Інтерв'ю

Покоління Z: ким хочуть бути та які цінності сповідують

Про вибір професії, вечірки та особливості народжених у 21 столітті

Картинка з Pinterest

Хто такі покоління Z

За теорією, сформованою американськими письменниками Нейлом Хоувом та Вільямом Штраусом, кожні 20-25 років у світі змінюються покоління. Але, здається, нині все відбувається значно швидше, батькам складніше знайти спільну мову з дітьми, а розрив поколінь невпинно збільшується. Починаючи з другої половини 90-х на світ почало з’являтися «покоління Z» — практично одразу зі смартфоном у руках та пристрастю до суперечок. Багато сучасних підліткових стрічок, як зарубіжних, так і вітчизняних, намагаються пояснити, що відбувається в голові у тінейджерів, які народилися на межі століть, та як знайти з ними спільну мову. 

Як представниця «Zетників», змушена зруйнувати ілюзію та запевнити, що популярні підліткові драми та реальне життя мають мало спільного. Приміром, такі українські стрічки, як «Школа», «Перші ластівки» чи «Новенька», хоча й намагалися бути максимально правдоподібними, є радше плодом бурхливої уяви режисера, ніж прикладом із життя. Поспілкувавшись із чернівецькими та американськими підлітками на теми майбутнього, вибору професії, непорозуміння з батьками та кохання, я сподіваюся трохи відкрити завісу.

Популярні професії та плани на майбутнє

Коли запитую про вибір професії, більшість називає все, що пов’язане з комп’ютерними технологіями, бо напрямок прогресивний, на ринку є великий попит і робота добре оплачувана. А також професії такі як економіст та юрист та спеціальності, пов’язані з міжнародними відносинами і журналістикою.

Дарина Гаврада, 17 років

«Ще з дитинства мені подобалося займатися математикою та вивчати англійську мову. Я скомбінувала ці науки і для себе обрала IT-спеціальність. Професії економіста та юриста також є популярними серед молоді, але мені здається, що зовсім скоро спеціалістів у цих сферах стане аж надто багато», — зазначає 17-річна Дарина Гаврада

Дев’ятнадцятирічна американка Елісон Беррі розповідає про популярність креативних професій серед своїх однолітків. Дівчина вирішила вчити в університеті політологію та біоінженерію.

«Нині молодь обирає також професії фотографа, дизайнера, актора, маркетолога. Інстаблогер, до речі, тепер теж професія. Я думаю, це особливість нового покоління, тому що, до прикладу, серед наших батьків мало спеціалістів у цих сферах. Додам іще, що багато тінейджерів хочуть змінювати світ на краще, і цей аспект найчастіше стає пріоритетним під час вибору майбутньої професії. Це мене дуже тішить», каже дівчина.

Нині молодь висловлює бажання залишитися в Україні, а не виїжджати за кордон. Це покоління бачить перспективи, позитивні зміни і можливості для розвитку та самореалізації. 

Володимир Тимчишин, 18 років

«Я тут народився, тут виріс, тут моя сім’я та друзі. Чому я повинен кудись їхати? Не розумію людей, які виїжджають за кордон і пояснюють це тим, що в Україні немає можливостей. Думаю, хто шукає, той знаходить», — розповідає 18-річний студент КПІ Володимир Тимчишин. 

Цінності та порозуміння з попередниками 

«Ми покоління егоїстів, на відміну від наших батьків альтруїстів. У них умови були інші: комунізм, потім розпад СРСР, тривожні 90-ті. Їм хотілося віддавати, бо їх так виховали, а нам хочеться брати», — розповідає студент УКУ Андрій Турко.

Часто чую, що серед цінностей друзі, а потім сім’я, індивідуальність, комунікація в реальному житті (адже це стає такою розкішшю в сучасному світі технологій), щирість. А Елісон Беррі із США перш за все називає соціальну свідомість та активну громадську позицію. 

Елісон Беррі, 19 років

«Ми нарешті почали задумуватися про світ навколо і намагатися зробити позитивні зміни. Ми говоримо про проблеми відкрито. Особисто у мене було багато суперечок за обіднім столом із моєю сім’єю через розбіжність у поглядах на ситуацію у світі, але я завжди намагаюся спокійно пояснити їм свою точку зору. Ці локальні зміни і є тим поштовхом до змін глобальних», — каже Елісон.

Однією з особливостей сучасного покоління підлітки також називають свободу вибору. Вони вважають її досить сумнівним привілеєм і ставляться з насторогою.

Андрій Турко, 18 років

«Нашим батькам було простіше, бо вони не мали великого вибору. Зараз не краще і не гірше, просто інакше. Але найчастіше таке різноманіття можливостей дуже обтяжує, а декого навіть ламає», — вважає Турко. 

Вечірки та стосунки Zетників

Змінилася музика, місце проведення, види алкоголю, вбрання, але основна концепція підліткових вечірок залишилася незмінною. Молодь збирається разом, аби потанцювати під хорошу музику, вперше спробувати випивку, зустрітися з друзями та гарно провести час. 

«Головне не де та як, а з ким. Можна на найнудніший вечірці відірватися як ніколи раніше, а можна на найкрутішій тусовці весь вечір просидіти в самоті», — пояснює Володимир Тимчишин.

Розповідаючи про американські вечірки, Елісон Беррі сміється і переконує, що вечірки з кінофільмів є далекими від дійсности. 

«Хоча багато з моїх знайомих справді курять марихуану та проводять вільний час, “крутячи косяки”. Все-таки, на відміну від великих вечірок, зображених у фільмах, американські тінейджери надають перевагу відпочинку у невеликому колі друзів, яким вони довіряють і які точно не викличуть копів. Часом ми з друзями закидуємо будинок колишніх хлопців туалетним папером або кидаємо в машину кривдників яйцями, але значно частіше на вихідних я просто роблю домашку або ходжу в кіно».

Коли я запитую про романтичні стосунки, відповіді різняться. Одні вважають, що, на відміну від наших батьків, у яких стосунки одразу передбачали весілля, сучасна молодь ставиться до цього легковажніше. Інші переконані, що, як і колись, так і зараз, є ті, хто налаштований серйозно, а є ті, кому хочеться просто все перепробувати. 

«Так, зараз стало значно менше зобов’язань. Але ж це круто, бо, відповідно, ти можеш набратися більше досвіду у спілкуванні з різними людьми», — пояснює свою точку зору Гаврада.

Zетники — покоління протиріч. Вони вважають себе особливими, акцентуються на власній індивідуальності, знають собі ціну і впевнено будують плани на майбутнє, але водночас озираються на минуле, враховують думку своїх попередників і навіть переймають їхні знання, хоч і крізь призму власного досвіду. Бо вічне залишається незмінним, а дружба, щирість та сім’я — головними цінностями. 

 

Коментарі