалі перестав курсувати. Тоді чернівчани можуть звернутися до Департаменту ЖКГ із заявами. Згодом влада їх розгляне і перевірить інформацію на достовірність, пізніше — буде вживати певні заходи», — сказав Ігор Крохмаль.

Чому маршрутки їздять до певної години вечора?

Ми запитали у міськради про графік курсування маршруток увечері. У пресслужбі нам пояснили, що це пов’язано з карантином.

«Маршрутки працюють у режимі спецперевезень. Власне, тому вони і курсують максимум до 21:00. Маршрутки їздять за графіком, який встановили ще на початку пандемії торік. Якщо ж ми говоримо про звичайний режим, тобто коли йдеться не про пандемію, то графіки прописані в умовах договору на перевезення», — сказали у пресслужбі.

Після завершення карантину повинні повернутися до 5 гривень за проїзд

А для того, аби тарифи на проїзд підвищили, перевізники повинні подати економічно обґрунтовану пропозицію з цього питання з певними документами. Потім відбуваються перевірки, і виконком ухвалює рішення. 

«Виконком вирішив визначити ціну в маршрутках за проїзд у розмірі 7 гривень, аби під час карантину не нести збитків. Але така вартість залишається у режимі спецперевезень. Після завершення карантину ми повинні повернутися до 5 гривень. Якщо до нас звернуться, то будемо розглядати підняття тарифу, але вже не у режимі спеціальних перевезень», — сказав Ігор Крохмаль. 

А що з тролейбусами?

Очільник ЧТУ Петро Продан сказав, що тролейбуси курсують так, як і повинні. Лише їхню кількість змінюють залежно від часу доби. 

Інтервал руху та графік також можуть коригувати, зокрема через кількість людей на зупинках.

«Щоденно на маршрути виходять близько 60 “рогатих”. Із тролейбусного управління вони починають виїжджати о п’ятій ранку після огляду. Конкретного похвилинного графіка руху в нас немає. Залежно від кількости тролейбусів ми визначаємо інтервал руху, аби не було великого розриву. Крім того, моніторимо виручку та кількість людей, які чекають на зупинках. Саме від цього залежить, до котрої години буде їхати тролейбус», — сказав Петро Продан.

Керівник ЧТУ також зазначив, що карантин ніяк не вплинув на організацію руху. Лише після шостої вечора тролейбуси курсують рідше. Це залежить від пасажиропотоку:

«Ми дотримуємося режиму перевезень. Але на частоту курсування також впливають затори, дорожня ситуація у місті… Після шостої години вечора тролейбусів справді менше. Бо ми вивчали пасажиропотік і визначили, що після цього часу неефективно випускати на маршрут близько 60 машин. Це необґрунтовано, бо людей на зупинках менше і транспорт їде наполовину порожній».

Також Петро Продан зазначив, що зараз працюють над збільшенням кількости тролейбусів, зокрема ремонтують поламаний транспорт. 

Щодо підняття вартости за проїзд, то директор ЧТУ запевнив, що про зміну ціни не йдеться. 

Поліція також контролює роботу громадського транспорту 

Інспекторка пресслужби управління патрульної поліції в Чернівецькій області Юлія Замерзляк нам розповіла, що правоохоронці фіксують випадки порушень правил дорожнього руху, а також обмежень карантину. 

«За відповідними статтями ми можемо скласти протокол про адміністративне правопорушення. Бо були випадки, коли водії громадського транспорту проїжджали на червоне світло, пишучи за кермом повідомлення чи розмовляючи телефоном. Патрульні перевіряють наявність дозвільних документів та дотримання водіями правил перевезень», — сказала Юлія Замерзляк.

«Поняття таксі у Чернівцях не існує…»

Аби зрозуміти, як змінилася ситуація у службі таксі в Чернівцях через карантин та обмеження графіка курсування громадського транспорту, «Шпальта» поговорила з таксистом Анатолієм Івановичем. Своє прізвище він не захотів розголошувати. 

Чоловік розповів, що попит на таксі справді зменшився, однак ціна залишається такою ж, як і раніше:

«Вартість таксі не зменшилася. Однак водночас попит на такий вид транспорту зменшився. Причиною є те, що почалися торги в тих самих застосунках для смартфонів. Люди шукають способи, як можна їздити дешевше. Але ж послуги повинні мати свою вартість, і торгуватися недоречно». 

Також Анатолій каже, що тепер таксі майже не контролюють. Часто водії самі вирішують, їхати чи ні, поводяться неналежним чином.

«Зараз люди у службі таксі працюють без документів, ліцензій, не сплачують податки, їздять без шашок тощо. Та й машин стало більше. Тепер водії не дотримуються чітких правил — хочу їду, а хочу — ні. Вже немає такого контролю, як це було раніше.

Поняття таксі у Чернівцях не існує. Машини побиті, брудні, а водії можуть бути неохайними, можуть грубити». 

Отже, карантин вплинув на курсування транспорту в Чернівцях, однак громадський транспорт працює по-різному. У тролейбусному управлінні вирішили зменшити кількість транспорту ввечері, зважаючи на менший пасажиропотік. А маршрутки не курсують після 21:00 узагалі. 

 

Коментарі