Поради

Взаємодія з людиною, яка має психічні розлади. Поради

Як взаємодіяти з родичами та близькими, якщо в них виявлено порушення психічного здоров’я.

 Онлайн-видання «Шпальта» є інформаційним партнером проєкту Mental UA. Автори запускають інформаційну кампанію для поглиблення знань про власний внутрішній світ, повагу та підтримку себе і близьких.
Mental Health Guide — це серія матеріалів про психічне здоров’я, створена у співпраці з професійними психологами та психотерапевтами.

Психічні захворювання мають різні причини виникнення, проте вони не завжди є наслідком поганого батьківства. Втім, завжди сім’я та близьке оточення можуть вплинути на життя людини з психічними розладами. Тому якщо у вашому середовищі є така людина, то соромитися, відвертатися від неї, злитися на себе чи обставини немає змісту. 

Насамперед необхідно показати, що ви можете зрозуміти, що людина відчуває, не дорікати та підтримувати всі її старання. Аби подбати про неї — приділяйте їй достатньо часу у спілкуванні, щоб вона розуміла, що має підтримку. Адже часто люди з проблемами психічного здоров’я відчувають себе самотніми та ізольованими. Важливо прислухатися до того, що вони говорять, давати їм можливість висловитися, не перебивати. Заохочуйте і заспокоюйте їх, якщо вони засмучені або борються зі своїми емоціями.

Коли у людини порушення поведінки, то дієво використати метод «підкріплення» бажаної поведінки. Це може бути похвала, гра, улюблена їжа чи будь-яка діяльність, яка приносить задоволення. Таким чином ви зможете налагодити кращий контакт та показати людині, що вона робить щось правильно. Старайтеся також використовувати метод «гасіння» для небажаної поведінки, такої як крик, розкидання речей, плач тощо.

До того ж, не потрібно робити все замість вашого родича, створіть йому певний розклад дня, наприклад, візуальний чи схематичний. Таким чином його життя буде структурованим, а ви своєю чергою менше в нього втручатимитеся. Також подбайте про безпеку середовища. За необхідности роздрукуйте чіткі текстові чи візуальні інструкції. Для цього оберіть контрастні кольори та схематичні зображення.

Родичам людини з психічними розладами також потрібно регулярно дбати про власне психічне здоров’я, адже досить часто вони можуть перебувати у збудженому чи депресивному стані. 

 

Олександра Сера

Коментарі