Інтерв'ю, Новини

Скільки чернівчанам коштує зима та чи готове місто до можливих завірюх

Про готовність Чернівців до зими: скільки місто закупило посипних матеріалів, їхня ціна та чи виділили гроші для закупівлі нової спецтехніки.

Чернівці цілком забезпечені посипними матеріалами для прибирання вулиць у зимовий період. Зокрема, отримали 7 тисяч тонн піску та 1,5 тисячі тонн солі. Раніше, ще 2-3 роки тому, місто отримувало менше матеріалів — до 5 тисяч тонн загалом. Але через те, що до кінця сезону цього ледь вистачало, купувати вирішили більше.

Про це «Шпальті» сказав заступник начальника КП «МіськШЕП» Валерій Мандрик. Його підприємство обслуговує 1100 вулиць та провулків у Чернівцях, а взимку, за дорученням Департаменту житлово-комунального господарства, посипає інертними матеріалами 113 вулиць загальною протяжністю 233 кілометри в один бік.

«Спочатку забезпечуємо тролейбусні маршрути — обробляємо та очищуємо їх, а потім автобусні. Чернівецьке МіськШЕП повністю забезпечене і піском, і сіллю. Торік провели тендер на закупівлю цих посипних матеріалів. Із переможцями ми уклали угоду. Зокрема завезли 7 тисяч тонн піску та 1,5 тисячі тонн солі». 

Ця інформація також є на сайті prozorro.gov.ua

Скріншот документа, prozorro.gov.ua

Скріншот документа, prozorro.gov.ua

До речі, МіськШЕП проводить ремонт вулично-шляхової мережі міста, встановлює та ремонтує дорожні знаки, інформаційні щити з безпеки руху, світлові об’єкти, пішохідні турнікети, наносить та відновлює дорожню розмітку тощо.

За словами Валерія Мандрика, взимку «МіськШЕП» працює цілодобово. Наприклад, лише впродовж 19-20 січня здійснили 27 виїздів, а також використали 16 тонн солі та 67 тонн суміші. Тоді у місті чергували 18 машин. 

А зранку 3 лютого, за інформацією з сайту міськради, підприємство виконало 29 виїздів. Щоб посипати вулиці, використали 59,5 метрів кубічних піскосуміші та 48 тонн солі. Чергувало також 18 одиниць техніки. 

«Це комбіновані дорожні машини, які влітку можна переобладнати, і вони вже будуть поливати вулиці. На випадок надзвичайних ситуацій — хуртовин, наприклад, — маємо 39 одиниць важкої техніки: грейдери, трактори тощо», — каже Мандрик.

В управительській компанії «Санітарія», яка обслуговує один із мікрорайонів міста, кажуть, що територію навколо будинків очистили, посипали піском. Це входить у квартплату мешканців.

«Безпосередньо очистка від снігу не має окремого виду послуг, тобто ми не виставляємо окремий рахунок. Утримання будинку і прибирання входить у квартплату мешканців. На зимовий період квартплата не збільшується», — зазначив директор «Санітарії» Віталій Якубенко.

А загалом Чернівці готові до будь-яких надзвичайних ситуацій. Про це сказав директор Департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради Володимир Бешлей. 

«Станом на 1 січня 2021 року в КП «МіськШЕП» запаси посипкового матеріалу складали: технічної солі – 1805 тонн, піщано-соляної суміші – 3238 кубічних метрів, піску – 6947 кубічних метрів», — повідомив він. 

Також директор Департаменту ЖКГ додав, що ще є залишки запасів посипних матеріалів з минулого року. Тому місто на початок сезону мало не півтори, а 1990 тонн соли, і не 7 тисяч тонн піску, а 8260.

Бешлей зауважив, що з 2019 року Чернівці перейшли на посипку вулиць річковим митим піском — у ньому відсутні глиняні домішки. Про інші альтернативні засоби для посипання не йшлося.

Чи передбачили гроші для закупівлі нової спецтехніки

Володимир Бешлей сказав, що бюджетні кошти на придбання нової спецтехніки не передбачили. За його словами, спецтехніка КП «МіськШЕП» на 70 відсотків фізично зношена — рік випуску деяких одиниць – 1975-1989. Останнє часткове оновлення парку машин було 2017 року. Тоді придбали 2 екскаватори та по одній дорожній комбінованій машині, автовишці, мультифукціональній комунальній машині.

Отже, за словами чиновників, Чернівці повністю забезпечені піском та сіллю — навіть залишилися запаси з минулого сезону. Щоправда, іншими матеріалами посипати вулиці поки не будуть.

Та й машини для розчищення снігу більш ніж наполовину зношені, однак вони працюють цілодобово.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі