Автори, Колонки

Зеленський та лавандове поле

Кандидат філософських наук Максим Кияк пише у колонці про візит Володимира Зеленського на Буковину.                       

Гостинна буковинська земля зустріла Гаранта новими обіцянками крайової влади, її успіхами у «боротьбі з коронавірусом» і багатостраждальним оновленим перинатальним центром. Випадково чи ні, але саме напередодні першого офіційного візиту Президента до обділеної увагою області тут буйно розквітло лавандове поле.

Пан Зеленський особисто зміг побачити цю красу з вікна президентського автомобіля, принагідно насолоджуючись специфічними місцевими дорогами. Ще з давніх-давен лаванду використовували у різних, зокрема й у лікувальних, цілях. Але, крім іншого, древні римляни колись її застосовували для приготування заспокійливих ванн. Саме про «теплу ванну», у якій перебуває президент і яку створило для нього оточення, вже давно кажуть не лише сторонні спостерігачі, але і його колишні соратники. Таке враження, що природа немов натякає: «Володимире Олександровичу, досить уже відлежуватися у тій лавандовій ванні, вже час повертатися до реальности». Але той надалі продовжує повторювати найбільшу помилку попередніх президентів, перебуваючи у штучно створеній бульбашці.

Наслідком такого перебування в альтернативній реальності може бути, зокрема, цілковите несприйняття критики у будь-якій формі. Тож не дивно, що навіть учасники протесту на Хотинщині визнали, що Володимир Зеленський сьогодні перебуває за «ширмою, яку створило його оточення». Не викликає здивування і те, що саме на думку президента чимало мітингів є зрежисованими. За такою ширмою вкрай складно побачити бодай якийсь натяк на бутафорні дороги в області, на рівень життя людей чи на транспортну ізольованість чернівецького краю від інших регіонів. Тим часом, поки громадяни і надалі споживатимуть шоу, за тією-таки ширмою відбуватимуться суперечливі кадрові призначення, непрозорі конкурси на державні посади та різноманітні підкилимні домовленості. Або ж раптом «заміновуватимуть» місце проведення протестної акції проти поганих доріг, як це відбулося у Чернівцях. Глава держави надалі перебуває у теплій заспокійливій ванні, а разом із ним і чимало наших громадян. Отже, шоу продовжується, очікуйте на наступні серії.

Причина негараздів у державі сьогодні не в тому, що, як висловився у Чернівцях пан Гарант, «рік високосний». А саме тому, що реальність всередині бульбашки, у якій перебуває президент, та реальність за її межами — надто різні. Але від правди неможливо сховатися, навіть перебуваючи за високим парканом резиденції у Конча-Заспі. Пам’ятати про це варто завжди. Як і про лавандове поле під Чернівцями, котре раджу побачити та якого за тиждень уже не буде.

Бо ж ніщо не вічне.

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думку, висловлену у матеріалі.

Коментарі