Поради

Брендинг сьогодні: 6 актуальних запитань-відповідей

Про брендинг, ребрендинг та як привернути увагу споживача до себе і свого продукту.

Останнім часом дедалі більше компаній замислюються над здійсненням ребрендингу. Що це за вид діяльности, навіщо і коли він потрібен, про що важливо пам’ятати, наважуючись на зміни образу торгової марки, розповідають Ігор і Наталя Суворови, власники брендингового агентства Wizart.

1. «Як привернути увагу споживача до себе і свого продукту?» Кожен власник бізнесу повинен усвідомити: зазвичай споживач не може одразу відзначити якість продукту. Спершу цей продукт повинен зацікавити і привабити візуально. Для цього створюють рекламу, вивіску, пакування. Тим  самим виробник надає певну «обіцянку» щодо продукту (його якости, складових, споживчих характеристик).

Щоб не схибити в «обіцянках», власнику бізнесу потрібно бути чесним не тільки зі споживачем, а й насамперед із собою. Не потрібно намагатися продати свій товар усім одразу — доречніше визначитися, для кого саме зі споживачів ваші переваги є цінними та корисними. Далі варто проаналізувати, наскільки комунікації вашої компанії є цікавими та зрозумілими для обраної авдиторії. Можливо, вам час оновитися. 

2. «Намалюєте новий логотип, змінимо вивіску – і компанія стане успішною?»  

Успішною компанія стає не завдяки новим логотипу і вивісці, а за умов їхньої підпорядкованости головній ідеї компанії, яку допомагає визначити брендинг. Пропонуємо трохи пояснень, що є що. 

Отож, брендинг – це процес створення унікального образу продукту чи послуги, який базується на глибокому розумінні переваг компанії, моделей споживання продукту, конкурентного середовища, ознайомленні з ринковою ситуацією та глобальними тенденціями вашої галузі. Спираючись на отримані  дані, розробляють стратегічну платформу бренду: позиціонування, місію, філософію, характер. І тільки після цього відбувається створення  вербальної (назва, гасла, повідомлення, звернення) та візуальної ідентифікації (логотип, шрифти, кольори, фірмова графіка) компанії. 

Розробка фірмового стилю відрізняється від брендингу тим, що вона не передбачає аналітичних досліджень та розробки стратегічної платформи, а базується лише на побажанні власника або баченні дизайнера, який малює логотип.  

Ребрендинг – це оновлення бренду (наявної стратегічної платформи і  візуальної складової).  

3. «Може, обійдемося тільки зміною логотипу? Коли буває потрібен ребрендинг?»  

Щоб зрозуміти, чи є необхідність у ребрендингу, потрібно проаналізувати, чи збігається вигляд компанії з тим, що вона хоче про себе розповідати. Ребрендинг буває необхідний із різних причин: падіння продажів, зміна  торговельної переваги компанії, цінової політики, цільової авдиторії. Щодо того, коли він потрібен, то одній компанії ребрендинг знадобиться через п’ять років, а іншій і через 10 не варто його робити. Все залежить від діяльности  компанії та змін, які відбуваються на ринку.

4. «Чи потрібно ознайомлювати колектив компанії з усіма деталями здійсненого ребрендингу?» 

Однозначно так! Усі – від пересічного працівника до керівника – повинні зрозуміти обраний стратегічний курс і щиро погодитися з ним. В оновленні  бренду важливо, щоб члени команди транслювали єдину суть компанії. Для цього розробляють брендбук, у якому фіксують складові бренду компанії. 

Проводять презентацію нової концепції для персоналу із запрошенням представників агенції, яка займалася її розробкою. Усе це є складовими формування корпоративної культури компанії, такої важливої для її ефективної діяльности.

5. «Чи стає компанія брендом одразу після отримання головних атрибутів – позиціонування, логотипу, гасел тощо?» 

Зрозуміло, що ні. Адже бренд – це образ у свідомості споживача. Компанії потрібен час на впровадження сформованого проєкту. Тобто, створення бренду відбувається не тільки (і не стільки) завдяки брендинговому агентству, а завдяки наполегливій праці власника та його команди. Агентство лише створює передумови для становлення успішного бренду.

6. «Мої дії далі: чи потрібно популяризувати концепцію після брендингу?» Безумовно! Кожній компанії необхідно систематично проводити планові рекламні кампанії для того, щоб доносити до споживачів свої переваги, цінності та можливості. Звісно, це вартує коштів. Але оскільки брендингова концепція допомагає компанії сформувати свою головну ідею і бути сфокусованою, вкладання в рекламну кампанію будуть більш ефективними.  

Отже, брендинг – це історія не лише про картинки. Це створення цілісного образу з унікальними перевагами, зрозумілими споживачу. Адже контакт компанії зі своєю авдиторією є запорукою успішного функціонування бізнесу

З радістю відповімо на будь-які запитання: тел.: 099 340 54 10
https://www.wizart.agency/

м. Чернівці, пр. Незалежности, 96, оф. 612

facebook.com/wizart.branding.agency

https://www.instagram.com/wizart.agency/

Коментарі