Інтерв'ю

45+ «Карта бажань». Інтерв’ю з косметологинею та лікаркою Оленою Перехрест 

45+ «Карта бажань» про профілактику старіння, превентивну медицину та те, як продовжити ліміт краси.

Онлайн-медіа «Шпальта» стало партнером відеопроєкту акторки театру та кіно Інни Мірошниченко 45+«Карта бажань». Він має на меті довести глядачам, що після 45 років життя тільки починається. Гостями будуть люди цього віку і старше, які не побоялися власних бажань і втілили мрії, що здавалися малоймовірними у їхніх роках.

Олена Перехрест — лікарка-дерматовенерологиня, косметологиня вищої категорії, спеціалістка з превентивної медицини.

Про профілактику старіння, життя після 45 та різницю в сприйнятті старості у різних країнах

Краса зі здоров’ям нероздільні. Коли приходить пацієнтка віком старше 45 років, я розумію, що ефект від процедур залежить і від загального стану здоров’я. Просто «вколоти губки» чи нософіллер під складку, щоб розслабити лоб, уже недостатньо. Процес старіння почався, і не на користь жінки чи чоловіка. Йдуть постійні зміни в організмі: знижуються гормони, втрачається м’язова тканина, зменшується кількість кісткової тканини (остеопороз). Тому людина має робити все, щоб ці процеси сповільнити.

Старість неможливо вилікувати, але можна відтермінувати. Однак за це доведеться заплатити: зміни у кровообігу, кількості колагену, пігментні плями тощо. Якщо в молодості деякі вчинки компенсуються, то в 45 років і більше за свої вчинки ти платиш за подвійним тарифом. Алкоголь можна не забувати, але треба бути перебірливим у ньому, в компанії, адже позитивні емоції важливі. Має бути інша кількість і якість.

Ми всі — в’язні генетики. Є таке поняття як епігенетика, вона пояснює те, як розкриваються ваші гени за певних умов. На це впливає спосіб життя, екологія, спілкування з людьми. В інших країнах людину 80 років бачать як таку, що ще має ресурси, може вчитися танцювати, співати, чимось цікавитися. Це не може бути державною політикою, бо спасіння тих, хто тоне, залежить лише від них.

Що таке превентивна медицина, як вона працює та як продовжити кредит краси

Превентивна медицина спрямована на повний аналіз людини та індивідуальне формування алгоритму лікування. Це має зробити сімейний лікар. Проте кожен може займатися покращенням здоров’я вже. Я називаю це правилом трьох «С»: спорт, сон, секс. Це означає, що людина повинна мати нормальне фізичне навантаження, бо всі знають, що у космонавтів розвивається остеопороз через відсутність руху.

Сон також дуже необхідний. Під час сну виробляється мелатонін, який є найкращим імуномодулятором. Додається ще й синтез соматотропного гормону та гормону росту, який виробляється у дітей, а у дорослих його набагато менше. Тому якщо ви не спите, то пропустили сеанс синтезу гормону, а від цього слабшають зв’язки, м’язи, які й так з віком зменшуються у кількості. Секс корегує гормони, ендорфіни.

Скоро настане літо, і ми боїмося фотостаріння шкіри, а тому ховаємося від сонця, але через це знижуємо вироблення вітаміну D. Проблема цієї речовини не розгадана. Люди повертаються з морського відпочинку і все одно мають нестачу вітаміну. Варто піти в лабораторію та здати аналізи. Там ви побачите, яких речовин не вистачає вашому організму.

А за результатами дослідження ваш лікар скорегує дозу у випадку, якщо вітаміну D дійсно не вистачатиме. Не можна самостійно призначати собі лікування. Хоча вітамін казковий, лікарі стверджують, що він має противірусні, жиророзчинні, імуномодуляторні якості. Він діє як антидепресант, підвищує щільність кісток, але не варто самостійно призначати вітаміни.

Про нюанси у роботі косметолога та тренди в індустрії краси

Після 45 варто збалансовувати харчування, обмежувати себе. Можливо, прибрати вечерю. Треба обрати лише те, що необхідно. Після певної кількости спожитої їжі вона перетворюється на отруту, бо організму не вистачає ферментів, щоб її розчинити.

Я колись втратила декількох клієнтів. До мене приходила жінка, яка мала багато діагнозів. Я відмовила їй у наданні послуг і сказала, що їй варто піти до терапевта, ендокринолога і гастроентеролога. Пізніше я бачила її: вона робить манікюр, педикюр, зачіски, але не займається своїм здоров’ям, і ці ефекти будуть короткотривалі.

Мода є різною. Хтось хоче «інстаграмне» обличчя, але більшість клієнток кажуть, що хочуть мати не дуже красивий вигляд, а просто красивий. Мої клієнтки запитують мене, що їм зробити. Я раджу створити скарбничку і кидати туди гроші, бо у 20 років достатньо пити чисту воду, добре спати, правильно харчуватися і займатися спортом. А після 40 чи 35 треба вже допомогти організму. Проте потрібно бути дуже уважним під час вибору косметологів, адже деякі мої клієнти кажуть, що якби вони нічого не робили раніше зі своїм обличчям, то мали б кращий вигляд.

Повне відео розмови:

Коментарі