Інтерв'ю

Все працює, але з обмеженнями. Чернівчани про те, як виглядає зараз карантин у світі

Громадський транспорт не зупинили, заклади харчування працюють, діти до школи йдуть. Про повторне введення жорсткого карантину у більшості країн не йдеться, проте ввели додаткові обмеження і прискіпливий контроль за їх дотриманням. 

Ph: France24

Останнім часом в Україні фіксують дедалі вищі антирекорди за кількостю хворих на коронавірус. Країну поділили на умовні зони із різними видами обмежень, залежно від епідситуації конкретного регіону.

За результатами останнього поділу, більшість регіонів Чернівецької області потрапили до червоної зони. Обмеження, передбачені у цій зоні, викликали хвилю протестів у Чернівцях. Містяни протестували проти закриття ринків, закладів громадського харчування та зупинки транспорту. До того ж, у цих регіонах навчальний рік не може розпочатися традиційно, діти вчитимуться дистанційно.

«Шпальта» зв’язалася із чернівчанами, які зараз перебувають за кордоном і дізналася, як борються із поширенням вірусу в країнах Європи, чи йдеться там про посилення карантину та які обмеження діють.

Нідерлади, Нікіта Бортич

Тут карантин зараз не посилюють, а послаблюють, у зв’язку зі зменшенням інфікованих.

Але всі розуміють, що це стало можливим тільки завдяки суворому карантину під час першої хвилі весною. Тоді був високий відсоток інфікованих та смертей на 1 мільйон населення. Люди розуміли, що тільки за дотримання умов карантину вони допоможуть лікарям справитися з пандемією.

Зараз у Нідерландах все працює, транспорт курсує, заклади відкриті. Але всюди є певні обмеження, яких добре дотримуються місцеві. Найвідчутнішим є те, що люди тримають дистанцію.

В магазини запускають обмежену кількість осіб і ніхто до тебе не притуляється. Абсолютна більшість ресторанів приймає відвідувачів на вулиці, терасі. Теж існують правила – не більше 6 людей за столом. Усі, хто заходять у ресторан, залишають свої контактні дані та адресу.

Перед входом у супермаркет всім надають антисептик і дають в руки  вже оброблену корзинку для продуктів. У громадському транспорті всі повинні бути в масках і зберігати відстань. У таксі так само. В «Убері» навіть встановили екрани між водієм і пасажирами, у всіх місцях продажу так само.

В школи та університети діти йдуть, просто будуть додаткові заходи безпеки. Всі працюють, але за можливості — дистанційно.

В спортзали люди тепер йдуть за попереднім записом, щоб у приміщенні не було скупчення людей.

Якщо ти відчуваєш симптоми захворювання – ти можеш дзвонити на гарячу лінію і тобі зроблять тест. Натомість родичі та контактні особи хворого тести не проходять, якщо у них немає симптомів захворювання.

Нідерландці припинили тричі цілуватися при зустрічі.

Це нація фестивалів та клубних вечірок, але всі заплановані масові заході цього літа відмінили.

На першому етапі карантину все було  закрито і держава відшкодовувала збитки людям. Зараз же про повне закриття і жорсткий карантин навіть не йдеться. Говорять  тільки про додаткові засоби безпеки, здоровий глузд та інстинкт самозбереження.

фото надане Ксенією Валявською

Португалія, Ксенія Валявська

Зараз в Португалії дозволяють працювати практично всім, але з дотриманням жорстких правил карантину. За дотриманням чітко слідкує поліція. Ці правила для всіх однакові. Немає значення чи ти чиновник, чи ти звичайний робітник.
У магазини, кафе та інші заклади, люди повинні заходити тільки в масках. І треба маску вдягати правильно.

«Я працюю в одному з кафе, у місті Фатіма. Сюди приїжджають багато паломників та туристів. У  церкві також діють жорсткі правила карантину, за дотриманням яких слідкує поліція. Дистанція між людьми повинна бути не менше 1.5 метра. На території церкви розмальовані дистанційні лінії. Був випадок, коли на свято на територію церкви зійшлося багато людей, вони не могли дотримуватись встановлених норм. Приїхав спеціальний підрозділ поліції, який силою вивів людей за територію храму».

Кількість клієнтів в приміщенні кафе суворо регламентується. На літньому майданчику біля закладу — нормована кількість людей за столиком та дистанція між столами. У кафе — лише у масках, при вході у заклад всі обов’язково мають продезінфікувати руки. Клієнти повинні бути в масках, поки роблять та очікують замовлення. Маску можна знімати тільки під час прийому їжі. Опісля маску знову вдягають.

В громадському транспорті всі повинні бути в масках, в легкових автомобілях чужі між собою люди також повинні бути в масках. В автомобілях без масок можна їздити тільки членам однієї сім`ї , які проживають разом. Поліцейські мають право зупинити і перевірити пасажирів.

У великих супермаркетах працює система, яка фіксує кількість відвідувачів. Якщо ця кількість перевищує норму, на вході загоряється червоне табло, яке інформує, що вхід заборонений.

Фото надане Наталією Федорович

Італія, Наталія Федорович

Наразі в Італії немає такого карантину, як був весною, хоча кількість інфікованих росте з кожним днем. Щодня реєструють більше тисячі випадків, проте смертність низька. Велику кількість інфікованих зафіксували у регіонах, де зараз відпочивають італійці та іноземці. Зокрема, на Сардинії. Варто сказати, що у весняний період там не було жодного випадку.

Зараз період відпусток, тому особливих нововведень щодо карантину не приймали, всі відпочивають. Немає поки інформації про навчальні заклади. Тут вони починають свою роботу зазвичай з середини вересня. До слова, на початку літа тут проводилися мітинги за відновлення навчання у звичному режимі.

Маскового режиму та правил карантину досить строго дотримуються в усіх громадських закладах. Єдине, що останнім часом було введено, це носіння маски на вулицях після 18:00, але теж не всюди.

Аеропорти та громадський транспорт працює справно. Але з дотриманням усіх заходів безпеки. Те саме стосується церков, велелюдних зібрань.

«Я нещодавно була в Україні, трохи здивувалася таким байдужим і несерйозним ставленням людей до засобів захисту. Зокрема, у багатьох наших магазинах санітайзери стоять десь у куточку біля виходу, майже непомітні. Коли я запитала, чому їх немає безпосередньо на вході, мені відповіли, що нема різниці де, головне, що є. Тут в Італії навіть на поріг не пустять без дезінфекції рук. Ввічливо нагадають, якщо пройшов повз. Також скрізь є одноразові рукавички.

Італійці одразу досить серйозно поставились до карантинних заборон, тому вдалося на деякий час перемогти хворобу і її стрімке поширення. Наразі через велику кількість туристів і масові поїздки країною ситуація погіршилась. Побачимо, як будуть розвиватись події далі…»

 

Коментарі