Репортаж

Який вигляд має Калинівський ринок у перший день після скасування заборони на торгівлю. Фоторепортаж

Як працює та що відбувається на найбільшому непродовольчому ринку Західної України після карантину — у фоторепортажі Василя Салиги.

14 травня депутати Чернівецької міської ради дозволили роботу всіх ринків, зокрема непродовольчих, у той час, як під стінами ратуші на рішення вже чекали десятки підприємців.

Продуктовим ринкам Міністерство охорони здоров’я дозволило працювати ще 31 березня, назвавши 6 умов для роботи під час карантину.  14 квітня торгівлю в області знову заборонили до кінця карантину в Україні. Рішення ухвалили на обласній комісії з ТЕБ та НС.

Згодом роботу продуктових знову дозволили. 27 квітня таке рішення ухвалили члени виконавчого комітету міської ради на позачерговому засіданні. Питання про відкриття ринків тоді розглянули одразу після чергового масового протесту підприємців під стінами Чернівецької ОДА.

Сьогодні, 15 травня, настав той омріяний підприємцями непродовольчих ринків день офіційного відкриття Калинівського ринку.

Оскільки громадський транспорт поки під забороною для пересічних чернівчан, діставатися на ринок, що за річкою Прут, доводиться своїм ходом.
Повітряних кульок і табличок «Ми відкрилися» немає — може, через те, що почали працювати менше половини контейнерів на ринку, а, може, й тому, що продавців більше, ніж відвідувачів. У будь-якому разі атмосфера й досі карантинна.


Де-не-де можна зустріти продавців та продавчинь, які натхненно розкладають товар, але ажіотажу та черг у рядах не видно. Покупців небагато: чи не знали про відкриття, чи нагальної потреби закуповуватися на «Калинці» немає — будній день та і дістатися непросто без власного транспорту.

Інколи можна зустріти щасливих покупців. Люди в масках та респіраторах, у декого є навіть окуляри та рукавички, тож про дотримання протиепідемічних норм тут чули. Хоча подекуди маска чи не на підборідді.

Продавці теж дотримуються правил — на двері ліплять застереження. Однак важко зрозуміти, наскільки це безпечно. Вірус передається через поверхні, тому як, наприклад, безпечно приміряти одяг, невідомо.

Чимало контейнерів виставлені на продаж або з пропозицією оренди.

Транспорту, як для Калинівського ринку, мало, люди не шикуються у черги на маршрутку, нема бусів — нема людей і навпаки. Заторів теж немає.

Фото Василя Салиги

Коментарі